Πώς είναι να δίνεις (τελικές) εξετάσεις εν μέσω πανδημίας;
Τέσσερις Κύπριοι τελειόφοιτοι μαθητές Λυκείου, περιγράφουν πώς έζησαν και πώς εν τέλει ξεπέρασαν αυτή τη διπλή δοκιμασία που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν.
Τετάρτη 08 Ιουλίου 2020
3
λεπτά
Άγχος, αγωνία, υπερένταση, εξάντληση, απογοήτευση και μία νεανική επαναστατικότητα που δύσκολα δαμάζεται, είναι μόλις μερικά από τα στοιχεία που πρέπει να διαχειριστεί ένας έφηβος και δη ένας τελειόφοιτος, λίγο πριν τις τελικές εξετάσεις, που θα καθορίσουν κατά κάποιο τρόπο το μέλλον του. Και πάνω σε όλα αυτά, μια πανδημία και ένα lockdown που έκοψε τη ζωή όλων μας στη μέση και την έβαλε σε παύση για δύο περίπου μήνες.
Το δίχως άλλο, το κλείσιμο των σχολείων και η παύση των μαθημάτων για ένα τόσο μεγάλο διάστημα προκάλεσε αναταραχές και αναστάτωση, κυρίως ανάμεσα σε αυτούς που το 2020 θα έρχονταν αντιμέτωποι με τις τελικές εξετάσεις και την προετοιμασία που απαιτούν.
Με το βαθμό δυσκολίας να είναι ήδη αυξημένος, τα όσα διαδραματίστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα δεν διευκόλυναν ιδιαίτερα τα πράγματα, με τους τελειόφοιτους να πρέπει να διαχειριστούν διάφορες δυσκολίες και ανησυχίες.
Τι να διαβάσουν; Πότε θα έπρεπε να ξεκινήσουν; Και αν είχαν απορίες; Αν ήθελαν βοήθεια; Θα γίνουν ή όχι οι εξετάσεις; Και αν ναι, πότε; Ποια ύλη θα εξεταστεί; Πώς θα τα βγάλουν πέρα έχοντας μείνει τόσο καιρό εκτός;
Η Ειρήνη, η Σοφία, ο Μαρίνος και η Άννα, μίλησαν στην Χριστίνα Χριστοφόρου για όλη αυτή την εμπειρία που βίωσαν, περιγράφοντας τα συναισθήματα, τις αγωνίες και τη σκέψη τους.
Της Χριστίνας Χριστοφόρου
Ειρήνη Λεοντή
Το γεγονός ότι είχαμε άπλετο χρόνο στη διάθεσή μας, απαιτούσε από εμάς τεράστια αυτοπειθαρχία στο πώς θα τον διαχειριστούμε. Δεν ήταν εύκολο σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, όπως ήταν η καραντίνα, να βρεις τη διάθεση να διαβάσεις και να είσαι προσηλωμένος στο στόχο σου.
Σοφία Ανδρέου
Το γεγονός πως ήμασταν σε καραντίνα και δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω, μας έδινε αρκετό χρόνο για να διαβάσουμε και να κάνουμε επανάληψη. Την ίδια ώρα, όμως, όλοι είχαμε το άγχος για το τι θα γίνει με τις εξετάσεις καθώς δεν γνωρίζαμε βασικές λεπτομέρειες, όπως την ύλη που θα εξεταζόταν.
Μαρίνος Κωνσταντίνου
Πιστεύω πως η φετινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη σε όλους τους τομείς! Καταρχάς, αρκετοί καθηγητές δήλωσαν παραίτηση επειδή φοβήθηκαν πιθανή μετάδοση του ιού, έτσι επαναρχίσαμε μαθήματα με μειωμένο προσωπικό. Επιπλέον, όμως, δεν γνωρίζαμε εξαρχής και με σιγουριά την ύλη που θα εξεταζόμασταν. Υπήρχαν φήμες και διαδόσεις, αλλά τίποτα σίγουρο, με αποτέλεσμα να επικρατεί πανικός και άγχος.
Προσωπικά, λόγω κακής ψυχολογίας, δεν είχα ούτε τη διάθεση, ούτε τη θέληση, ούτε και το κίνητρο για να διαβάσω. Ο τρόπος με τον οποίο γινόταν η διδασκαλία, μέσω διαδικτύου, δεν ήταν ιδιαίτερα βοηθητικός. Όλα ήταν πολύ διαφορετικά σε σύγκριση με άλλες χρονιές! Ελπίζουμε οι εξεταστές να είναι επιεικείς φέτος!
Άννας Χατζηανδρέα
Πιστεύω πως η πανδημία ήταν εμπόδιο προς την επίτευξη των στόχων μου, λόγω του ότι η εκπαίδευση δεν έγινε με τις κλασσικές μεθόδους, προς τους μαθητές. Το γεγονός ότι αναγκαστήκαμε να κάνουμε όλα τα μαθήματα από το διαδίκτυο, δεν ήταν καθόλου βολικό. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους εμάς και δεν ξέραμε πως να το διαχειριστούμε. Ελπίζω, παρόλα αυτά, πως εν τέλει όλα πήγαν καλά. Αναμένω με ανυπομονησία τα αποτελέσματα.