Η άποψη ενός Κύπριου γιατρού για τον «υποχρεωτικό εμβολιασμό»

Την οποία άποψη εξέφρασε μετά την (πρώτη) επίμαχη δήλωση του Υπουργού Υγείας.

Μιλώντας στην τηλεόραση, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Υπουργός Υγείας, απαντώντας στην ερώτηση για το ποιοι θα εμβολιαστούν, είπε:

«Αν πάρουμε τα 1,2 θα εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες. Αν πάρουμε λιγότερα θα δοθεί προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες, μετά ηλικιακά κ.ο.κ. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι όταν 60%-70% του πληθυσμού εμβολιαστεί, θεωρείται ότι εμβολιάστηκε ολόκληρος ο πληθυσμός.

Εμείς ζητήσαμε για όλο τον πληθυσμό και ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός. Δεν θα μπορεί κάποιος να αρνηθεί».


Ωςσγνωστό, φυσικά, με παρέμβασή του βράδυ της ίδιας μέρας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, ο Υπουργός Υγείας, διευκρίνισε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό, συμπληρώνοντας πως η δήλωση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ήταν η προσωπική του άποψη.Στο διάστημα που μεσολάβησε, ανάμεσα στα πολλά που γράφτηκαν ήταν και η πολύ εύστοχη και μετρημένη άποψη ενός Κύπριου γιατρού, του Δρ Μάριου Κυριαζή:


Πιο κάτω αυτούσια η ανάρτησή του:

Με απύθμενη θλίψη και απογοήτευση βλέπω ότι ο Υπουργός Υγείας σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2 (κορωνοϊού) υποχρεωτικό για όλους. Αν γίνει αυτό θα προκύψουν τεράστια θέματα ηθικής που θα διασπάσουν την ιατρική κοινότητα και θα υπονομεύσουν την σχέση μεταξύ ιατρού και ασθενή. Όχι μόνο αυτό είναι ενάντια σε κάθε ιατρικό κανόνα, στον όρκο του Ιπποκράτη, και σε διακηρύξεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά θα προκαλέσει κοινωνική αποσύνθεση που μπορεί να καταλήξει σε ακραίες και παρατεταμένες αντιδράσεις.

Κύριε Υπουργέ. Πριν προχωρήσετε σε περαιτέρω διαβουλεύσεις πρέπει να μελετήσετε όλες τις πτυχές αυτής της πράξης, με ΟΛΟΥΣ τους εμπλεκόμενους, και όχι μόνο με τα 10 ή 20 άτομα που σας συμβουλεύουν αποκλειστικά. Ελπίζω να δοθεί ευκαιρία και σε άλλα μέλη της ιατρικής κοινότητας να πουν την γνώμη τους. Διαφορετικά προβλέπω ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα που είναι πολύ, μα πολύ χειρότερα από το πρόβλημα που θέλετε να λύσετε.

Είσαστε από τους καλύτερους Υπουργούς Υγείας μέχρι σήμερα. Μην γίνετε ένας από τους χειρότερους.

Ευχαριστώ.

Υπογραφή: Ένας γιατρός, με κοινή λογική, πιστός στον όρκο του Ιπποκράτη μέχρι το τέλος.


Με απύθμενη θλίψη και απογοήτευση βλέπω ότι ο Υπουργός Υγείας σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2...

Posted by Marios Kyriazis on Monday, 27 July 2020

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ