Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε πως ανέπτυξε ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Στις πρώτες δοκιμές, μάλιστα, φαίνεται ασφαλές ενώ εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να δημιουργεί αντισώματα.

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε πως ανέπτυξε ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Στις πρώτες δοκιμές, μάλιστα, φαίνεται ασφαλές ενώ εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να δημιουργεί αντισώματα.

Article featured image
Article featured image

Κλινικές δοκιμές σε 1.077 άτομα έδειξαν πως μία δόση οδήγησε στην δημιουργία αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων που μπορούν να «παλέψουν» τον ιό. «Είμαστε πραγματικά ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται σήμερα, καθώς βλέπουμε τόσο αντισώματα όσο και Τ-κύτταρα», δήλωσε ο καθηγητής Άντριου Πόλλαρντ, της ερευνητικής ομάδας της Οξφόρδης. «Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και πιστεύουμε ότι ο τύπος της απόκρισης ίσως συνδέεται με προστασία (σ.σ από τον ιό). Όμως η βασική ερώτηση της οποίας όλοι θέλουν να μάθουν την απάντηση είναι αν δουλεύει το εμβόλιο και αν προσφέρει προστασία. Για αυτό θα πρέπει να περιμένουμε».

Η έρευνα έδειξε ότι το 90% των εθελοντών ανέπτυξε αντισώματα μετά από μία δόση. Μόνο σε δέκα δόθηκαν δύο δόσεις και όλοι ανέπτυξαν αντισώματα. «Δεν γνωρίζουμε το επίπεδο προστασίας, αλλά μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την απόκριση με μία δεύτερη δόση», λέει ο καθηγητής Πόλλαρντ.

Οι παρενέργειες

Είναι ασφαλές; Ναι, αλλά υπάρχουν παρενέργειες. Αν και δεν εμφανίστηκαν επικίνδυνες παρενέργειες το 70% των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτή την κλινική δοκιμή εκδήλωσε πυρετό ή πονοκέφαλο. Οι ερευνητές λένε πως αυτά τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται εύκολα με απλή παρακεταμόλη.

Τα ευρήματα χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως ελπιδοφόρα αλλά τονίζεται πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζει κανείς αν παρέχει αποτελεσματική προστασία. Για τον λόγο αυτό είναι σε εξέλιξη μεγαλύτερης κλίμακας δοκιμές.

Υπενθυμίζεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη προ-παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου «ποντάροντας» στην επιτυχία του.

Επιστήμονες ελπίζουν πως το εμβόλιο της Οξφόρδης θα προσφέρει διπλή προστασία, «γεννώντας» αντισώματα για βραχυχρόνια ανοσία, και T-cells για σχετικά μακροχρόνια ανοσία.

Το Bloomberg ρωτά την Γκίλμπερτ τι την ανησυχεί περισσότερο και εκείνη απαντά ότι θα είναι δύσκολο να αποδειχθεί η αποδοτικότητα του εμβολίου, όσο η επιδημιολογική καμπύλη παρουσιάζει έντονες και απότομες διακυμάνσεις ανά την υφήλιο. «Για να καθορίσουμε την αποδοτικότητα κάθε εμβολίου που δημιουργείται για τον κορωνοϊό, η δοκιμή πρέπει να γίνει στο σωστό μέρος και στο σωστό χρόνο και αυτό είναι δύσκολο να το προβλέψεις. Γι' αυτό προσπαθούμε να κάνουμε ταυτόχρονες δοκιμές σε αρκετές χώρες», εξηγεί.

Το εμβόλιο θα δοκιμαστεί αρχικά στη Βραζιλία και τη Νότιο Αφρική αλλά έχει δοθεί το «πράσινο φως» και για την Αγγλία. Οι επιδόσεις του εμβολίου στις δοκιμές μεγάλης κλίμακας και, κυρίως, σε ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών, θα προσδιορίσουν το κατά πόσο το εμβόλιο θα βοηθήσει στο να ανακοπεί η πανδημία. Σε αντίθετη περίπτωση «ο κόσμος θα πρέπει να συνεχίσει να περιμένει».

Με πληροφορίες από BBC και Bloomberg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ