Η Aysegul και ο Rasit διδάσκουν ελληνικούς χορούς στους Τουρκοκύπριους μαθητές τους
Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, ήταν η αφορμή για να γνωρίσουμε αυτούς τους δύο Τουρκοκύπριους δάσκαλους χορού και να μας μιλήσουν γι’ αυτό που κάνουν.
Τρίτη 21 Ιουλίου 2020
Από τον Ανδρέα Κάτσιη
2
λεπτά
Λίγο μετά τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, πήραν την απόφαση να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές και να μάθουν –επιτέλους- να χορεύουν τα ελληνικά τραγούδια, που για χρόνια άκουγαν και αγαπούσαν. «Παρακολουθούσαμε ελληνικούς χορούς στην τηλεόραση, ή σε κάποια ταξίδια μας και πάντα λέγαμε ο ένας στον άλλον, πόσο πολύ θα θέλαμε να ξέραμε να χορεύουμε κι εμείς αυτούς τους ρυθμούς», λέει η Aysegul (Turkeri).
«Έτσι κι έγινε», συμπληρώνει ο Rasit (Turkeri). «Αρχίσαμε τα μαθήματα και λίγο καιρό αργότερα, όπου ακούγαμε ελληνική μουσική, αρχίζαμε τους χορούς. Λίγο καιρό αργότερα, χωρίς να το καταλάβουμε, γίναμε εμείς δάσκαλοι ελληνικών χωρών».
Greek dance :) TangoSiempre Cyprus Greek Dance Team :)
Όπως λέει ο Rasit, δεν είχαν κατά νου να διδάξουν ελληνικούς χορούς. Άλλωστε, η ειδικότητά τους είναι το ταγκό και γι’ αυτό έρχεται κόσμος στη σχολή τους. «Μας έβλεπε ο κόσμος που χορεύαμε με πάθος τους ελληνικούς χορούς και άρχισαν να μας πλησιάζουν ζητώντας μας, να μάθουμε και σε αυτούς πως χορεύονται αυτά τα τραγούδια. Το συζητήσαμε με την Aysegul και είπαμε, 'γιατί να μην το κάνουμε;'».
Αγαπημένος τους τραγουδιστής είναι ο Γιάννης Κότσιρας, γιατί, όπως λένε, μπορεί να μην καταλαβαίνουν και πολλά από τους στίχους, αλλά το χρώμα και η ζεστασιά της φωνής του, τους αγγίζει τη ψυχή. Στους μαθητές τους διδάσκουν κυρίως συρτάκι και χασάπικο και κάθε φορά συγκινούνται όταν τους βλέπουν να αγκαλιάζουν ζεστά αυτούς τους χορούς και να νιώθουν την ίδια χαρά, όπως και οι δάσκαλοί τους.
Τόσο η Aysegul όσο και ο Rasit, οι οποίοι εκτός από επαγγελματικό ζευγάρι, είναι και ζευγάρι στη ζωή, πιστεύουν ακράδαντα πως η μουσική και ο χορός μπορούν να γίνουν σημείο αναφοράς και επαναπροσέγγισης των δύο λαών φέρνοντάς κοντά τους ανθρώπους, με τον πιο ευχάριστο και ουσιαστικό τρόπο. «Η μουσική είναι διεθνής, δεν έχει γλώσσα, δεν έχει πατρίδα. Η μουσική και ο χορός μιλά το ίδιο σε κάθε γωνιά του πλανήτη και μπορεί να γίνει γέφυρα επανένωσης και για το δικό μας τόπο. Άλλωστε ποιος μπορεί να αμφισβητήσει πως οι δύο λαοί έχουν αναρίθμητα κοινά μεταξύ τους, κυρίως όσον αφορά τη μουσική και τη διασκέδαση;».