Πιθανή ένδειξη ζωής στα ερείπια κτηρίου στη Βηρυτό

Ένα μήνα μετά τη φονική έκρηξη στη πρωτεύουσα του Λιβάνου, διασώστες αναζητούν άτομο που μπορεί να βρίσκεται ακόμη εν ζωή, έπειτα από πληροφορίες για εντοπισμό καρδιακού παλμού στα συντρίμμια.

Article featured image
Article featured image

Στην περιοχή Mar Mikhael της Βηρυτού μεταφέρθηκε ειδικός αισθητήρας μετά από ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι εντοπίστηκε καρδιακός παλμός, μεταδίδει το BBC. Πληροφορίες από τοπικά Μέσα, κάνουν λόγο για πιθανότητα κάποιος να είναι ζωντανός κάτω από τα ερείπια, χάρη στα ίχνη που έχει εντοπίσει ο Φετς, ο ειδικός σκύλος της χιλιανής ομάδας διάσωσης αλλά και ένας σαρωτής.

Γυναίκα ανέφερε στο BBC ότι οι διασώστες, που έφτασαν την 1η Σεπτέμβρη από τη Χιλή, πέρασαν χθες το βράδυ και ο σκύλος υπέδειξε πού εντόπισε σημάδια ζωής. Οι διασώστες επέστρεψαν σήμερα το πρωί με τον εξοπλισμό τους για να σκάψουν κάτω από τα ερείπια. Κάθε τόσο δε, υπάρχουν εκκλήσεις για απόλυτη σιωπή, έτσι ώστε η ομάδα διάσωσης να μπορεί να ακούει προσεκτικά, αναφέρει η ανταποκρίτρια του BBC στην Βηρυτό, Orla Guerin.

AP20247625677786-1.jpg



Ένας από αυτούς που περιμένουν να ακούσουν καλά νέα είναι ένας νεαρός άνδρας που κρατά στα χέρια του τη σημαία του Λιβάνου. Είπε στο BBC ότι όταν άκουσε τα νέα δεν μπορούσε να μείνει στο σπίτι.

Οι Χιλιανοί διασώστες σύμφωνα με μια τοπική πηγή, που επικαλείται το BBC, διαθέτουν πολύ ευαίσθητο εξοπλισμό που μπορεί να ανιχνεύσει την αναπνοή σε βάθος 15 μέτρων.


Beirut explosion  - rescuers search for possible survivors.jpg


Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση ότι κάποιος είναι ζωντανός κάτω από τα ερείπια αλλά μερικοί από όσους συγκεντρώθηκαν στο σημείο τολμούν να ελπίζουν, λέει η ανταποκρίτρια του BBC.

Η ανταποκριτής της Al-Jazeera, Zeina Khodr, έγραψε στο Twitter ότι «ομάδες διάσωσης λένε ότι ανίχνευσαν ένα σώμα και ότι θα μπορούσε να είναι ένα άτομο με καρδιακό παλμό κάτω από τα ερείπια».

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Αυγούστου περίπου 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου προκάλεσαν την φονικότερη έκρηξη στην ιστορία της χώρας του Λιβάνου.

Το λιμάνι ισοπεδώθηκε, 190 άνθρωποι πέθαναν κάτω από τα συντρίμμια, περισσότεροι από 6.000 τραυματίστηκαν, πάνω από 3.000 έμειναν άστεγοι και το ωστικό κύμα σάρωσε τα πάντα σε απόσταση χιλιομέτρων. Η πρωτεύουσα του Λιβάνου μετρά ακόμα τις πηγές της. Στην Βηρυτό παραμένουν σωστικά συνεργεία που αναζητούν σορούς αγνοουμένων μέσα στα συντρίμμια.

Με πληροφορίες του BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ