Τι «παίζει» με τα 6 κρουαζιερόπλοια που έχουν αγκυροβολήσει ανοιχτά της Λεμεσού;

Εδώ και αρκετούς μήνες, στα ανατολικά της Λεμεσού, βρίσκονται αγκυροβολημένα κρουαζιερόπλοια και κάποιοι απορούν τι κάνουν εκεί!

Τι «παίζει» με τα 6 κρουαζιερόπλοια που έχουν αγκυροβολήσει ανοιχτά της Λεμεσού;

Εδώ και αρκετούς μήνες, στα ανατολικά της Λεμεσού, βρίσκονται αγκυροβολημένα κρουαζιερόπλοια και κάποιοι απορούν τι κάνουν εκεί!

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Μιχάλης Μιχαηλίδης / CITY


Ερχόμενος από Λευκωσία ή Λάρνακα και περνώντας από τη Λεμεσό, σίγουρα θα πρόσεξες, στα ανοιχτά της πόλης, με το που αρχίζει να φαίνεται η θάλασσα, από τον αυτοκινητόδρομο, τέσσερα με πέντε εντυπωσιακά κρουαζιερόπλοια αγκυροβολημένα, εδώ και αρκετούς μήνες.

Στην αρχή, όταν έληξε το lockdown, διάφοροι πολίτες αντιλήφθηκαν την παρουσία τους, με κάποιους να αναρωτιούνται εάν είναι πλοία ξένων χωρών, που ήρθαν για να στηρίξουν την Κυπριακή Δημοκρατία, έναντι στις παραβιάσεις που δεχόταν από την Τουρκία. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, το σενάριο αυτό, είχε κυκλοφορήσει έντονα.

92948176_10221721621805508_9181416940881575936_o.jpg

Φώτο Κόκος

Όσο περνούσαν οι μήνες και τα κρουαζιερόπλοια παρέμεναν ακινητοποιημένα στο ίδιο σημείο, όλο και περισσότερο φούντωναν οι φήμες για το σκοπό της παρουσίας τους εκεί. Με πολλούς να καταφεύγουν σε διάφορα σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου, που εξέδωσε αρχές Ιουλίου, η διαχειρίστρια εταιρεία, με έδρα την Κύπρο, η οποία ανέλαβε τη συντήρηση και την τροφοδοσία των συγκεκριμένων πλοίων που βρίσκονται στην Κύπρο: Πρόκειται για κρουαζιερόπλοια των εταιρειών Princess Cruises, Holland America και Seabourn, τα οποία είναι μέλη της Carnival Corporation & plc, της μεγαλύτερης εταιρείας κρουαζιερόπλοιων στον κόσμο.


101407358_10221721622485525_7064221350713360384_o.jpg

Φώτο Κόκος



Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, στην πρώτη φάση της πανδημίας, όταν οι περισσότερες χώρες βρίσκονταν σε lockdown και τα ταξίδια είχαν απαγορευτεί, οι εταιρείες έπρεπε να θέσουν σε παύση τα πλοία τους, έως ότου αρθούν τα μέτρα και επανεκκινήσουν οι κρουαζιέρες.

Ανάμεσα στις διάφορες περιοχές που έψαχναν, σε όλο τον κόσμο, ως πιθανό αγκυροβόλιο για να παύσουν τα κρουαζιερόπλοια τους με ασφάλεια, ήταν και η Κύπρος. Η τελική επιλογή της χώρας μας, έγινε έπειτα από εβδομάδες διαβουλεύσεων με την διαχειρίστρια εταιρεία, που εδρεύει στην Κύπρο, η οποία παράλληλα βρισκόταν σε επαφή με τα αρμόδια Υπουργεία και Υφυπουργεία και την Αρχή Λιμένων, ούτως ώστε να εκδοθούν όλες οι απαραίτητες άδειες και διαβεβαιώσεις για την είσοδο των πλοίων στην χώρα.

119978068_241084390673236_7306179649267609048_n.jpg



Εν τέλει η συμφωνία προχώρησε και τα 6 κρουαζιερόπλοια έφτασαν στην Κύπρο, και αγκυροβόλησαν στο σημείο που τους υποδείχθηκε. Κατά τη διάρκεια της παύσης τους, τα πλοία συντηρούνται καταλλήλως, ούτως ώστε ανά πάσα στιγμή, να είναι έτοιμα να επανέλθουν.

Εκτός από το ποσό που καταβάλλεται σε σχέση με τον παροπλισμό, η Κύπρος θα έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη από τα κρουαζιερόπλοια τα οποία είναι ουσιαστικά «μικρές πολιτείες».

Με την εκκίνηση της δραστηριοποίησης τους, θα εφοδιαστούν με καύσιμα, τρόφιμα κτλ από την αγορά της Κύπρου με όλα τα συνεπακόλουθα οφέλη. Ενώ και όλους τους μήνες της παραμονής τους στο αγκυροβόλιο, το πλήρωμα που παραμένει εντός των πλοίων, εφοδιάζεται με προϊόντα και τρόφιμα από την κυπριακή αγορά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ