Μίλα μου
Ο Matthew Zorpas αναλύει (αποκλειστικά) στη CITY το πλάνο του για τη «νέα εικόνα της Κύπρου»
Ένας από τους πιο πετυχημένους Κύπριους Influencers, με παγκόσμια απήχηση και αναγνώριση, εδώ και μερικούς μήνες έχει αναλάβει -σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού- να ξαναχτίσει το Brand Name της Κύπρου στο εξωτερικό. Λίγο πριν την επίσημη παρουσίαση του project, μιλά αποκλειστικά στη CITY, για τα πλάνα του, τα λάθη που κάναμε μέχρι σήμερα και τους στόχους του για το τουριστικό προϊόν: Κύπρος.
Μίλα μου
Ο Matthew Zorpas αναλύει (αποκλειστικά) στη CITY το πλάνο του για τη «νέα εικόνα της Κύπρου»
Ένας από τους πιο πετυχημένους Κύπριους Influencers, με παγκόσμια απήχηση και αναγνώριση, εδώ και μερικούς μήνες έχει αναλάβει -σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού- να ξαναχτίσει το Brand Name της Κύπρου στο εξωτερικό. Λίγο πριν την επίσημη παρουσίαση του project, μιλά αποκλειστικά στη CITY, για τα πλάνα του, τα λάθη που κάναμε μέχρι σήμερα και τους στόχους του για το τουριστικό προϊόν: Κύπρος.
Ίσως να μην γνωρίζεις καν το όνομά του, ούτε τα πράγματα που έχει κάνει έως σήμερα, άλλωστε, όπως μου λέει και ο ίδιος στο τηλέφωνο, είναι χαρακτηριστικό του λαού μας να αμφισβητεί και να κατακρίνει τους πάντες, γνωρίζοντας παρά ελάχιστα γι’ αυτούς. «Όταν ξεκίνησε αυτή η συνεργασία με το Υφυπουργείο και το Visit Cyprus, κάποιοι αναρωτήθηκαν τι σχέση έχω εγώ, ένας fashion blogger με τον τουρισμό. Κι όμως, πέραν των σπουδών μου στην Επικοινωνία και το Marketing, έχω αναλάβει με επιτυχία τις καμπάνιες του Visit Dubai, Visit Genova, Visit Maldives κ.α, χτίζοντάς τους ένα δυνατό τουριστικό brand. Για να συνοψίσω το βιογραφικό μου, διαθέτω 10 χρόνια εμπειρίας στο digital marketing, 8 χρόνια στο influencer marketing, ενώ τα τελευταία 11 χρόνια κάνω διαλέξεις σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο».
Η φωνή του είναι γεμάτη ενθουσιασμό, για το project, το οποίο τρέχει να ετοιμάσει πυρετωδώς, επιμελούμενος κάθε λεπτομέρεια, από την παρουσίαση, έως και το τελευταίο στοιχείο που θα τοποθετηθεί στο αρχαίο θέατρο Κουρίου. Φιλοδοξεί πως θα καταφέρει να πείσει όλους τους εμπλεκομένους φορείς στον τουρισμό, να ξεκινήσουν, επιτέλους, να χτίζουν το brand name της Κύπρου, του τόπου μας, όπως αυτό πρέπει να είναι. Ένα brand name φρέσκο, μοντέρνο, σύγχρονο και θελκτικό που θα αναδεικνύει την πολύπλευρη προσωπικότητα του νησιού και όχι μόνο τα βασικά.
Πώς ξεκίνησε η συνεργασία με το Υφυπουργείο και το Visit Cyprus;
Ήταν δική μου πρόταση αυτή η συνεργασία. Η ιδέα ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, όταν ταξίδευα στην Κύπρο, από το Λονδίνο. Είχα δει ένα βίντεο, που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια του Covid-19, με σκοπό να προωθήσει την Κύπρο ως τουριστικό προϊόν. Πραγματικά είχα απογοητευτεί πολύ από το αποτέλεσμα. Ήταν ελλιπές, αδύναμο και ένιωσα πως η εικόνα της Κύπρου χρειάζεται βοήθεια.
Με το που έφτασα στην Κύπρο, έστειλα email στο Υφυπουργείο Τουρισμού, προτείνοντάς τους συνεργασία με σκοπό την πλήρη αναδιαμόρφωση της εικόνας της Κύπρου, ως τουριστικού προϊόντος. Προς τιμήν του, ο Υφυπουργός Σάββας Περδίος, με δέχτηκε αμέσως στο γραφείο του, άκουσε τις προτάσεις μου με θέρμη και εν τέλει φτάσαμε στο σήμερα: Να ετοιμάζουμε πυρετωδώς την παρουσίαση της νέας προωθητικής καμπάνιας της Κύπρου στο εξωτερικό, η οποία βασίζεται πάνω σε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο, απ’ όσα έχουν γίνει έως σήμερα.
Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Matthew προσφέρει τις συμβουλές του και τις γνώσεις του, χωρίς κανένα οικονομικό όφελος.
Δεν θα δούμε πλάνα drone με θάλασσες, ήλιο και πολυτελή ξενοδοχεία να τα βρέχει το κύμα;
(Γέλια). Αυτό δεν θα είναι το προκείμενο. Αυτά τα ξέρουμε, τα έχουμε ξαναδεί πολλές φορές και κάπου εδώ είναι που χάσαμε και το παιχνίδι ως τουριστικός προορισμός. Μείναμε κολλημένοι σε πράγματα που ίσως να είχαν αντίκτυπο τη δεκαετία του 60’ του 70’ ακόμη και του 80’. Το μόνο που άλλαξε είναι η τεχνολογία με την οποία τα προβάλλουμε! Σήμερα, η τάση παγκόσμια, θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, την προσωπικότητά του, τις αδυναμίες και τα λάθη του αγκαλιάζοντάς τα και ακολουθώντας τα. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να συνεχίζουμε να προβάλλουμε τοπία και προϊόντα και να αφήνουμε έξω αυτούς που τα δημιούργησαν για παράδειγμα.
Με λίγα λόγια η νέα καμπάνια της Κύπρου θα βασιστεί πάνω σε Influencers;
Ναι, αλλά όχι με τον τρόπο που –ίσως- εκληφθεί από κάποιους. Να γίνω πιο ξεκάθαρος. Αυτό που θα προτείνουμε στην παρουσίασή μας, την ερχόμενη Δευτέρα, είναι η σύγχρονη Κύπρος η οποία διαπρέπει και αναγνωρίζεται στο εξωτερικό για τη δουλειά της και επηρεάζει χιλιάδες κόσμου. Φωνάξαμε όλους αυτούς τους Κύπριους δημιουργούς οι οποίοι παράγουν έργο και είναι αναγνωρισμένοι σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και τους ζητήσαμε να εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία, προωθώντας, ο καθένας με τον τρόπο του, την Κύπρο στο εξωτερικό.
Μερικά παραδείγματα;
Θα έχουμε μαζί μας από αρχιτέκτονες και interior designers, μέχρι καλλιτέχνες, ζωγράφους, δημιουργούς επίπλων, Illustrators, ηθοποιούς, και άλλους, οι οποίοι, ο καθένας στον τομέα του, διαπρέπει στο εξωτερικό. Για παράδειγμα η Ιωάννα Λουκά, η οποία φτιάχνει υφάσματα στον αργαλειό, σε μία μοντέρνα εκδοχή της τέχνης αυτής, με τα έργα της να πωλούνται μέχρι και στο Harrods’s, ή διάσημος σχεδιαστής φωτιστικών, Michael Anastassiades, του οποίου η δουλειά είναι διεθνώς αναγνωρισμένη.
Στόχος μας είναι, όλους αυτούς τους ανθρώπους, να τους συστήσουμε, αρχικά στο κυπριακό κοινό, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τους γνωρίζει και έπειτα να τους οργανώσουμε για να γίνουν οι πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό. Όλοι όσοι θα εμπλακούν σε αυτό το project, είναι παιδιά τα οποία τα κατάφεραν εντελώς μόνοι τους, αναγνωρίστηκαν από το εξωτερικό και έπειτα τους έμαθε η Κύπρο ενώ κάποιους ακόμη δεν τους ξέρουμε και αυτό είναι και ένα από τα παράπονά τους. Όταν δημιούργησα το «The Gentleman Blogger», πριν οκτώ χρόνια (5ο blog αντρικής μόδας παγκοσμίως και 1ο στην Αγγλία), με στήριξαν το αγγλικό Esquire και το GQ και έπειτα το έμαθαν στην Κύπρο. Αυτό πρέπει να αλλάξει και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε. Αυτοί όλοι οι δημιουργοί, επηρεάζουν ένα μεγάλο κοινό, ένα διαφορετικό κοινό, το οποίο η Κύπρος θέλει, αλλά δεν έχει. Έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν κόσμο να έρθει στην Κύπρο.
Τι θα γίνει στο Κούριο την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου;
Δεν ξέρω, προς το παρόν τρέχουμε και δεν φτάνουμε! (γέλια). Έχουμε στήσει κάτι πολύ όμορφο και διαφορετικό, θεωρώ, το οποίο έχει σκοπό να δώσει την πλήρη εικόνα αυτού που θέλουμε να πετύχουμε. Αρχικά να σας πω για την παρουσίαση, η οποία γίνεται μεν στο αρχαίο θέατρο Κουρίου, αλλά η σκηνή που έχει δημιουργηθεί, όπως και το γενικότερο στήσιμο του χώρου, δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτό που ξέρουμε. Έχει τοποθετηθεί μία οθόνη 6 μέτρων, ενώ η Ιωάννα Λουκά μας έφτιαξε ένα ύφασμα 7 μέτρων, το οποίο θα ντύσει τις σκάλες του θεάτρου. Όλοι οι ambassadors έχουν εμπλακεί, κατά κάποιο τρόπο, στο στήσιμο της παρουσίασης, με το αποτέλεσμα να είναι πολύ διαφορετικό απ’ όσα έχουμε συνηθίσει. Θα είναι μια εμπειρία. Ακόμα και το cocktail party, που είθισται να γίνεται σε τέτοιες εκδηλώσεις και έχει καταργηθεί, λόγω περιορισμών, θα πραγματοποιηθεί με έναν άλλο τρόπο, πιο διαδραστικό. Παρούσα θα είναι και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, η οποία θα παίξει μουσική, αλλά όχι στη σκηνή. Κάπως αλλιώς. Ενώ την παρουσίαση θα αναλάβει η ηθοποιός Μαριέλλα Σαββίδη.
Σκοπός της παρουσίασης, είναι να γνωρίσουμε στους ανθρώπους που ασχολούνται με τον τουρισμό στην Κύπρο, ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και έχουν προχωρήσει. Θέλουμε, δηλαδή, να τους εκπαιδεύσουμε και να τους γνωρίσουμε τη νέα Κύπρο η οποία πρέπει να γίνει το μότο μας, εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε ένας τουριστικός προορισμός με μέλλον. Καλεσμένοι θα είναι επιχειρηματίες ξενοδοχείων, εστιατορίων, άνθρωποι του πολιτισμού και άλλοι φορείς οι οποίοι σχετίζονται κατά κάποιο τρόπο με τον τουρισμό. Ο αριθμός των ατόμων δεν θα ξεπερνά τα 200 άτομα, ένεκα των περιορισμών για την πανδημία.
Ποια θεωρείς πως είναι τα βασικά λάθη που κάναμε τόσα χρόνια στην παρουσίαση της Κύπρου στο εξωτερικό;
Ότι ξεχαστήκαμε ή αφεθήκαμε σε αυτά που ξέραμε και δεν προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι καινούργιο. Χάσαμε την αισθητική και την ταυτότητά μας. Έχουμε πολλά προϊόντα τα οποία δεν έχουμε αγγίξει ακόμα. Δεν είναι μόνο ο ήλιος και η θάλασσα!
Και το φαγητό!
Όχι, δεν θα έβαζα το φαγητό μέσα σε αυτά; Ποιο φαγητό ακριβώς; Στα μενού των ξενοδοχείων μας προσφέρεται wrap και club sandwich. Πού είναι το αυθεντικό κυπριακό φαγητό; Επειδή ο Κύπριος γνωρίζει 10 καλές ταβέρνες να βγει για φαγητό, δεν σημαίνει πως αυτό φτάνει στον τουρίστα. Αυτό χάσαμε.
Τι άλλο εκτός από το φαγητό;
Η Κύπρος πρέπει να γίνει ένας προορισμός συνολικών εμπειριών και όχι μόνο ένας προορισμός πολυτελών ξενοδοχείων, με θέα τη θάλασσα. Ο επισκέπτης πρέπει να έχει τη δυνατότητα γνωρίσει τη διαδικασία κατασκευής χαλλουμιού, αλλά και τη δουλειά της Ιωάννας Λουκά, για παράδειγμα. Να μάθει πως στην Κύπρο, εκτός από αρχαίο πολιτισμό, έχουμε και μία πλατεία σχεδιασμένη από την Ζάχα Χαντίντ, αλλά και ένα κτίριο και μια βιβλιοθήκη του Jean Nouvel. Η Κύπρος είναι μια σύγχρονη χώρα με ιστορία χρόνων, και αυτό οφείλουμε να το αναδείξουμε στο σύνολό του.