Πίσω από τις φοινικιές

Στα παρασκήνια του εμβληματικού project του εικαστικού και performer PASHIAS, που στήθηκε στο εμπορικό κέντρο της Λυκωσίας.

Article featured image
Article featured image

Τον περασμένο Δεκέμβριο και εν μέσω μέτρων και ημίμετρων κατά της πανδημίας, ο εικαστικός PASHIAS πραγματοποίησε μία έκθεση, τη μοναδική έκθεση της περιόδου, την οποία έστησε στο εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας, μπροστά από το εγκαταλελειμμένο κτήριο του Hondos Center, με τίτλο «I‘ve made you a palm-tree».

Η αστική αυτή παρέμβαση με θεματικό άξονα την εγκαθίδρυση του φοινικόδεντρου ως χαρακτηριστικό του Κυπριακού αστικού τοπίου και ως σύμβολο της πολιτισμικής μας ταυτότητας, προσπάθησε να εντοπίσει ιστορικά την έλευση του σπόρου στο νησί και να επισημάνει την άρρηκτη σύνδεσή του με τον άνθρωπο που το έχει φυτέψει και που το έχει ζήσει.

Σε συνέντευξή του στη CITY, ο PASHIAS, είχε αναφέρει για την έκθεση του που πραγματοποιήθηκε εν μέσω περιοριστικών μέτρων: «Αν και αποτελεί εντυπωσιακό εύρημα διαφημιστικής προώθησης, η συνθήκη δεν με χαροποιεί. Επιθυμώ να λειτουργώ σε μία «ολοκληρωμένη» πολιτιστική σκηνή, με συναδέλφους, διάλογο και ενεργή εμπλοκή του κοινού. Από την άλλη, χαίρομαι που τουλάχιστον η προσπάθειά μου, και των συνεργατών μου, καταφέρνει να υπερισχύσει των τωρινών μέτρων. Η εικαστική έκθεση «I‘ve made you a palm-tree» προσφέρει στο κοινό έστω μία -παρά καμία- πολιτιστική εμπειρία αυτή τη στιγμή».

Λίγες εβδομάδες μετά το τέλος του εικαστικού αυτού εγχειρήματος, ο καλλιτέχνης δημοσίευσε βίντεο από τα making of της έκθεσης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ