Το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο για την Κύπρο

Πόσα είναι τα σημερινά κρούσματα Covid-19

Article featured image
Article featured image

Σε ό,τι αφορά στα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 3,372 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 26 κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.

Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως ακολούθως:

 • Από 190 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 7 κρούσματα.
 • Από 1,700 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
 • Από 682 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 6 κρούσματα.
 • Από 166 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
 • Από 178 δείγματα που διεκπεραιώθηκαν από το πρόγραμμα ελέγχου δομών μεταναστών, εντοπίστηκαν 11 κρούσματα.

Συγκεκριμένα, τα νέα περιστατικά προκύπτουν ως ακολούθως:

 • 11 x μετανάστες στο κέντρο φιλοξενίας στο Πουρνάρα.
 • 7 x ιχνηλάτηση:
 1. Ένα άτομο είναι επαφή της εργαζόμενης στο νηπιαγωγείο της ΠΑΣΥΔΥ που ανακοινώθηκε την Κυριακή.
 2. Τα 3 άτομα είναι από το οικογενειακό περιβάλλον κρούσματος που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες.
 3. Τα άλλα 3 άτομα είναι επαφές άλλων ξεχωριστών κρουσμάτων.
 • 1 x πτήση: Πρόκειται για Τσέχα, που ήρθε στην Κύπρο χθες για τουρισμό. Εντοπίστηκε θετική στον δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε στην πτήση της. Μεταφέρθηκε στο Eden.
 • 1 x Ιατρεία Δημόσιας Υγείας: Είχε συμπτώματα και παραπέμφθηκε στα Ιατρεία. Έχει πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό σε Σλοβενία και Σερβία.
 • 6 x ιδιωτική πρωτοβουλία, εκ των οποίων τα 2 έχουν πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό:
 1. Το 1ο άτομο αφορά άτομο κυπριακής καταγωγής που επέστρεψε από την Μύκονο στις 13/8. Στις 17/8 ανέπτυξε συμπτώματα και έκανε το τεστ ιδιωτικά στις 18/8 με θετικό αποτέλεσμα.
 2. Το 2ο άτομο αφορά άτομο κυπριακής καταγωγής που επέστρεψε στις 11/8 από την Θεσσαλονίκη. Είχε συμπτώματα και στις 18/8 έκανε το τεστ ιδιωτικά με θετικό αποτέλεσμα.
 3. Το 3ο άτομο είναι κυπριακής καταγωγής που είχε συμπτώματα από τις 2/8. Έκανε το τεστ στις 18/8 ιδιωτικά λόγω των συμπτωμάτων.
 4. Το 4ο άτομο έχει συμπτώματα από τις 13/8 και έκανε το τεστ ιδιωτικά στις 18/8.
 5. Το 5ο άτομο εκδήλωσε συμπτώματα στις 17/8 και έκανε το τεστ ιδιωτικά στις 18/8.
 6. Το 6ο άτομο εκδήλωσε συμπτώματα στις 5/8. Στις 12/8 έκανε το τεστ ιδιωτικά διότι εξακολουθούσε να έχει συμπτώματα με αρνητικό αποτέλεσμα και το επανέλαβε στις 18/8 ιδιωτικά και πάλι.

Απευθύνεται έκκληση στους πολίτες, να επικοινωνούν με τον Προσωπικό τους Ιατρό αμέσως μόλις εκδηλώσουν συμπτωματολογία του κορωνοϊού (βήχας, πυρετός, δύσπνοια, αοσμία, δυσγευσία, αγευσία), καθώς η καθυστέρηση μπορεί να έχει διασπορά του ιού σε άλλα άτομα.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

 • Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου 10,000 ατόμων, διεκπεραιώθηκαν 435 εργαστηριακές διαγνώσεις, και
 • Από δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, διεκπεραιώθηκαν 21 εργαστηριακές εξετάσεις.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,385.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε θάλαμο ένας ασθενής COVID-19, ενώ ένας ασθενής παραμένει διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ