Οι ηθοποιοί που έδωσαν φωνή στα αγαπημένα μας καρτούν, εκπέμπουν SOS

Οι Έλληνες Μεταγλωττιστές μιλούν με τις φωνές, που γνωρίζουμε από παιδιά, για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν σήμερα. [ΒΙΝΤΕΟ]

Article featured image
Article featured image



Η Ένωση Ελλήνων Μεταγλωττιστών εκπέμπει SOS, καθώς μετά την ανεργία που τους επέβαλε ο κορωνοϊός τα τελευταία δύο χρόνια, ζουν εδώ και εννέα μήνες μια ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, αναγκάζονται να απέχουν από το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας τους, μη υπογράφοντας συμβόλαια αμερικανικού δικαίου που απαιτούν πλήρη παραχώρηση των συγγενικών τους δικαιωμάτων, τη στιγμή που θα έπρεπε ήδη να έχουν θεσπιστεί όλοι οι νόμοι που αφορούν σε πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.


Απευθυνόμενοι στο κοινό δημιούργησαν ένα βίντεο μέσω του οποίου μιλούν μπροστά στον φακό γνωστοποιώντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και ζητώντας παράλληλα τη στήριξη των τηλεθεατών. Πρόκειται για όλους εκείνους που μετέχουν κυρίως σε παιδικές σειρές και οι φωνές τους «ντύνουν» αγαπημένους ήρωες κινουμένων σχεδίων, παραμυθιών και ιστοριών.




Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ένωσης:

«Είμαστε η ΕΝ.Ε.Μ (Ένωση Ελλήνων μεταγλωττιστών). Ηθοποιοί που εκτός των άλλων, εξειδικευόμαστε στη μεταγλώττιση. Είμαστε εργαζόμενοι, γονείς, σύντροφοι, αδελφοί, παιδιά, ανθρώπων που μοχθούν κάθε μέρα. Γνωρίζουμε τις δύσκολες στιγμές που περνάει η κοινωνία μας. Αγωνιζόμαστε και οι ίδιοι. Είναι γνωστά σε όλους τα προβλήματα του καλλιτεχνικού κλάδου και ιδιαιτέρως ημών των ηθοποιών.

Μετά την ανεργία που μας επέβαλε ο covid τα τελευταία δύο χρόνια, στον κλάδο της μεταγλώττισης, ζούμε εδώ και εννέα μήνες μια ακόμη δύσκολη κατάσταση.

Είμαστε αναγκασμένοι να απέχουμε από το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας μας, μη υπογράφοντας συμβόλαια αμερικανικού δικαίου που απαιτούν πλήρη παραχώρηση των συγγενικών μας δικαιωμάτων. Τν στιγμή που θα έπρεπε ήδη να έχουν θεσπιστεί όλοι οι νόμοι που αφορούν σε πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα!

Ο νόμιμος φορέας μας, που τα διεκδικεί, ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ, δίνει μάχη με μεγάλες ξένες εταιρείες παραγωγής, χωρίς τη στήριξη της ελληνικής νομοθεσίας. Δεν θα μπορούσαμε παρά να σταθούμε στο πλάι του. Είναι τυπικό άλλα και ηθικό μας καθήκον.

Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ.

Να νομοθετηθεί ο μοναδικός βιώσιμος κανόνας στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή: Η κατ΄ αίτησιν μετάδοση (video on demand) να γεννά δίκαιη και αναλογική εύλογη αμοιβή των ερμηνευτών -εκτελεστών καλλιτεχνών, μη επιδεχόμενη μεταβίβασης, μη επιδεχόμενη παραίτησης, υπαγόμενη σε υποχρεωτική συλλογική διαχείριση, πληρωτέα από τις πλατφόρμες, (όπως τόσο σοφά έχει προβλέψει ο Έλληνας νομοθέτης ήδη από το 1993 για τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση και την παρουσίαση στο κοινό των νομίμως εγγεγραμμένων ερμηνειών τους).

Οτιδήποτε άλλο θα ήταν εθελοτυφλία και πισωγύρισμα.

Θα σας μιλήσει το βίντεο μας. Οι φωνές θα σας φανούν γνώριμες. Κάποιοι νεότεροι από εσάς έχετε μεγαλώσει με αυτές.

Ελπίζουμε να κατανοήσετε και να βοηθήσετε στη λύση του προβλήματός μας.

Σας ευχαριστούμε εκ μέρους όλων μας.

Το Δ.Σ της ΕΝ.Ε.Μ και Κυπρίων».


Στήριξη και από την Ένωση Ηθοποιών Κύπρου

Η ΕΗΚ σε ανάρτησή της στο Facebook δηλώνει τη στήριξή της «στους αγώνες των Ελλήνων συναδέλφων για κατοχύρωση και διασφάλιση των πνευματικών και συγγενικών τους δικαιωμάτων από μεγάλες πλατφόρμες προβολής μεταγλωτισμένων είτε διαδικτυακά είτε ραδιοτηλεοπτικά. Στηρίζουμε τους αγώνες του νόμιμου οργανισμού συλλογής συγγενικών δικαιωμάτων Διονύσου Ελλάδος και σε συνεργασία με τον Διόνυσο-Ζαγρέα Κύπρου απαιτούμε και διεκδικούμε:

-Δίκαιη αμοιβή των ερμηνευτών/εκτελεστών καλλιτεχνών,

-Μη επιδεχόμενη μεταβίβαση των δικαιωμάτων σε τρίτους,

-Μη επιδεχόμενη παραίτηση των δικαιωμάτων,

-Δημιουργία συμβάσεων υποχρεωτικής συλλογικής διαχείρισης, πληρωτέα από τις πλατφόρμες».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ