Στη Γερμανία καταδικάστηκε 93χρονος δεσμοφύλακας των SS

75 ολόκληρα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η καταδίκη του 93χρονου θεωρείται «συμβολικής σημασίας» για τους απογόνους των θυμάτων. Ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη από το δικαστήριο.

Article featured image
Article featured image

Στο δικαστήριο οδηγήθηκε ο 93χρονος Bruno D., πρώην δεσμοφύλακας των SS σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, ο οποίος και κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο της Γερμανίας για συνέργεια σε ανθρωποκτονία κατά συρροή σε 5.230 περιπτώσεις.

Στη δίκη του, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, εναντίον του κατέθεσαν πάνω από 40 μάρτυρες.

Ο κατηγορούμενος, παίρνοντας τον λόγο στη δικαστική αίθουσα, ζήτησε συγγνώμη.

«Θα ήθελα σήμερα να ζητήσω συγγνώμη από όλους αυτούς που αναγκάστηκαν να ζήσουν αυτή την τρέλα. Κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει ποτέ πια να επαναληφθεί».


«Γνώριζε τι συνέβαινε»

Η περίπτωση του Bruno D. -ίναι πάγια πρακτική των γερμανικών Αρχών να δημοσιεύουν μόνο τα μικρά ονόματα των κατηγορουμένων- είχε έρθει στο «φως» κατά τη διάρκεια της δίκης ορόσημο κατά του πρώην φύλακα των SS John Demjanjuk.

Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει ο τότε κατηγορούμενος, ο Bruno D. γνώριζε για τις κτηνωδίες και τις υποστήριζε.

Η περίπτωση του Bruno D. ήταν «ένα κλασικό παράδειγμα συνέργειας σε ανθρωποκτονία» δήλωσε ο εισαγγελέας Λαρς Μανκάιν στη αγόρευσή του.

Οι κρατούμενοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης δολοφονούνταν σε θαλάμους αερίων, από πυροβολισμούς αλλά και στέρηση φαγητού και νερού.

Η καταδίκη του 93χρονου θεωρείται «συμβολικής σημασίας» για τους απογόνους των θυμάτων, ενώ 75 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αυτή αναμένεται να είναι η τελευταία υπόθεση που εκδικάζεται και αφορά εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας.


Πηγή: Athens Voice

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ