Χάσαμε κάτι στη μετάφραση;

Προσπαθούμε να συνδέσουμε τις λέξεις (της ανακοίνωσης του ΕΛΑΜ) με τις πράξεις (του πρώην βουλευτή και νυν αριστίνδην υποψήφιου).

Article featured image
Article featured image

Ο Θεμιστοκλέους διετέλεσε βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού, εκλεγμένος με τον ΔΗΣΥ, τις περιόδους 2006-2011 και 2013-2016. Ένας βουλευτής ο οποίος απασχόλησε τη δημόσια σφαίρα κυρίως για τις ακραίες τοποθετήσεις του σε θέματα ΛΟΑΤΚΙ, όπως επίσης και με εκείνη την έκρηξή του εντός της βουλής που θύμιζε περισσότερο γήπεδο παρά συμμετοχή σε νομοθετικό σώμα.


Η μη επανεκλογή του στη Βουλή, το 2016, τον έστρεψε στο Facebook, μέσα από το οποίο ασκούσε τη δική του πολιτική, εκφράζοντας άποψη επί παντός επιστητού -κυρίως μέσα από μισαλλόδοξες αναρτήσεις- ενώ η άρση της ασυλίας του αφότου έχασε τη βουλευτική θέση, οδήγησε στην καταδίκη του από το δικαστήριο για τις κατ’ επανάληψη τροχαίες παραβάσεις του για όσο ακόμα ήταν βουλευτής.


Στις βουλευτικές Μαΐου 2021, ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους επιστρέφει στο πολιτικό προσκήνιο, αυτή τη φορά ως Αριστίνδην Υποψήφιος με το ΕΛΑΜ, στη Λεμεσό, μια απόφαση που προέκυψε καθώς, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «Ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους είναι ένας έμπειρος, δοκιμασμένος, έντιμος και ικανός πολιτικός, με συγκροτημένο, τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο και με πολιτικούς προσανατολισμούς ταυτόσημους με τους δικούς μας».


Επειδή μάλλον κάτι χάσαμε στη μετάφραση, προσπαθήσαμε να συλλέξουμε κάποιες από εκείνες τις φορές που -ο πρώην βουλευτής και νομοθέτης- παραβίασε ή περιφρόνησε νομοθεσίες του Συντάγματος που υπηρέτησε και επιθυμεί να υπηρετήσει και πάλι, έτσι ώστε να συνδέσουμε τις λέξεις με τις πράξεις.


Για να δούμε, θα τα καταφέρουμε;


Πρώην βουλευτής και νομοθέτης και νυν αριστίνδην υποψήφιος με το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, φαίνεται πως είτε δεν γνωρίζει και τόσο καλά τους νόμους που διέπουν το Κυπριακό Σύνταγμα είτε απλώς τους περιφρονεί, όπως επανειλημμένα έχει αποδείξει με τα πεπραγμένα του.



*Αριστίνδην είναι αυτός του οποίου η υποψηφιότητα γίνεται κατ’ επιλογή μεταξύ των αρίστων, χωρίς εκλογή.



Ρητορική μίσους και τρασνοφοβικές τοποθετήσεις

themis1.jpg

themis2.jpg

Ξεκινώντας από το τέλος, μία από τις πιο πρόσφατές αναρτήσεις του τέως βουλευτή, αφορούσε την απόφαση του νέου προέδρου της Αμερικής, Joe Biden, να διορίσει στο Υφυπουργείο Υγείας, την Rachel Levine, το πρώτο trans άτομο που διορίστηκε ποτέ στην αμερικανική κυβέρνηση. Ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, με δύο αναρτήσεις του, όχι απλώς χλευάζει την ταυτότητα του ατόμου, αλλά προχωρεί σε τρανσοφοβικές τοποθετήσεις, θίγει εξωτερικά χαρακτηριστικά και μειώνει όλους όσοι προσδιορίζονται με διαφορετική ταυτότητα φύλου, από την καθιερωμένη δυαδική.

Οι τοποθετήσεις του Ανδρέα Θεμιστοκλέους παραβιάζουν τον περί Ποινικού Κώδικα Νόμο (ΚΕΦ.154)*, που αφορά την «Υποκίνηση βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου».


*
Πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως, δημόσια και κατά τρόπο που έχει απειλητικό ή υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα προτρέπει σε ή υποκινεί, προφορικά ή διά του τύπου ή με γραπτά κείμενα ή εικονογραφήσεις ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, βία ή μίσος που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται βάσει του γενετήσιου προσανατολισμού τους ή της ταυτότητας φύλου τους, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) χρόνια ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000) ή και στις δύο αυτές ποινές.



Στέρηση άδειας οδήγησης για έξι μήνες και πρόστιμο 3,000 ευρώ

untitled-36.jpg

Ο εν ενεργεία τότε βουλευτής του ΔΗΣΥ, έχοντας την ασφάλεια της βουλευτικής ασυλίας, καθόταν πίσω από το τιμόνι, πατούσε το γκάζι και απ’ εδώ παν κι άλλοι. Οι κατ’ εξακολούθηση τροχαίες παραβιάσεις τού βουλευτού, οδηγήθηκαν εν τέλει στο δικαστήριο το 2017, αφότου έχασε τη βουλευτική έδρα, με το δικαστήριο να τον κρίνει ένοχο για τρεις από τις πέντε συνολικά κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας επέβαλε στον πρώην βουλευτή ποινή στέρησης άδειας οδήγησης διάρκειας έξι μηνών και χρηματικό πρόστιμο 3,000 ευρώ, για τις κατηγορίες της παραβίασης ορίου ταχύτητας και για παράλειψη συμμόρφωσης σε σήμα τροχαίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο αφορούσαν την παραβίαση του ορίου ταχύτητας κατά 90 και 70 χιλιόμετρα αντίστοιχα -ενώ έπρεπε να κινείται με 100 χιλιόμετρα, οδηγούσε το όχημά του με 170 και 190 χιλιόμετρα- και η τρίτη κατηγορία αφορούσε παραβίαση σήματος τροχαίας, δηλαδή ότι στις 10 Ιουλίου 2014 παραβίασε λευκή συνεχόμενη γραμμή.



Βλάκα, ρ@#%σα σου!

Απρίλης 2016, στην τελευταία ολομέλεια της βουλής, λίγο πριν τις εκλογές που άφησαν εκτός τον Ανδρέα Θεμιστοκλέους, ο τότε βουλευτής του ΔΗΣΥ αποφάσισε να μας χαρίσει στιγμές απείρου κάλλους και πολιτισμού, βρίζοντας με γλώσσα γηπέδου τον έτερο βουλευτή τού Σώματος, Γιώργο Περδίκη.

Η ένταση ξεκίνησε όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, παραπονέθηκε πως κάποιος καπνίζει, είτε μέσα στην αίθουσα είτε στους διαδρόμους, διότι μύρισε τον καπνό. Η μυρωδιά του καπνού ενόχλησε και τον Γιώργο Περδίκη ο οποίος διαμαρτυρήθηκε στον Αβέρωφ Νεοφύτου λέγοντας του χαρακτηριστικά «Πρόεδρε σύναξέ τους». Τότε ο Θεμιστοκλέους πήρε το λόγο λες και βρισκόταν σε γήπεδο, απαντώντας εκνευρισμένος: «Τι πάει να πει σύναξε τους; Βλάκα! Τη ρά#$$σα σου».




Τεκνοθεσία και Σύμφωνο Συμβίωσης

2014 και ο τότε βουλευτής του ΔΗΣΥ βρέθηκε καλεσμένος στην τηλεοπτική εκπομπή 'Επικαιρότητες' , μαζί με τον τότε πρόεδρο της Accept-ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου, Κώστα Γαβριηλίδη. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε το ζήτημα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια αλλά και το θέμα του Συμφώνου Συμβίωσης.

Παρότι ο καθένας από εμάς μπορεί να υποψιαστεί ποιες απόψεις εκφράστηκαν και με ποιο τρόπο από τον πρώην βουλευτή, είναι ορθότερο να παρακολουθήσει κάποιος την εκπομπή για να αποκτήσει τη δική του γνώμη.

Ευτυχώς οι απόψεις του δεν λήφθηκαν υπόψη από το σύνολο της Βουλής και ένα χρόνο αργότερα ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής, ο Νόμος περί Πολιτικής Συμβίωσης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ