Πέντε τρόποι για να μην κολλήσεις κωρονοϊό σε κλειστούς χώρους

Συμβουλεύει το BBC.

Πέντε τρόποι για να μην κολλήσεις κωρονοϊό σε κλειστούς χώρους

Συμβουλεύει το BBC.

Article featured image
Article featured image

Επιφυλακτικά και με προβληματισμό, ο πλανήτης εδώ και λίγο καιρό άρχισε να επιστρέφει στην ζωή του, πριν την καραντίνα, έστω και αν ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται σε έξαρση.

Ήδη αρκετοί εργαζόμενοι έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους, ενώ πολλοί μαθητές ξεκίνησαν και πάλι το σχολείο. Ο κίνδυνος, ωστόσο, ελλοχεύει και κυρίως σε κλειστούς χώρους και μπορεί ο καθένας από εμάς να τηρεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, παρόλα αυτά σε ένα χώρο εσωτερικό με άλλα άτομα, ο φόβος μετάδοσης του ιού είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Ο καλός εξαερισμός μπορεί να αποτελεί το κλειδί για την αποφυγή μόλυνσης από τον κορωνοϊό, καθώς μάλιστα μπήκε το φθινόπωρο και όλοι θα περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, λέει το BBC και μας δίνει πέντε συμβουλές για να προλάβουμε το «κακό».

1: Αν είναι βουλωμένο, απόφυγε το

Όταν μπαίνετε σε ένα δωμάτιο με αποπνικτική ατμόσφαιρα, κάτι δεν πάει καλά με τον εξαερισμό. Είναι πιθανό να μην εισέρχεται αρκετός καθαρός αέρας, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης από κορωνοϊό. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι σε περιορισμένους χώρους μπορεί να υπάρχει «αερομεταφερόμενη μετάδοση» του ιού, αφού τα μικροσκοπικά σωματίδια ιού που παραμένουν στον αέρα.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς που ίσχυαν στους χώρους εργασίας πριν από την πανδημία, όλοι οι εργαζόμενοι έπρεπε να λαμβάνουν 10 λίτρα καθαρού αέρα κάθε δευτερόλεπτο, και αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Αν λοιπόν ένα μέρος μοιάζει αποπνικτικό αποφύγετε το, λέει ο Δρ Hywel Davies, τεχνικός διευθυντής του Chartered Institution of Building Services Engineers.

Λέει ότι η σταθερή ροή καθαρού αέρα είναι ζωτικής σημασίας. «Αν υπάρχει ένας φορέας του ιού σε σε ένα κτίριο ο άφθονος καθαρός αέρας, αραιώνει το μολυσματικό υλικό που εκπέμπει ο φορέας. Έτσι μειώνεται και ο κίνδυνος μόλυνσης για τους άλλους ανθρώπους».

photo-1566917064245-1c6bff30dbf1.jpg

2: Ελέγξτε τον κλιματισμό

Στα γραφεία και τα καταστήματα, ο κλιματισμός είναι απαραίτητος, ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, αλλά καλό είναι να ελέγχουμε τον τύπο της μονάδας. Ο πιο συνηθισμένος τύπος κλιματισμού είναι το κλιματιστικό. Τέτοιες μονάδες απορροφούν τον αέρα από ένα δωμάτιο, τον καταψύχουν και στη συνέχεια τον εκτοξεύουν πάλι πίσω. Ανακυκλώνουν δηλαδή τον αέρα.

Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για λίγες ώρες την ήμερα, αλλά η συχνή χρήση του κλιματιστικού μπορεί αποβεί επικίνδυνη.

Μια έρευνα σε εστιατόριο της Κίνας διαπίστωσε ότι το κλιματιστικού ευθυνόταν για τη διάδοση του ιού. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας πελάτης που ήταν «προ-συμπτωματικός» (δηλαδή μολύνθηκε αλλά δεν είχε ακόμη αναπτύξει συμπτώματα) μετέδωσε τον ιό μέσω του ρεύματος αέρα του κλιματιστικού με αποτέλεσμα να μολυνθούν ακόμη εννέα άτομα.

Ο Δρ. Davies επισημαίνει και πάλι τη σημασία του καθαρού αέρα: «Αν υπήρχε καλή παροχή φρέσκου αέρα, είναι πιθανό να είχαν μολυνθεί λιγότεροι άνθρωποι, ή και κανένας».

photo-1542449192-cf10143a2ab5.jpg


3: Ρωτήστε για την «αναλογία καθαρού αέρα»

Εισέρχεται αρκετός καθαρό αέρας στα μοντέρνα κτίρια με τα σφραγισμένα παράθυρα;

Στα μοντέρνα κτίρια υπάρχει ένα σύστημα εξαερισμού το οποίο απορροφά τον «παλιό» αέρα, τον οποίο διοχετεύει σε μια μονάδα χειρισμού, που βρίσκεται συνήθως στην οροφή του κτιρίου. Εκεί, ο καθαρός αέρας αναμειγνύεται με τον παλιό και αποστέλλεται πίσω στο κτίριο.

Δεδομένου του κινδύνου μόλυνσης από κορωνοϊό, οι επιστήμονες προτείνουν την αύξηση του φρέσκου αέρα.

«Η ύπαρξη 100%, ή κοντά στο 100%, φρέσκου αέρα είναι θετική», λέει ο καθηγητής Cath Noakes του Πανεπιστημίου του Leeds και πρόεδρος της περιβαλλοντικής επιτροπής SAGE. «Όσο πιο καθαρός είναι ο αέρας, τόσο λιγότερο διατρέχετε κίνδυνο μετάδοσης του ιού μέσω του κτιρίου».

Ο ακριβής συνδυασμός αποφασίζεται από τους διαχειριστές του κτιρίου. Το μειονέκτημα της λειτουργίας φρέσκου αέρα κατά ποσοστό 100% είναι το κόστος. Ο εισερχόμενος αέρας πρέπει να θερμαίνεται το χειμώνα και να ψύχεται το καλοκαίρι, διαδικασία που απαιτεί ενέργεια.

4: Ελέγξτε αν υπάρχει ιός στα φίλτρα

Τα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού περιέχουν φίλτρα, αλλά αυτά δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά.

Στις ΗΠΑ, ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Υγείας & Επιστημών του Όρεγκον διαπίστωσαν ότι ίχνη κορωνοϊού παγιδεύονταν στα φίλτρα εξαερισμού, αλλά κάποια κατόρθωναν να περάσουν.

Ο καθηγητής Kevin van den Wymelenberg, που ηγήθηκε της μελέτης, πιστεύει ότι η αλλαγή των φίλτρων θα μπορούσε να αποκαλύψει αν υπάρχει κάποιος φορέας στο κτίριο.

Στη Νότια Κορέα, ένας εργαζόμενος σε τηλεφωνικό κέντρο που βρίσκεται στον 11ο όροφο ενός κτιρίου μόλυνε 90 συναδέλφους του. Αν τα φίλτρα ελέγχονταν συχνότερα, η παρουσία του ιού ενδέχεται να είχε εντοπιστεί νωρίτερα.

Ο καθηγητής van den Wymelenberg αναφέρει ότι τα δεδομένα που συλλέγουμε από τα φίλτρα μπορούν «να μας δείξουν πού και πότε πρέπει να επέμβουμε» για την αντιμετώπιση των μολύνσεων.


photo-1542744173-8e7e53415bb0.jpg


5: Προσοχή στα παράθυρα

Όλοι οι ειδικοί τονίζουν ότι ο καθαρός αέρας είναι το κλειδί. Αλλά ένας ειδικός στη μοντελοποίηση της κίνησης του αέρα λέει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Ο Nick Wirth ήταν σχεδιαστής αγωνιστικών αυτοκινήτων της Formula 1, πλέον εργάζεται ως σύμβουλος σούπερ μάρκετ και εταιρειών επεξεργασίας τροφίμων. Ανησυχεί ότι αν κάποιος φορέας του ιού στέκεται δίπλα σε ένα ανοιχτό παράθυρο, μπορεί να μεταδώσει τον ιό.

«Αν ανοίξεις ένα παράθυρο, πού θα πάει ο αέρας;», αναρωτιέται. «Δεν θέλουμε να βρίσκονται άνθρωποι στην πορεία του ρεύματος αέρα. Ο καθαρός αέρας είναι σε γενικές γραμμές καλύτερος, αλλά αν ρέει οριζόντια και περιέχει σωματίδια του ιού θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες.»

Η καθηγήτρια μηχανολογίας/ μηχανικής Cath Noakes λέει ότι τα οφέλη του άφθονου καθαρού αέρα υπερτερούν των κινδύνων. Ένα ανοιχτό παράθυρο μπορεί να οδηγήσει σε μετάδοση του ιού, αλλά σε μικρότερο ποσοστό.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στους ειδικούς, καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον ιό. Όμως ο αέρας που αναπνέουμε αναμένεται να αποτελέσει μέρος κάθε προσπάθειας να καταστήσουμε τους εσωτερικούς χώρους πιο ασφαλείς.



Με πληροφορίες από mikropragmata.gr/Δημήτρης Καβατζικλής

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ