Η τελευταία εβδομάδα του lockdown, η σταδιακή άρση των μέτρων και η μεταβατική περίοδος

Τι αναμένεται να συζητηθεί στη σύσκεψη Προέδρου-επιδημιολόγων τη Δευτέρα.

Article featured image
Article featured image

Στην τελευταία εβδομάδα του lockdown που επιβλήθηκε εισέρχεται η Κύπρος, με την επιδημιολογική εικόνα να είναι μεν καλύτερη, αφού παρατηρήθηκε μείωση του ποσοστού θετικότητας, ωστόσο, το φορτίο στην κοινότητα παραμένει υψηλό παρά την όποια βελτίωση.

Τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με την ομάδα των επιδημιολόγων, λίγες μέρες προτού εκπνεύσουν τα αυστηρά μέτρα. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 και αναμένεται να υπάρξει αξιολόγηση των δεδομένων, καθώς και προτάσεις για το πώς μπορεί να αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωση.

Σύμφωνα πάντως με τους επιδημιολόγους, ο Φεβρουάριος θα πρέπει να θεωρείται περισσότερο μια μεταβατική περίοδος παρά μια περίοδος χαλάρωσης. Ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων, Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, μιλώντας στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι θα εξετάσουν την κατάσταση και θα κινηθούν αναλόγως.

«Έχουμε ήδη την Εθνική Αναφορά σήμερα (σ.σ. χθες), την τελευταία που μας δείχνει κάποια στοιχεία, όμως μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε και επιπλέον στοιχεία, τα οποία ίσως να είναι και ενισχυτικά αυτών που βλέπουμε ήδη. Θα δούμε και καλύτερα μέχρι τότε τις νοσηλείες, γιατί αυτό είναι περισσότερο η μεγαλύτερη παράμετρος και η πιο σημαντική. Άρα, θα δούμε πώς εξελίσσονται οι νοσηλείες και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που ήταν και η βασική παράμετρος που μας έφερε μέχρι την αυστηροποίηση των μέτρων. Και σίγουρα θα μεταφερθούν και εισηγήσεις τόσο από την Επιτροπή όσο και από την Επιτροπή που αυτήν τη στιγμή ετοιμάζει το σχέδιο αποκλιμάκωσης και θα συζητηθεί ίσως με βάση τα ως τότε δεδομένα ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Η βελτίωση που παρατηρείται στην επιδημιολογική εικόνα, οφείλεται στα μέτρα, τα οποία βρίσκονται σε ισχύ από τον Δεκέμβριο, με τον Δρα Τσιούτη να σημειώνει πως «το αποτέλεσμα των μέτρων που τέθηκαν στις 10 Ιανουαρίου είναι νωρίς ακόμα να εκτιμηθεί. Αυτό είναι δεδομένο και άρα αυτό θα αρχίσει να εκτιμάται, να το βλέπουμε την άλλη εβδομάδα. Ναι, έχουμε μια βελτίωση στην κοινότητα, με μείωση του ποσοστού θετικότητας, όμως το φορτίο στην κοινότητα παραμένει υψηλό. Θέλουμε να δούμε να μειώνεται ακόμα περισσότερο, γιατί οι χαλαρώσεις θα φέρουν έξαρση και αυτή η έξαρση πρέπει να είναι ελεγχόμενη, να εντοπιστεί εγκαίρως και να μην μας φέρει σε καταστάσεις των προηγούμενων εβδομάδων».

ek.jpg


Την ίδια συγκρατημένη στάση φαίνεται να τηρεί και το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος τόνισε ότι οι όποιες χαλαρώσεις πρέπει να γίνουν με σύνεση, ώστε να μην προκαλέσουν προβλήματα.

«Ευελπιστώ ότι θα έχουμε περαιτέρω πτώση σαν αποτέλεσμα των παρόντων περιοριστικών μέτρων, όχι των προηγούμενων. Υπάρχει μια πτώση στην κατάσταση του αριθμού των νοσηλευομένων στο νοσοκομείο, αλλά εκείνοι που είναι κρίσιμα εξακολουθούν να είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα, γύρω στους 60. Ήταν 184 χθες (σ.σ. προχθές) οι νοσηλευόμενοι και η τάση ανά επαρχία είναι καθοδική και αισθητή αυτήν τη στιγμή. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι, τουλάχιστον ως τις 31 Ιανουαρίου. Αν υπάρξουν χαλαρώσεις να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μας προκαλέσουν πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν θα δούμε οποιεσδήποτε χαλαρώσεις από την 1η Φεβρουαρίου, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι «αν μέχρι τότε πέσουν περισσότερο και οι νοσηλείες και ο αριθμός των κρουσμάτων, νομίζω δικαιολογείται κάποια χαλάρωση». Ωστόσο ποια θα είναι αυτή η χαλάρωση, ποιους τομείς θα επηρεάσει κ.λπ, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, κατέληξε.

Πάντως όπως αναφέρουν πληροφορίες η χώρα θα ρίξει στη μάχη ένα από τα όπλα που είχε εξαρχής, αυτό των μαζικών τεστ. Η Κύπρος κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη σε ό,τι έχει να κάνει με τον έλεγχο του γενικού πληθυσμού. Έτσι, και στη σταδιακή άρση που θα επέλθει από την πρώτη βδομάδα Φεβρουαρίου, η στρατηγική της σταδιακής εξόδου από το lockdown προβλέπει, μεταξύ άλλων, διενέργεια μαζικών rapid test.

Με πληροφορίες από Sigmalive & ΚΥΠΕ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ