Η selfie των προσφύγων με φόντο το φλεγόμενο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια

Κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (αλλά...).

Article featured image
Article featured image

Η φωτιά που τέθηκε από μερίδα προσφύγων την περασμένη Τετάρτη στη Μόρια, καταστρέφοντας ολοσχερώς τον καταυλισμό και αφήνοντας κυριολεκτικά στο δρόμο, 12.500 άτομα, ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει (και πάλι) ένα ρατσιστικό αφήγημα με στόχο τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Ελλάδα.

Αρκεί κάποιος να διαβάσει μερικά από τα σχόλια χρηστών σε βίντεο ή φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τη Λέσβο και την κατάσταση που επικρατεί μετά την καταστροφή και θα αντιληφθεί περί ποιου αφηγήματος μιλάμε.

Όπως, λοιπόν, συμβαίνει κάθε φορά σε καταστάσεις ρατσιστικού ή άλλου παροξυσμού με έδρα τα social media, τα Fake News, τα Hoaxes και η παραπληροφόρηση βρίσκουν εύφορο έδαφος όχι μόνο να ανθίσουν, αλλά και να γίνουν πολλές φορές λόγος να πυροδοτήσουν ακόμη περισσότερη ένταση, όπως η φωτογραφία πιο κάτω:

photo-1552819401-700b5e342b9d.jpg

Η εν λόγω φωτογραφία υποτίθεται πως απεικονίζει ομάδα προσφύγων ή μεταναστών να ποζάρει βγάζοντας selfie μπροστά από τα φλεγόμενα παραπήγματα του καταυλισμού της Μόριας, ωστόσο, σύμφωνα με τα Ελληνικά HOAXES, η φωτογραφία είναι παραποιημένη.


Fake-vs-True-1024x348.jpg


Ανάλυση της φωτογραφίας

Το φόντο, του υπό εξέταση καρέ, απεικονίζει τμήμα του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων στο χωριό της Μόριας το οποίο έχει παραδοθεί στις φλόγες. Πιο συγκεκριμένα τη φωτογραφία τράβηξε ο Παναγιώτης Μπαλάσκας για το AP. Η εν λόγω λήψη δημοσιεύτηκε ακολούθως από μεγάλα δημοσιογραφικά μέσα όπως ο Guardian.

Embed from Getty Images


Η ομάδα των ανθρώπων που φαίνονται να φωτογραφίζονται εύθυμοι μπροστά από την καταστροφική φωτιά έχει τοποθετηθεί εμβόλιμα στο παραπάνω φόντο με τη χρήση εφαρμογής επεξεργασίας εικόνων.

Πιο συγκεκριμένα, τα δικαιώματα της λήψης ανήκουν στο πρακτορείο Anadolu ενώ η φωτογραφία των νέων ελήφθη στις 6 Σεπτεμβρίου του 2015.

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω συνάγουμε το συμπέρασμα πως το υπό εξέταση καρέ είναι παραπλανητικό και αποτελεί προϊόν επεξεργασίας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ