Ένας Κύπριος που ταξιδεύει αδιάκοπα σε (μουσικά) φεστιβάλ σε διάφορα μέρη στον κόσμο

Έχοντας τη Λευκωσία ως βάση του, ο Χρίστος Σενέκκης έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να βρεθεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ του κόσμου. Και όπως χαρακτηριστικά λέει, αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Article featured image
Article featured image


Μια ιδέα που προέκυψε από την αγάπη του για τη μουσική, πλέον έχει εξελιχθεί σε βασική του ενασχόληση, αφού κατά τη διάρκεια του χρόνου (προ πανδημίας τουλάχιστον) ο Χρίστος προγραμμάτιζε, σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο, να βρίσκεται και σε ένα καινούργιο μουσικό φεστιβάλ, σε διαφορετική χώρα της Ευρώπης κάθε φορά.

Όπως θυμάται, μάλιστα, υπήρξε μια περίοδος που σε διάρκεια δέκα ημερών ταξίδεψε σε τρία διαφορετικά φεστιβάλ, χρησιμοποιώντας όλα τα χερσαία και εναέρια μέσα για να φτάσει στον προορισμό του.

Το 2020, παρά το γεγονός ότι δεν του επέτρεψε να βρεθεί σε κανένα φεστιβάλ, του έδωσε την ευκαιρία να οργανωθεί και να χτίσει τη δική του ιστοσελίδα, στην οποία μάζεψε αρκετό υλικό από τις εμπειρίες του, ενώ στόχος του είναι, στο άμεσο μέλλον, να δημιουργήσει ένα blog, στο οποίο θα καταγράφει live κάθε λεπτό της διαδικασίας και των όσων βιώνει ταξιδεύοντας για ένα φεστιβάλ.

Ο Χρίστος μοιράζεται τις εμπειρίες του μαζί μας και φυσικά, μας καλεί να τον ακολουθήσουμε.

The Rave Lad  - ASOT 1000.jpg
ASOT 950


Αρχικά θα χρειαστούμε ένα μικρό βιογραφικό σου, ηλικία, με τι ασχολείσαι.

Είμαι ο Χρίστος, 26 χρονών, έχω σπουδάσει Bsc Accounting & Finance στην Αγγλία και πιο συγκεκριμένα στο Έσσεξ και ακολούθως στο Λέστερ. Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι πολύ και διαβάζω βιβλία/άρθρα που έχουν θέμα το Digital Marketing kai Content Creation τα οποία θα με βοηθήσουν πολύ σε αυτό που κάνω τώρα ως The Rave Lad. Τα hobbies μου είναι η γυμναστική και το ποδόσφαιρο.


Η σχέση μου με τη μουσική μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ερωτική! Ακούω το ίδιο είδος μουσικής εδώ και αρκετά χρόνια -ηλεκτρονική μουσική- είτε είμαι χαρούμενος είτε στεναχωρημένος. Δεν ακούω μουσική ανάλογα με τη διάθεσή μου. Δεν ισχύει αυτό για εμένα.


The Rave Lad Crew - ASOT950.jpg
The Rave Lad Crew/ASOT950.


Πριν μερικά χρόνια είχα βρεθεί να δουλεύω σε κάποια μουσικά φεστιβάλ στην Κύπρο. Κάθε βράδυ, όταν τελείωνα όσα μου είχαν ανατεθεί, γινόμουν ένα με το πλήθος και χόρευα μαζί τους. Αυτή η αίσθηση ήταν απερίγραπτη. Όταν τελείωνε το φεστιβάλ, δεν ήθελα να φύγω. Κάπως έτσι μου ξύπνησε η ανάγκη να κάνω το βήμα και να ταξιδέψω εκτός Κύπρου και να βρεθώ σε μερικά από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου.

Το πρώτο μου φεστιβάλ, ήταν τον Οκτώβριο του 2018, όταν ταξίδεψα στην Ολλανδία για το Amsterdam Dance Event. Μια ολόκληρη εβδομάδα γεμάτη με events και concerts με αποκορύφωμα το Amsterdam Music Festival, το μεγαλύτερο Indoor Festival παγκοσμίως. Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, είχα την ευκαιρία να δω τους πιο γνωστούς djs παγκοσμίως στα πιο διάσημα venues, να ζήσω τις πιο ανεπανάληπτες στιγμές που έζησα ποτέ, και να καταλάβω ότι πλέον τα φεστιβάλ ήταν κομμάτι της ζωής μου.

The Rave Lad - Transmission  Festival.jpg
Transmission Festival


Θυμάμαι όταν στο Amsterdam Music Festival, οι φίλοι μου είχαν βγει έξω για να ξεκουραστούν και έμεινα μόνος μου ανάμεσα σε χιλιάδες κόσμου, έκλεισα τα μάτια μου και άφησα τη μουσική να με ταξιδέψει. Ένα κύμα ευτυχίας και ευφορίας, απερίγραπτο. Έμοιαζε με σκηνή από ταινία.

Έχω πάει σε 10 φεστιβάλ εκτός Κύπρου, μέχρι τώρα, ο αριθμός όμως θα ήταν αρκετά μεγαλύτερος εάν δεν υπήρχε η πανδημία. Είχα σχεδιάσει πολλά φεστιβάλ για το 2020, τα οποία ακυρώθηκαν, ένεκα της κατάστασης. Μέχρι τώρα έχω πάει σε 8 χώρες, αποκλειστικά για φεστιβάλ και συναυλίες: Αγγλία στο Garden Of Madness, Ολλανδία στο Amsterdam Music Festival (κατά την διάρκεια του Amsterdam Dance Event), στο Kingsland Festival και στο A State Of Trance (ASOT950), Γερμανία στο Mayday Dortmund, Σουηδία στο Rebirth Tour των Swedish House Mafia, Τσεχία στο Above & Beyond Group Therapy (ABGT350) και Transmission Festival, Ουγγαρία στο Balaton Sound Festival, Ρουμανία στο Don’t Let Daddy Know και Λίβανο στο The Grand Factory.


ABGT 350.jpg
ABGT 350

The Rave Lad - Garden Of Madness.jpg
Garden Of Madness

ABGT350.jpg
ABGT 350


Σε κάθε καινούργιο φεστιβάλ που πάω, νιώθω όλο και πιο έντονα συναισθήματα και ζω και καινούργια πράγματα. Το φεστιβάλ που θυμάμαι πιο έντονα είναι το Balaton Sound Festival, στην Ουγγαρία, καθώς ήταν το πρώτο μου μεγάλο καλοκαιρινό φεστιβάλ και διαρκούσε 5 μέρες.

Με θυμάμαι την τελευταία νύχτα του φεστιβάλ να περπατάω, μετά το τελευταίο set του Alesso (ένας από τους αγαπημένους μου dj) δίπλα από τη λίμνη και να δακρύζω για όσα έζησα και γιατί όλο αυτό τελειώνει.

AMF 2018 STAGE.jpg
AMF 2018 STAGE

AMF 2018.jpg
AMF 2018 STAGE

AMF.2018.jpg
AMF 2018 STAGE


Τις περισσότερες φορές ταξιδεύω είτε με παρέα είτε με τον αδελφό μου, αλλά δεν θα είχα ποτέ θέμα να ταξιδέψω και μόνος μου για κάποιο φεστιβάλ. Νομίζω, μάλιστα, θα ήθελα μια μέρα να ταξιδέψω μόνος μου σε κάποιο φεστιβάλ, για να ζήσω και αυτή την εμπειρία. Έτσι και αλλιώς, κατά την διάρκεια των φεστιβάλ, σχεδόν πάντα καταλήγω μόνος μου να χορεύω και να διασκεδάζω.

Δεν έχω υπολογίσει ποτέ αναλυτικά το κόστος των φεστιβαλικών ταξιδιών μου, αλλά σίγουρα υπάρχουν τρόποι που μπορείς να μειώσεις το budget και να κάνεις όλο το ταξίδι πιο οικονομικό. Το δικό μου «τρικ» είναι να αποφασίζω από πολύ νωρίς πού και πώς θα πάω, εξασφαλίζοντας πιο οικονομικά εισιτήρια και διαμονή. Συνήθως κλείνω δύο ή τρία διαφορετικά ξενοδοχεία (με δωρεάν ακύρωση) ούτως ώστε να κρατήσω αυτό που θα είναι πιο κοντά στο φεστιβάλ. Πολύ καλή εναλλακτική λύση είναι να κλείσεις διαμονή σε ξενοδοχεία ή hostel που προσφέρουν τα φεστιβάλ, εάν προσφέρουν. Υπάρχουν διάφορα πακέτα και προσφορές με το κόστος να μειώνεται αρκετά.


Balaton Sound Festival - Drone.jpg
Balaton Sound Festival

Balaton Sound Festival.jpg
Balaton Sound Festival

Balaton Sound Mainstage.jpg
Balaton Sound Mainstage

Balaton Sound.jpg
Balaton Sound


Το πού θα μείνω εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το είδος του φεστιβάλ. Εάν το φεστιβάλ προσφέρει διαμονή σε camping εάν πηγαίνω με παρέα κ.ο.κ. Γενικά προτιμώ το camping, επειδή ζεις στο φουλ τη ζωή του φεστιβάλ.

DLDK ROMANIA.jpg
DLDK ROMANIA


Το μεγαλύτερο διάστημα που έλειψα για ένα φεστιβάλ, ήταν 10 μέρες, όταν είχα επισκεφθεί τρία διαφορετικά φεστιβάλ σε τρεις διαφορετικές χώρες. Χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω σχεδόν όλα τα μέσα μεταφοράς όπως τρένο, μετρό, λεωφορείο, αεροπλάνο και ταξί. Ευτυχώς τα περισσότερα φεστιβάλ γίνονται σαββατοκύριακο, οπότε το αντιμετωπίζω ως την έξοδό μου στην Κύπρο. Η πιο σημαντική δυσκολία για κάποιον που ταξιδεύει από Κύπρο, είναι το κόστος των πτήσεων και το ότι για κάποιες χώρες δεν υπάρχουν direct πτήσεις. Πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι πολλές αερογραμμές, δεν προσφέρουν πτήσεις την ημέρα πριν ή μετά το φεστιβάλ, από και προς την Κύπρο.


The Rave Lad - AMF Festival.jpg
AMF Festival

The Rave Lad - DLDK Romania.jpg
DLDK Romania


Για το μέλλον, όταν και εφόσον επιτραπούν τα ταξίδια και πάλι, προγραμματίζω να ταξιδέψω σε χώρες που δεν ξαναπήγα μέχρι τώρα, και να παρευρεθώ σε μεγαλύτερα φεστιβάλ, όπως το Ultra Music Festival (UMF), Electric Daisy Carnival (EDC) και Tomorrowland. Επίσης, θα ήθελα να παρευρεθώ σε ένα φεστιβάλ στις Άλπεις, για να συνδυάσω και την άλλη μου μεγάλη αγάπη, το snowboard.


The Rave Lad - Kingsland Festival.jpg
Kingsland Festival


Η περίοδος που διανύουμε, μου έδωσε αρκετό χρόνο να σκεφτώ πως να αναπτύξω περισσότερο αυτό που κάνω, γι’ αυτό και έκανα αρχή με τη δημιουργία της ιστοσελίδας www.theravelad.com την οποία κάποιος μπορείς να επισκεφθεί και να μάθει πληροφορίες και λεπτομέρειες για το φεστιβάλ που έχω παρευρεθεί. Παράλληλα, με το που θα επαναρχίσει η φεστιβαλική περίοδος, θα προσπαθήσω να υλοποιήσω το blog μου και να καταγράφω ζωντανά, στην κάμερα, όλα όσα ζω.

Ακολουθήστε τον Χρίστο σε Instagram, Facebook και Youtube.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ