Κτίζουν σπίτι σε πολύ κοντινή απόσταση με τις Καμάρες στη Λάρνακα

«Αν δεν έχει άδεια θα ζητήσω να κατεδαφιστεί», αναφέρει στη CITY η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Article featured image
Article featured image

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μια φωτογραφία, με ένα ημιτελές σπίτι, το οποίο φαίνεται να ανεγείρεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το Παλαιό Υδραγωγείο (Καμάρες), στη Λάρνακα.

Μεταξύ αυτών που ανήρτησαν τη φωτογραφία ήταν και ο πρώην Πρύτανης του Παν. Κύπρου και Γενικός Συντονιστής του κινήματος «Νέο Κύμα - Η Άλλη Κύπρος», Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος συγκεκριμένα την ανέβασε στο Twitter, ενώ στη CITY στάλθηκε από αναγνώστη ο οποίος θέλησε να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει με την εν λόγω οικοδομή.

καμαρες_λαρνακα_σπιτι.jpg


Σε επικοινωνία μας με τη διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Δρα Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, αφού ερεύνησε το περιστατικό μάς ανέφερε πως «οι πολεοδομικές αρχές δεν μας έστειλαν ως όφειλαν καμιά αίτηση για να πούμε τις απόψεις μας για το συγκεκριμένο κτίσμα».

«Κάθε πολεοδομική αρχή οφείλει να στείλει αίτηση στο Τμήμα Αρχαιοτήτων πριν δοθούν άδειες για οποιασδήποτε μορφής ανάπτυξη γειτνιάζει με αρχαίο μνημείο και αυτό δεν έγινε σε τούτη την περίπτωση», όπως μας ανέφερε η κυρία Ιερωνυμίδου, συμπληρώνοντας πως θα επικοινωνήσουν άμεσα με τον Δήμο Λάρνακας.

«Αν δεν έχει άδεια θα ζητήσω να κατεδαφιστεί», επισημαίνει.

Επιπλέον, η κυρία Ιερωνυμίδου αναφέρει στη CITY πως τρέχει ήδη διαδικασία, μέσω του Κτηματολογίου, για απαλλοτρίωση ορισμένων τεμαχίων που βρίσκονται κοντά στο Παλαιό Υδραγωγείο.


Πάντως, το συγκεκριμένο κτίσμα δεν προέκυψε πρόσφατα, αφού σε ένα βίντεο που εντοπίσαμε στο Youtube φαίνεται πως βρίσκεται εκεί τουλάχιστον από το 2017.


Το πιο σημαντικό έργο για παροχή νερού που κατασκευάστηκε ποτέ στην Κύπρο


Το Παλαιό Υδραγωγείο βρίσκεται στα δυτικά της πόλης της Λάρνακας και βορειοδυτικά της Αλυκής. Ένα τμήμα του, που δεσπόζει του κυρίου δρόμου Λάρνακας - Λεμεσού, είναι και το πιο γνωστό και φέρει το όνομα Καμάρες, εξ ου και το τοπωνύμιο της περιοχής γύρω από αυτό, που ονομάζεται «Καμάρες».

Το υδραγωγείο για έναν αιώνα υδροδοτούσε τη Λάρνακα και είναι το πιο σημαντικό έργο για παροχή νερού που κατασκευάστηκε ποτέ στην Κύπρο.

Η όλη κατασκευή, που αποτελείται συνολικά από 75 καμάρες- πήρε σάρκα και οστά το 1745 με δωρεά του Τούρκου αξιωματούχου Αμπού Μπεκίρ Πασά, με σκοπό την παροχή νερού στην πόλη της Λάρνακας και στο λιμάνι, κυρίως από τον Τρέμιθο ποταμό, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έλλειψης νερού.

Το συγκεκριμένο έργο αποτέλεσε τη σημαντικότερη κατασκευή της οθωμανικής περιόδου και λειτούργησε μέχρι το 1939 κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας.

Σήμερα, και εφόσον το υδραγωγείο δεν λειτουργεί πια, ο χώρος αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο και θεωρείται ένα τα πιο όμορφα θέρετρα της Λάρνακας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ