Ρωτήσαμε 7 Κύπριες να μας πουν την άποψή τους για τη δωρεά ωαρίων

Η υπογονιμότητα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλά ζευγάρια που προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκτήσουν το δικό τους παιδί και τα τελευταία χρόνια, με την εξέλιξη της επιστήμης, βρίσκουν τη λύση στην εξωσωματική γονιμοποίηση και στη γενναιοδωρία γυναικών που επιλέγουν συνειδητά τη δωρεά ωαρίων τους, συμβάλλοντας στο να αλλάξουν οι ζωές των άλλων.

Article featured image
Article featured image

Η μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και στην Κύπρο, και στην όλη προσπάθεια ήρθε να συμβάλει η Cryos, η πρώτη ανεξάρτητη τράπεζα σπέρματος και ωαρίων, που εδρεύει στη Λευκωσία, στηρίζοντας πολλά άτεκνα ζευγάρια για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Κάναμε μια έρευνα και ρωτήσαμε 7 Κύπριες, ηλικίας 18-32 χρονών, να μας μεταφέρουν την άποψή τους για τη δωρεά ωαρίων και για το αν θα προέβαιναν σε αυτή την κίνηση με στόχο να βοηθήσουν άλλες γυναίκες.

Στην ερώτηση «Έχεις ακούσει για τη δωρεά ωαρίων και τι γνωρίζεις για αυτή;», όλες οι συμμετέχουσες στην έρευνα απάντησαν ότι είναι ενήμερες σχετικά, είτε μέσω διαδικτύου, είτε γιατί το έχουν ψάξει μετά από συζητήσεις με φίλους, είτε γιατί γνωρίζουν γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας και τους προτάθηκε η λύση της δωρεάς ωαρίων. Μια κοπέλα ανέφερε ότι είχε απορία αν η δωρεά ωαρίων είναι νόμιμη στην Κύπρο και το έψαξε περαιτέρω βρίσκοντας ότι αποτελεί μια διαδικασία που γίνεται με βάση σχετική νομοθεσία.


Cryos baby and mother_03.jpg


Ρωτήσαμε επίσης τις συμμετέχουσες στην έρευνα αν θα δώριζαν τα ωάρια τους για να βοηθήσουν μια γυναίκα να γίνει μητέρα και οι απαντήσεις που πήραμε ήταν θετικές. Κάποιες από αυτές έχουν τα δικά τους παιδιά και γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η μητρότητα για μια γυναίκα, οπότε θα ήθελαν να τη βοηθήσουν μέσω της δωρεάς ωαρίων να βιώσει την εμπειρία της μητρότητας. Μια κοπέλα μάς ανέφερε ότι τη φοβίζει η διαδικασία, αλλά πιστεύει ότι αν λάβει όλη την κατάλληλη ενημέρωση, τότε θα νιώσει περισσότερη σιγουριά για να γίνει δότρια. Στη συζήτηση αναφέρθηκε και το ότι οι γυναίκες χάνουν χιλιάδες ωάρια κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Με βάση αυτό, γιατί μια γυναίκα να μη δωρίσει κάποια από τα ωάρια της για να βοηθήσει μια άλλη γυναίκα να γίνει μητέρα;

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε στα οφέλη που έχει μια γυναίκα με τη δωρεά ωαρίων. Οι περισσότερες κοπέλες ανέφεραν ότι θεωρούν τη δωρεά ωαρίων μια ευγενής πράξη, το απόλυτο δώρο από μια γυναίκα σε μια άλλη, μια πράξη αλτρουϊσμού και αλληλεγγύης. Μια κοπέλα ανέφερε ότι εδώ και χρόνια είναι αιμοδότρια. Οπότε, αν με την αιμοδοσία μπορείς να χαρίσεις τη ζωή σε ένα άνθρωπο, με τη δωρεά ωαρίων μπορείς να συμβάλεις στη δημιουργία μιας νέας ζωής.

Αν θες να μάθεις περισσότερα για τη δωρεά ωαρίων επισκέψου τη σελίδα της Cryos https://eggdonor-cy.cryosinternational.com/

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ