Για περίθαλψη στο Μενεού δύο τραυματισμένες Πράσινες χελώνες

Στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών, στο Μενεού, βρίσκονται για περίθαλψη από τις αρχές Αυγούστου δύο τραυματισμένες Πράσινες χελώνες.

Article featured image
Article featured image

Η κυρία Μελίνα Μάρκου, Λειτουργός του Τμήματος Αλιείας και υπεύθυνη του Προγράμματος Προστασίας Θαλάσσιων Χελωνών, αναφέρει στο ΚΥΠΕ ότι οι δύο χελώνες, μία θηλυκή και μία αρσενική, που εντοπίστηκαν στη Λεμεσό, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο από τις Βρετανικές Βάσεις.


Οι δύο αυτές ενήλικες χελώνες έχουν τραυματιστεί στους πνεύμονες και αμέσως μετά την αποθεραπεία τους θα απελευθερωθούν στη θάλασσα.

Η κυρία Μάρκου αναφέρει επίσης πως το κοινό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν επισκέπτεται τις παραλίες στη περιοχή Μενεού – Κιτίου, όπου υπάρχουν οι φωλιές των χελωνών. «Σε περίπτωση που κάποιος κυκλοφορεί στη θάλασσα με σκάφος με μεγάλη ταχύτητα και δεν εντοπίσει εγκαίρως τις χελώνες, δεν θα έχει αρκετό χρόνο για να τις αποφύγει, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν από την προπέλα».

Επιπλέον, το πρόγραμμα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών, όπως προσθέτει η κα. Μάρκου τρέχει κάθε χρόνο από το 1978. Η παρακολούθηση της ωοτοκίας των χελωνών που υπάρχουν στην Κύπρο, κατέδειξε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξητική τάση της φωλεοποίησης, τόσο της Πράσινης χελώνας όσο και της Καρέτα Καρέτα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ