Τέλος στις βραβεύσεις βάσει φύλου

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου πρωτοπορεί καταργώντας τις έμφυλες βραβεύσεις.

Article featured image
Article featured image


Τέλος οι όροι «ανδρική» και «γυναικεία» ερμηνεία από το μεγάλο ευρωπαϊκό φεστιβάλ, κάτι που πιθανότατα να βρει μιμητές στο άμεσο μέλλον. Ένα δελτίο τύπου από το φεστιβάλ του Βερολίνου μέσα στον Αύγουστο συνήθως θα περνούσε στα ψιλά σε έναν κανονικό κινηματογραφικό πλανήτη που περίμενε τα φθινοπωρινά φεστιβάλ και το τεράστιο κύμα ταινιών που προσφέρουν.

Φέτος, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί ως συναίσθημα στους υπεύθυνους των φεστιβάλ, ένα statement που να στηρίζει το φυσικό γεγονός αντί του ψηφιακού φτάνει για να κινήσει το ενδιαφέρον προς μια διοργάνωση που θα γίνει σε 6 μήνες και παράλληλα αυτή να διαφημίσει μια νέα κίνηση που πιθανότατα θα ακολουθήσουν κι άλλοι στο μέλλον.

Το πρώτο πράγμα που θέλησαν να τονίσουν οι Μαριέτ Ρίσενμπεκ και Κάρλο Τσατριάν για τη διοργάνωση του 2021 ήταν ότι προγραμματίζεται ως φυσικό γεγονός και μόνο προς το παρόν η αγορά του φεστιβάλ (European Film Market) στήνεται ως υβριδικό event που θα περιλαμβάνει και φυσικό και virtual τμήμα.

Η αλήθεια είναι πως κανείς δε θα ξέρει πώς θα μοιάζει αυτός ο κόσμος σε 6 μήνες, αν ο ιός θα υποχωρήσει, αν η επιστήμη θα έχει βρει λύση πάντως στο Βερολίνο (που θυμίζουμε ότι φέτος πρόλαβε στο τσακ την πανδήμια και έγινε κανονικά) θεωρούν ότι στο 2021 θα έχει επανέλθει η αισιοδοξία ενώ παράλληλα θα έχει ωριμάσει η γνώση για τη δημιουργία events κάτω από ειδικές υγειονομικές συνθήκες.

Το φεστιβάλ που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί από 11 ως τις 21 Φεβρουαρίου 2021 κράτησε όμως και ένα κρυφό χαρτί για την ανακοίνωση των ημερομηνιών του και αυτό αφορά τα βραβεία - και πλέον συζητιέται από χθες περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Μαζί με την οριστική αφαίρεση του ονόματος του Άλφρεντ Μπάιερ από το βραβείο της επιτροπής, μετά τις περσινές κατηγορίες κατά του πρώτου διευθυντή στην ιστορία του φεστιβάλ, η Berlinale ανακοίνωσε πως από του χρόνου καταργεί τη διάκριση φύλου στα βραβεία ερμηνειών, δίνοντας πλέον 2 βραβεία αυτά της Καλύτερου Α' Ρόλου και Καλύτερου Β' Ρόλου.


Η κουβέντα για το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε τα τελευταία χρόνια βραβεύσεις όπως αυτή των Όσκαρ και το φεστιβάλ κάνει το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και είναι πολύ πιθανό να βρει μιμητές από το φεστιβαλικό κύκλωμα πολύ σύντομα.



Πηγή: http://www.cinemagazine.gr/

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ