Live εικόνα από την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία

Η Αγία Σοφία από σήμερα λειτουργεί ως τζαμί, έπειτα από 86 χρόνια.

Article featured image
Article featured image

Στην Αγία Σοφία έφτασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τις πρώτες μουσουλμανικές προσευχές εκεί αφότου ανακοίνωσε τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας και οι πλέον υψηλόβαθμοι υπουργοί του, φορώντας λευκές μάσκες για την προστασία τους από την COVID-19, γονάτισαν πάνω σε γαλάζια χαλιά κατά την έναρξη μιας τελετής που σημαδεύει την επιστροφή της μουσουλμανικής λατρείας στο μνημείο.


Στις 10 Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου. Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.


Νωρίτερα ουρές σχηματίστηκαν σε σημεία ελέγχου γύρω από το ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας επέβλεπαν τη διατήρηση της ασφάλειας. Μόλις περνούσαν τα σημεία ελέγχου, οι πιστοί κάθονταν πάνω σε χαλάκια προσευχής σε ασφαλισμένες περιοχές έξω από το κτίριο στην πλατεία Σουλτανχαμέτ.



Δείτε εδώ ένα σχετικό δίωρο βίντεο από το Πρακτορείο Anadolu.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ