Ιστορική νίκη γυναίκας στη Σαουδική Αραβία

32χρονη πήγε δικαστικώς εναντίον του πατέρα της και κέρδισε.

Article featured image
Article featured image


Μια γυναίκα στη Σαουδική Αραβία- που δικαζόταν επειδή ζούσε και ταξίδευε μόνη, χωρίς την άδεια του πατέρα της- πέτυχε ιστορική νίκη.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι έχει «το δικαίωμα να επιλέξει πού θα ζήσει». Με αυτή την απόφαση μπήκε ένα τέλος σε μια τριετή δικαστική μάχη. Η Μαριάμ αλ- Οτάιμπι δεν διέπραξε κανένα έγκλημα όταν μετακόμισε στο Ριάντ, κόντρα στα θέλω του πατέρα της, έκρινε το δικαστήριο.

Η 32χρονη είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2017, όταν το έσκασε από το πατρικό της σπίτι στην πόλη Αλ-Ρας, ως διαμαρτυρία για την κακοποίησή της από τον πατέρα και τους αδελφούς της.

Η αλ- Οτάιμπι κατηγορήθηκε επειδή ταξίδευε χωρίς την άδειά τους, όπως προέβλεπαν οι αυστηροί νόμοι. Καταδικάστηκε σε πάνω από τρεις μήνες φυλάκισης, αλλά εξακολούθησε να αντιμετωπίζει κατηγορίες για «ανυπακοή», επειδή προσπάθησε να ζήσει ανεξάρτητα μετά την αποφυλάκισή της. Κάνοντας διαδικτυακή καμπάνια με το σύνθημα «Είμαι ο κηδεμόνας του εαυτού μου», συγκέντρωσε πάνω από 100.000 followers στο Twitter.

Ανακοινώνοντας την απόφασή του αυτή την εβδομάδα, ο δικαστής δήλωσε ότι η 32χρονη «είναι μια ενήλικη γυναίκα με σώας τα φρένας, που έχει το δικαίωμα να επιλέξει πού θα ζήσει. Αυτό που έκανε μετακομίζοντας στο Ριάντ και ζώντας σε ξεχωριστό σπίτι είναι ένα από τα φυσικά δικαιώματά της και δεν μπορεί να περιγραφεί ως αξιόποινο έγκλημα».

Τον Αύγουστο του 2019 η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη χαλάρωση των νόμων περί ανδρικής κηδεμονίας, που- στη θεωρία- σήμαινε ότι η γυναίκα δεν χρειαζόταν την άδεια άνδρα κηδεμόνα (συνήθως του πατέρα, του συζύγου, αδελφού ή γιου) για να ταξιδέψει ή να κάνει αίτηση για διαβατήριο.

Όμως, κάποιοι επισημαίνουν ότι η πλειονότητα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία ακόμη νιώθουν περιορισμένες, λόγω της πατριαρχικής κοινωνίας. «Αυτή η απόφαση είναι ιστορική γιατί είναι σπάνια.

Το σύστημα της ανδρικής κηδεμονίας παραμένει ισχυρό όπως πάντα», δήλωσε στους Times η Μένα, μια 35χρονη γιατρός στην Τζέντα.

«Έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια από τότε που επετράπη στις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία να οδηγούν, αλλά πολλές ακόμη δεν το κάνουν. Είτε λόγω του φόβου για παρενόχληση, είτε επειδή δεν τους το επιτρέπει ο άνδρας κηδεμόνας τους», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από Times

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ