Πιθανό ένα δεύτερο lockdown για τη Βρετανία;

Πλέον, τίποτα δεν αποκλείεται.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown, άφησε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ.

Ένα δεύτερο lockdown σε όλη τη χώρα είναι ένα πιθανό βήμα για να αναχαιτιστεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού, είπε μεταξύ άλλων, αν και τόνισε ωστόσο ότι δεν είναι αυτό που θέλει να γίνει.

«Αν όλοι τηρήσουν τους κανόνες τότε μπορούμε να αποφύγουμε κι άλλες καραντίνες σε πανεθνικό επίπεδο, αλλά εμείς βεβαίως θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αναλάβουμε δράση αν αυτό είναι απαραίτητο να γίνει», δήλωσε ο Χάνκοκ στο BBC. «Δεν το αποκλείω, αλλά δεν θέλω να το δω» να γίνεται, πρόσθεσε αναφερόμενος στο lockdown. Σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα στο Sky News ο Χάνκοκ προειδοποίησε εξάλλου τους Βρετανούς, λέγοντας ότι «το έθνος βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο και έχουμε μία επιλογή. Η επιλογή αυτή είναι είτε όλοι ακολουθούν τους κανόνες (...) είτε θα χρειαστεί να λάβουμε κι άλλα μέτρα», υπογράμμισε.

Ήδη χθες ανακοινώθηκαν νέα έκτακτα μέτρα με βαριά πρόστιμα έως και 10.000 λίρες, δηλαδή 11 χιλ. ευρώ, σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα της καραντίνας κατά της διασποράς του κορωνοϊού στην Αγγλία.

Το νέο νομικό καθήκον απαιτεί από τους ανθρώπους να αυτοαπομονωθούν εάν έχουν θετικά αποτελέσματα για κορωνοϊό ή αν εντοπιστούν ως στενή επαφή, και έχει ισχύ από τις 28 Σεπτεμβρίου. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν επίσης μια εφάπαξ πληρωμή 500 λιρών για όσους έχουν χαμηλότερα εισοδήματα και ποινές για εργοδότες που τιμωρούν τους εργαζόμενους που πρέπει να αυτοαπομονωθούν.

Τα μέτρα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης, θα ξεκινούν από τις 1.000 λίρες για την πρώτη παράβαση και θα αυξάνονται σε 10.000 στερλίνες για τους υπότροπους παραβάτες ή για τις περιπτώσεις που εργοδότες απειλούν να απολύσουν προσωπικό, που τίθεται σε αυτοαπομόνωση αντί να πάει στην εργασία του.

«Ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμήσουμε τον ιό είναι να ακολουθήσει ο καθένας μας τους κανόνες και οι άνθρωποι που υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν την ασθένεια να τίθενται σε αυτοαπομόνωση», σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του.

«Κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την σημασία αυτών των μέτρων, αυτούς τους νέους κανόνες έχετε νομική υποχρέωση να τους εφαρμόζετε από τη στιγμή που έχετε προσβληθεί ή το NHS σας το ζητεί», πρόσθεσε ο Τζόνσον, υπογραμμίζοντας ότι «αυτοί που θα επιλέξουν να αγνοήσουν τους κανόνες θα αντιμετωπίσουν σημαντικά πρόστιμα».

Με πληροφορείς του BBC/ΑΠΕ/AFP

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ