Ο Σουλεϊμανί ήταν επικεφαλής της εκστρατευτικής δύναμης Quds, του επαναστατικού σώματος φρουράς του Ιράν. Το ένταλμα σύλληψης αφορά σε κατηγορίες για προμελετημένη δολοφονία, η οποία φέρει την καταδίκη της θανατικής ποινής. Αν και είναι πολύ απίθανο να εφαρμοστεί, θεωρείται ωστόσο, μία συμβολική κίνηση στις φθίνουσες ημέρες της προεδρίας Τραμπ. Η απόφαση έκδοσης του εντάλματος «ελήφθη αφού ο δικαστής κατέγραψε τις δηλώσεις των εναγόντων από την οικογένεια του Αμπού Μαχντί αλ-Μουχαντίς», αναφέρει δήλωση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.
Η έρευνα για τις δολοφονίες συνεχίζεται, σύμφωνα με το δικαστήριο. Οι δολοφονίες προκάλεσαν διπλωματική κρίση και επιδείνωσαν τους δεσμούς ΗΠΑ-Ιράκ, προκαλώντας την οργή των Σιιτών πολιτικών, που πέρασαν ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα για να πιέσουν την κυβέρνηση να εκδιώξει ξένα στρατεύματα από τη χώρα.
Από τότε, ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν εντείνει τις επιθέσεις κατά της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ, οδηγώντας σε απειλές από την Ουάσιγκτον για να κλείσει τη διπλωματική αποστολή της στη Βαγδάτη.
Πριν από δύο ημέρες έγινε γνωστό ότι και το Ιράν ζήτησε από την Ιντερπόλ τη σύλληψη του Ντόναλντ Τραμπ και 47 ακόμα αξιωματούχων των ΗΠΑ, για τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί.
Με πληροφορίες του Assoiciated Press/LIFO