Το Πανεπιστήμιο Κύπρου στάθηκε στον «πούντο» του

Σε αντίθεση με άλλες οργανώσεις εκπαιδευτικών που ποίησαν την νήσσαν.

Φωτογραφία: Κυριάκος Χριστοδουλίδης


Ξεκάθαρη θέση απέναντι στο ζήτημα που προέκυψε με τα έργα του καθηγητή-ζωγράφου, πήρε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο με ανακοίνωσή του, χθες, διαμαρτυρήθηκε για την πειθαρχική δίωξη που ξεκίνησε το Υπουργείου Παιδείας, εναντίον του συναδέλφου τους.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για την ενεργοποίηση της διαδικασίας πειθαρχικής δίωξης του ζωγράφου, δημόσιου εκπαιδευτικού κ. Γιώργου Γαβριήλ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ως ανώτατο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας, το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να σιωπήσει όταν, σε συνθήκες φιλελεύθερης δημοκρατίας, διώκεται ένας καλλιτέχνης, ο οποίος τυχαίνει να είναι διευθυντής σχολείου. «Δεν είναι έργο δικό μας να κρίνουμε την καλλιτεχνική αξία των έργων ζωγραφικής του κ. Γαβριήλ. Είναι υποχρέωσή μας, όμως, να θυμίσουμε ότι μια μεγάλη κατάκτηση του δημοκρατικού πολιτισμού μας είναι η ελευθερία της έκφρασης. Ο συγγραφέας, ο καλλιτέχνης, ο επιστήμονας, και κάθε πνευματικός άνθρωπος γενικότερα, πρέπει να είναι, και να νοιώθει ότι είναι, ελεύθερος να μοιράζεται τα προϊόντα της πνευματικής εργασίας του με τους συμπολίτες του», σημειώνεται.

Και προστίθεται ότι στο μέτρο που το καλλιτεχνικό έργο δεν παρεμβάλλεται στην άσκηση των αρμοδιοτήτων ενός δημόσιου αξιωματούχου, η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αξία. Η ιστορία της τέχνης, της λογοτεχνίας και της επιστήμης είναι γεμάτη από περιπτώσεις «ενοχλητικών» δημιουργών. Από τον Σωκράτη και τον Γαλιλαίο μέχρι τον Νίκο Καζαντζάκη, τον Salman Rushdie και τους σκιτσογράφους του Charlie Hebdo, ο πνευματικός δημιουργός, με τον τρόπο του ο καθένας, εισάγει «καινά δαιμόνια» στο δημόσιο λόγο – υπερβαίνει η αντιμάχεται κυρίαρχες αντιλήψεις. Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα που θεσμίζει τη διαφωνία, καλλιεργεί την αναστοχαστικότητα, και ενθαρρύνει την ετερόδοξη άποψη. Η ώριμη δημοκρατία συζητά και προβληματίζεται, δεν διώκει.

Η Σύγκλητος καλεί το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ως θεσμικό όργανο μιας ώριμης φιλελεύθερης ευρωπαϊκής δημοκρατίας να αναστείλει την πειθαρχική δίωξη του κ. Γαβριήλ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ