Πού αλλού θα τοποθετήσει μπάρες ο Δήμος Λεμεσού;

Και η απάντησή του σε όσους αντιδρούν στις αποφάσεις του.

Article featured image
Article featured image

Με αφορμή τον ντόρο που δημιούργησε η απόφαση του Δήμου Λεμεσού στο σύνολό του, για τη δημιουργία ελεγχόμενης εισόδου, στο μέχρι πρότινος ελεύθερο χώρο στάθμευσης της «ΕΣΕΛ», ο Δήμος Λεμεσού με ανακοίνωσή του στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, τοποθετήθηκε επί των αντιδράσεων μερίδας πολιτών, ενώ παράλληλα διευκρίνισε πως οι ενέργειες του Δήμου εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος ενιαίας διαχείρισης ελέγχου των χώρων στάθμευσης οπότε και το έργο θα συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Αυτό σημαίνει ότι μετά το χώρο στάθμευσης στην οδό Θεμιστοκλέους (πρώην ΕΣΕΛ), προγραμματίζεται τοποθέτηση παρόμοιου συστήματος και στους υπόλοιπους μεγάλους οργανωμένους χώρους στάθμευσης του Δήμου όπως η Επίχωση, η Σπύρου Αραούζου, η Πλατεία Ηρώων κ.ο.κ.

Στόχος αυτού του ενιαίου συστήματος ελέγχου των χώρων στάθμευσης, σύμφωνα με το Δήμο, είναι να γίνει πιο αποτελεσματικός ο τρόπος διαχείρισης των δημοτικών χώρων στάθμευσης και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες.

Παράλληλα ο Δήμος Λεμεσού απαντά και στα ερωτήματα πολιτών, που προέκυψαν με αφορμή το σχέδιο διαχείρισης των δημοτικών χώρων στάθμευσης

  1. Που θα σταθμεύουν οι εργαζόμενοι και φοιτητές που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν το χώρο αυτό;
  2. Γιατί δεν έγιναν υποδομές στο κέντρο της πόλης για περισσότερους χώρους στάθμευσης;
  3. Γιατί δεν αξιοποιούνται οι δημόσιες συγκοινωνίες για την πρόσβαση στο κέντρο της πόλης

Αναφορικά με το πρώτο ερώτημα, τονίζεται ότι ο χώρος στάθμευσης της οδού Θεμιστοκλέους θα συνεχίσει να είναι προσβάσιμος για όλο το κοινό. Είναι γεγονός ότι από τις 200 περίπου θέσεις στο χώρο της οδού Θεμιστοκλέους, περισσότερες από τις μισές καταλαμβάνονταν μέχρι σήμερα από εργαζόμενους (κυρίως από δημοτικούς υπαλλήλους) και φοιτητές του ΤΕΠΑΚ, οι οποίοι στάθμευαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα κάθε μέρα. Ως αποτέλεσμα ο χώρος αυτός, ο οποίος είναι ο κεντρικότερος χώρος στάθμευσης για τις περιοχές της οδού Ανεξαρτησίας, Σαριπόλου και Δημοτικής Αγοράς, αδυνατούσε να εξυπηρετήσει με επάρκεια τους συμπολίτες μας που ήθελαν να κάνουν μια γρήγορη επίσκεψη στην περιοχή.


Αναφορικά με τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, οι εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν είναι οι εξής:

  • Χρήση άλλων χώρων στάθμευσης (Επίχωση, Σαλαμίνος, Σπύρου Αραούζου ή άλλοι μικρότεροι χώροι)

  • Χρήση δημόσιων συγκοινωνιών, επιλογή όχι πολύ προσιτή με το υφιστάμενο σύστημα δρομολογίων των λεωφορείων. Ο Δήμος Λεμεσού, θεωρώντας ότι η χρήση μέσων δημόσιας συγκοινωνίας είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, προωθεί ένα σύστημα τριών χώρων στάθμευσης park-and-ride περιμετρικά του κέντρου της πόλης (στον Εναέριο, στο τεμάχιο Επαμεινώντα (παζαράκι) που εξασφάλισε πρόσφατα καταβάλλοντας €2.1 εκατομμύρια, και σε τεμάχιο δυτικά του κέντρου της πόλης). Μέσα από ένα σύστημα shuttle bus service υψηλής συχνότητας (κάθε 10 λεπτά), ο πολίτης ή φοιτητής θα μπορεί να σταθμεύει στους χώρους αυτούς και να διακινείται προς το κέντρο της πόλης. Επιπρόσθετα, βρισκόμαστε σε αναζήτηση κατάλληλων χώρων στάθμευσης σε πιο μακρινές αποστάσεις από το κέντρο (π.χ. σε τμήμα του δημοτικού τεμαχίου βόρεια της εκκλησίας του Αγίου Αρσενίου), όπου να λειτουργήσουν ανάλογα συστήματα park-and-ride. Η εξέλιξη και ταχύτητα των προσπαθειών του δήμου θα εξαρτηθεί από την πορεία των νέων συμβάσεων των λεωφορείων για τη Λεμεσό, αλλά και από τις προθέσεις του Υπουργείου Μεταφορών-Επικοινωνιών-και Έργων σε ότι αφορά την κυβερνητική συμβολή στη δημιουργία της δεύτερης ομάδας των χώρων στάθμευσης park-and-ride.

  • Μέχρι να υλοποιηθεί η πιο πάνω λύση, θα γίνουν προσπάθειες με την ΕΜΕΛ για τη λειτουργία κάποιου προσωρινού συστήματος μεταφοράς εργαζομένων και φοιτητών από χώρο ή χώρους στάθμευσης προς το κέντρο της πόλης.

Το ερώτημα γιατί δεν έγιναν υποδομές στο κέντρο της πόλης για περισσότερους χώρους στάθμευσης, είναι ένα βάσιμο ερώτημα. Δυστυχώς η ανάπτυξη της πόλης τις τελευταίες δυο δεκαετίες δεν συνοδεύτηκε από τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών για να εξυπηρετηθεί η προκύπτουσα αυξημένη κυκλοφορία προς το κέντρο της πόλης εξαιτίας αυτών των αναπτύξεων (ΤΕΠΑΚ, επίχωση, παλιό λιμάνι, κάστρο).

Και όπως είναι γνωστόν, όταν ένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στην ώρα του, η εκ των υστέρων λύση του είναι δυσκολότερη γιατί οι διαθέσιμες επιλογές είναι λιγότερες. Το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο προχωρεί εντατικά στους σχεδιασμούς για να δημιουργήσει τους αναγκαίους επιπρόσθετους χώρους στάθμευσης για εξυπηρέτηση του κέντρου της πόλης, λαμβάνοντας υπόψη και τα πορίσματα του ΣΒΑΚ (Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κυκλοφορίας), που καθορίζουν ένα πλαίσιο αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος που στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις δημόσιες συγκοινωνίες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ