Νέα δεδομένα έρχονται (σύντομα) για τους οδηγούς μοτοσυκλέτας

Όσα πρόκειται να αλλάξουν σε σχέση με την κατοχή άδειας οδηγού.

Article featured image
Article featured image

Σε αλλαγές στις ισχύουσες νομοθεσίας σε σχέση με την κατοχή άδειας οδήγησης μοτοσικλέτας φαίνεται πως προτίθεται να προβεί η Βουλή, αλλάζοντας την υφιστάμενη ισχύ της μαθητικής άδειας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Φ» και του δημοσιογράφου Βάσου Βασιλείου, σε κάποια φάση η μαθητική άδεια οδήγησης θα πάψει να ισχύει και θα αντικατασταθεί από κανονική άδεια, αφού οι υποψήφιοι οδηγοί περάσουν πρώτα από πρακτικά μαθήματα εγκεκριμένης σχολής οδήγησης.

Το θέμα των υποχρεωτικών μαθημάτων συζητήθηκε την Παρασκευή ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών με τον αναπληρωτή διευθυντή του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Γιάννη Νικολαΐδη, να αναφέρει πως το θέμα συζητήθηκε με τους εμπλεκόμενους Συνδέσμους των σχολών οδηγών και προέκυψαν κοινές θέσεις οι οποίες αποτυπώνονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Έως σήμερα, πολλοί από τους οδηγούς μοτοσυκλέτας δεν μπήκαν ποτέ στη διαδικασία να εξασφαλίσουν κανονική άδεια οδήγησης μοτοσικλέτας, κάτι το οποίο θα υποχρεωθούν να πράξουν στο μέλλον.

Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι θα καθιερωθεί η υποχρεωτική εκπαίδευση (μαθήματα) η οποία σήμερα ισχύει μόνο για τις μεγάλου κυβισμού μοτοσικλέτες πέραν των 600cc (Α3). Δεν προβλέπονται μαθήματα για μοτοσικλέτες κυβισμού στην κατηγορία των 125cc ή και στην κατηγορία μέχρι 400cc, είπε ο κ. Νικολαΐδης ο οποίος διευκρίνισε πως οι ενδιαφερόμενοι πρέπει αρχικά να εξασφαλίσουν άδεια 125cc, ακολούθως άδεια με την οποίαν μπορούν να οδηγούν μοτοσικλέτα 400cc και τέλος άδεια χωρίς περιορισμό κυβικών.

Ειδική αναφορά έγινε στους ντελιβεράδες οι οποίοι οδηγούν με μαθητική άδεια, κάτι το οποίο θεωρείται επικίνδυνο. Αίσθηση προκάλεσε η θέση παρευρισκομένων ότι κάποιος που οδηγά με μαθητική άδεια ακόμη και για αρκετά χρόνια, δεν ξέρει να οδηγεί, γι' αυτό πρέπει να περάσει από μαθήματα.

Πολλοί από τους οδηγούς επειδή δεν σκοπεύουν να μεταπηδήσουν σε ψηλότερη κατηγορία δεν επιχείρησαν ποτέ να εκδώσουν κανονική άδεια, αφού δεν τους χρειαζόταν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ