54 χρόνια μετά, προβάλλεται (για πρώτη φορά) η χαμένη γαλλική ταινία με την Τζένη Καρέζη

Το φιλμ ‘Une balle au coeur’ κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και στη Γαλλία το 1966 και μετά εξαφανίστηκε από τις οθόνες.

Article featured image
Article featured image

Μία από τις πιο ξεχωριστές παρουσίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, η οποία ακροβατούσε άψογα μεταξύ εμπορικής επιτυχίας και εκλεπτυσμένης ποιότητας, η Τζένη Καρέζη τη δεκαετία του 60’ κατάφερε να καθιερωθεί και να γίνει, μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη τα δύο ελληνικά είδωλα που λάτρευε η χώρα και όχι μόνο.

Το 1966 η Τζένη Καρέζη είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μία γαλλική παραγωγή, με σκηνοθέτη τον βενιαμίν, τότε, σκηνοθέτη της Nouvelle Vogue, Ζαν-Ντανιέλ Πολέ.

Ο Ζαν – Ντανιέλ Πολέ, ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1962, για τα γυρίσματα του αριστουργηματικού ντοκιμαντέρ «Μεσόγειος». Ο έρωτας του Γάλλου κινηματογραφιστή για τη χώρα ήταν κεραυνοβόλος. Δύο χρόνια μετά, το 1964, επέστρεψε στην Ελλάδα για το ντοκιμαντέρ «Βάσσες», στο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα.

Τότε γνωρίστηκε και με τον σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη (βοηθό του στο φιλμ), που τον μύησε στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, ιδίως στη μουσική του Θεοδωράκη και των νεότερων συνθετών. Ο Πολέ πλέον είχε αποφασίσει να γυρίσει στην Ελλάδα και μια ταινία μυθοπλασίας. Ο ρόλος της «τραγουδίστριας του μπαρ», της Κάρλα, ήταν αρχικά προορισμένος για την Βέρα Κρούσκα. Τελικά επελέγη η Τζένη Καρέζη (έχοντας σπουδάσει στη σχολή των Ουρσουλινών γνώριζε άριστα τη Γαλλική γλώσσα) και ο Γιώργος Λεμπέσης, παραγωγός των θεατρικών της Καρέζη «μπήκε» στο φιλμ ως συμπαραγωγός. Τη μουσική ανέλαβε ο Μίκης Θεοδωράκης που παραχώρησε όλες τις συνθέσεις για το θεατρικό που ανέβαινε τότε, το «Ένας Όμηρος». Η Τζένη Καρέζη μάλιστα, ερμηνεύει στο φιλμ δυο τραγούδια του Θεοδωράκη.



Μαζί με τους τρεις πρωταγωνιστές, μια μεγάλη ομάδα από σημαντικούς Έλληνες ηθοποιούς διαφόρων γενιών, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Σπύρος Φωκάς, ο Σωτήρης Μουστάκας, ο Δημήτρης Μυράτ, ο Αρτέμης Μάτσας, η Άννα Ραυτοπούλου, ο Γιώργος Μούτσιος, ο Ζανίνο σε ρόλο – έκπληξη εκτελεστή, ο Νίκος Τσαχειρίδης, ο Φάνης Χηνάς, η Βιβέτα Τσιούνη, ο Νίκος Φέρμας και ο Γιώργος Μαρίνος.

Τα γυρίσματα έγιναν στην Τρούμπα, το Πέραμα, την Αθήνα, τους Δελφούς, τον Αχλαδόκαμπο, τη Σκύρο και τη Σικελία. Ήταν η εποχή των διαδηλώσεων των Ιουλιανών, ο Πολέ μαζί με τον Φέρρη κατέβαιναν στους δρόμους μετά από κάθε γύρισμα και η σχέση τους θα βοηθήσει τον Φέρρη να διαφύγει στη Γαλλία επί Χούντας.

Το 2019 το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου χρηματοδότησε την πλήρη ψηφιακή αποκατάσταση της ταινίας, έτσι φέτος, 54 χρόνια μετά, η ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε οποιοδήποτε μέσο (δεν έχει προβληθεί ποτέ σε τηλεόραση, ούτε έχει κυκλοφορήσει σε dvd) μετά το 1966.


Με πληροφορίες από Athens Voice

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ