Όλες οι πληροφορίες για την επικείμενη έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Γαβριήλ

Ο Γιώργος Γαβριήλ ανοίγει τα sketch book του, κοινοποιεί τα προσχέδιά του, τις ιδέες του, τους προβληματισμούς του, τον τρόπο που σκέφτεται και τη διαδικασία με την οποία δημιουργεί τα έργα του.

Article featured image
Article featured image

Ο καλλιτέχνης και καθηγητής που βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις τελευταίες μέρες, με αφορμή κάποια ζωγραφικά έργα που ανέβασε στο Facebook, ετοιμάζεται να παρουσιάσει στη Λευκωσία, στη Γκαλερί Γκλόρια, μια σειρά από έργα του, σε μια Εκθεση Προ-Σχεδίου.



Αναφέρει το δελτίο τύπου:

Ο καλλιτέχνης και καθηγητής που βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις τελευταίες μέρες, με αφορμή κάποια ζωγραφικά έργα που ανέβασε στο Facebook, ετοιμάζεται να παρουσιάσει στη Λευκωσία, στη Γκαλερί Γκλόρια, μια σειρά από έργα του, σε μια Εκθεση Προ-Σχεδίου.

Στη δημιουργική διαδικασία στις Εικαστικές Τέχνες, και όχι μόνο, το προσχέδιο ή τα προσχέδια που γίνονται, πριν το τελικό έργο, αποτελούν το θεμέλιο λίθο ενός έργου. Η καταγραφή, το τι φαντάζεται ένας καλλιτέχνης, οι ιδέες του, οι σκέψεις και οι προβληματισμοί του μέσα από τα προσχέδια αποτελούν το αρχικό στάδιο της σύλληψης ενός έργου. Γι’ αυτό και πολλές φορές εμπερικλείουν μέσα τους μια δυναμική μεγαλύτερη από το τελικό έργο.

ΠΡΟΣΧΕΔΙΑ (99).jpg
ΠΡΟΣΧΕΔΙΑ / Γιώργος Γαβριήλ


Ο Γιώργος Γαβριήλ γεννήθηκε στη Λευκωσία και σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών «Σούρικοβ» της Μόσχας. Αποφοίτησε το 1987 με το πτυχίο του «Master of fine arts». Από το 1990 μέχρι το 2008 εργάστηκε ως καθηγητής τέχνης στη Μέση Εκπαίδευση, από το 2008 μέχρι το 2017 εργάστηκε ως επιθεωρητής τέχνης στη Μ.Ε. και από το 2017 εργάζεται ως Διευθυντής σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Παράλληλα έχει ενεργό δράση στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Κύπρου και του εξωτερικού, με συχνές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

20200720_002745.jpg
ΠΡΟΣΧΕΔΙΑ / Γιώργος Γαβριήλ


  • Το 1984 το Surikov Moscow State Art Institute εκτιμώντας τη δουλειά του, διοργανώνει στις αίθουσες της Ακαδημίας την πρώτη του ατομική έκθεση.
  • Συμμετείχε στη Μπιενάλε του Πεκίνου το 2010, το 2012, το 2017 και το 2019.
  • Το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας αγόρασε το έργο με το οποίο συμμετείχε στην 7η Διεθνή Μπιενάλε του Πεκίνου.
  • Το 2013 του απονέμετε το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης της Κύπρου.
  • Έργα του φιλοξενούνται στα βιβλία των Νέων Ελληνικών της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης του Γυμνασίου.
  • Το 2018 συμμετείχε στην 1η Μπιενάλε Λάρνακας στη Κύπρο.

ΦΙΓΟΥΡΑ (45).jpg
ΠΡΟΣΧΕΔΙΑ / Γιώργος Γαβριήλ


Όπως όλοι οι καλλιτέχνες, έτσι και ο Γιώργος Γαβριήλ, εκφράζει μέσα από τα έργα του την αγάπη του για τον τόπο μας, τις εμπειρίες, τα βιώματα και τους προβληματισμούς του για το τι συμβαίνει στην Κύπρο και στο, κόσμο γενικότερα με το δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Η δουλειά του Γιώργου Γαβριήλ ανοίγει ένα καινούριο παράθυρο στα εικαστικά δρώμενα του τόπου μας. Ένα παράθυρο που μόνο οι ελεύθερα σκεπτόμενοι καλλιτέχνες, μακριά από καθορισμένα πλαίσια και όρια, μπορούν να ανοίξουν. Δηλώνει πως θέτει την τέχνη του στην υπηρεσία της κοινωνίας, δημιουργεί έργα που αντιμάχονται την αδικία και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στην πολιτική δράση. Την ίδια ώρα θυμάται και το ωραίο. Μάλλον, το αναπολεί και στηρίζεται πάνω του σαν αποκούμπι στον δύσκολο αγώνα. Ταλαντεύεται ανάμεσα στην έγερση της αισθητικής απόλαυσης και στην κινητοποίηση απέναντι στις φαύλες δυνάμεις του συστήματος.

ΦΙΓΟΥΡΑ (37).jpg
ΠΡΟΣΧΕΔΙΑ / Γιώργος Γαβριήλ


Στα έργα του Γιώργου Γαβριήλ υπάρχει πάντα εκείνη η σπίθα που ξεχωρίζει το αληθινό από το κίβδηλο, το έργο τέχνης από την ωραία αναπαράσταση. Μέσα από τα προσχέδιά του καταγράφεται ο κόσμος ιδωμένος με τα μάτια του, όπως αυτός τον βιώνει και τολμά να τα δημοσιοποιεί βγάζοντας τη γλώσσα του δηκτικά στο σύστημα. Πρωτοτυπεί, πειραματίζεται με τα υλικά, με την τεχνοτροπία, με τη σύνθεση. Άλλοτε στηλιτεύει το σύστημα, άλλοτε θωπεύει, άλλοτε περιεργάζεται την ομορφιά του κόσμου και άλλοτε ειρωνεύεται ή κάνει χιούμορ.

invitation prosxedia.jpg


ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟ-ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΤΗ ΓΚΑΛΕΡΙ ΓΚΛΟΡΙΑ

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελεστούν την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου, στην Γκαλερί Γκλόρια, στις 19.30.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ