Φαρμακευτική: Σπουδές με εξαιρετικές προοπτικές εργοδότησης

Πιο επίκαιρος από ποτέ φαίνεται να είναι ο φαρμακευτικός κλάδος καθώς η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει την αναγκαιότητα και μοναδική αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας.

Η φαρμακευτική επιστήμη, μας αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα την τεράστια σημασία και συνεισφορά της στη ζωή και την υγεία των ανθρώπων. Βασίζεται στην πολυσυλλεκτικότητα της γνώσης, αφού συνδυάζει γνωστικά πεδία όπως η ιατρική, η χημεία, η βιολογία και η φαρμακολογία, ενώ οι επαγγελματίες του ταχέως εξελισσόμενου κλάδου της φαρμακευτικής καλούνται, όχι μόνο να ακολουθούν, αλλά και να ηγούνται των εξελίξεων.

Αυτή η διαρκής «δίψα» για συνεχή γνώση είναι και ένα από τα κυριότερα γνωρίσματα που πρέπει να διακατέχει τους μελλοντικούς φαρμακοποιούς, είτε αυτοί στραφούν σε παραδοσιακά φαρμακευτικά επαγγέλματα είτε ακολουθήσουν τον δρόμο της έρευνας, όπως εξηγεί ο Δρ. Παναγιώτης Παπαγεώργης, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Με διεθνές κύρος και αναγνώριση, το πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει ένα σύγχρονο και ισορροπημένο πρόγραμμα σπουδών, δομημένο πάνω στους δύο βασικούς πυλώνες που αποτελούν το μέλλον του Φαρμακευτικού επαγγέλματος: τον ασθενή και το φάρμακο. Οι φοιτητές Φαρμακευτικής επωφελούνται από τη συνύπαρξη της Ιατρικής Σχολής σε ό,τι αφορά υποδομές, εργαστηριακό εξοπλισμό, την τεχνογνωσία του ακαδημαϊκού προσωπικού και το ερευνητικό υπόβαθρο. Όπως εξηγεί ο Δρ. Παπαγεώργης, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει πλέον εδραιωθεί ως ένα από τα πιο αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά κέντρα Επιστημών Υγείας και Ιατρικής, με συγκριτικό του πλεονέκτημα την παροχή της πιο ολοκληρωμένης δέσμης προγραμμάτων σπουδών στους τομείς της Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Επιστημών Υγείας και Ζωής στην Κύπρο, με 23 προγράμματα σπουδών, 11 εκ. των οποίων τα προσφέρει κατ’ αποκλειστικότητα.Ένα τέτοιο άρτιο πρόγραμμα σπουδών Φαρμακευτικής, που δίνει έμφαση τόσο στην θεωρητική εκπαίδευση όσο και στην πρακτική άσκηση, εξασφαλίζει στους φοιτητές γνώσεις και δεξιότητες που αφορούν όλη την γκάμα των φαρμακευτικών επιστημών, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής ανάλυσης και της τεχνολογίας, της χημείας, της βιοχημείας, της ανατομίας, της φαρμακολογίας και της τοξικολογίας. Γι’ αυτό οι φοιτητές της Φαρμακευτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου συμπληρώνουν πέραν των 4,500 ωρών πρακτικής και κλινικής άσκησης για την ολοκλήρωση του πτυχίου Φαρμακευτικής.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Δρ. Παπαγεώργης, εκτός από την επιστημονική κατάρτιση σχετικά με τα φάρμακα και τις συνταγογραφημένες θεραπείες, ένας φαρμακοποιός οφείλει να λειτουργεί και ως σύμβουλος υγείας λόγω της στενής σχέσης που αναπτύσσει με τον ασθενή. Για αυτό το λόγο, το 5ετές πρόγραμμα Φαρμακευτικής, με προσεκτική κατανομή του φόρτου εργασίας, εστιάζει τόσο στη θεωρητική εκπαίδευση του φοιτητή όσο και στην εργαστηριακή εξάσκηση, από το πρώτο κιόλας έτος σπουδών, ώστε να κατανοήσει βαθύτερα την πρακτική σύνδεση της θεωρίας με την πράξη. Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά 12 μήνες πρακτικής άσκησης, από τους οποίους οι 6 μήνες πραγματοποιούνται σε φαρμακείο ανοικτό στο κοινό και οι υπόλοιποι 6 μήνες σε κάποιο από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία ή σε πρότυπα ιατρικά κέντρα, όπως το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο με αποκλειστική συνεργασία, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής ή σε μεγάλες τοπικές φαρμακοβιομηχανίες.

Οι σπουδές στη Φαρμακευτική προσφέρουν στους μελλοντικούς πτυχιούχους πρόσβαση σε μια αγορά εργασίας με μηδενικά ποσοστά ανεργίας στις περισσότερες χώρες του κόσμου και ένα δυναμικό περιβάλλον εργασίας με συνεχή εξέλιξη και επιστημονικό υπόβαθρο, καθώς και ένα ψηλό βαθμό ικανοποίησης από το εργασιακό περιβάλλον και τις οικονομικές απολαβές. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα Φαρμακευτικής είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Σχολών, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Αμοιβαίας Αναγνώρισης Προσόντων που εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα σε όλη την Ευρώπη. Με την ολοκλήρωση του πτυχίου, οι απόφοιτοι μπορούν να παρακαθίσουν σε εξετάσεις στον αρμόδιο φορέα για να γίνουν πλήρως αδειούχοι και εγγεγραμμένοι φαρμακοποιοί στην Κύπρο, στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την ΕΕ.

Διαβάστε αναλυτικά για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου εδώ ή επικοινωνήστε μαζί τους στο [email protected].

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ