Μπριζόλες από 3D printer

Το κρέας του μέλλοντος που θα σώσει τον πλανήτη.

Article featured image
Article featured image



Εξελίσσεται η παραγωγή των «ηθικών τροφίμων» που θα μειώσει το ενεργειακό αποτύπωμα του φαγητού. Με τη σπατάλη τροφίμων να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου, εξετάζεται σοβαρά η παραγωγή των λεγόμενων «ηθικών τροφίμων», εκείνων δηλαδή που δεν βλάπτουν το περιβάλλον.

«Μιλάμε πλέον για την ακεραιότητα τροφίμων, το λεγόμενο "product integrity". Δηλαδή ένα προϊόν πρέπει να είναι "ηθικό", να μην βλάπτει το περιβάλλον. Με τις αγορές κρέατος της Κίνας και της Ινδίας να διευρύνονται, παρατηρείται αύξηση της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα. Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι αν στρέψουμε τη διατροφή μας σε λιγότερο ενεργοβόρα μοντέλα, δηλαδή δεν τρώμε μοσχαρίσιο κρέας, δεν τρώμε χοιρινά, δεν τρώμε προϊόντα εντατικής καλλιέργειας που είναι τα σιτηρά, θα σώσουμε τον πλανήτη με αυτόν τον τρόπο», τονίζει ο επιστήμονας τροφίμων και βιολόγος, Νίκος Γδοντέλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.


ΟΗΕ: Οι διατροφικές αλλαγές θα σώσουν τον πλανήτη

Ο ΟΗΕ σε νεότερη έκθεση που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα επεσήμανε πως με τη διατήρηση των φυσικών οικότοπων, τη μείωση σπατάλης τροφίμων και τη μετάβαση σε φυτικές διατροφικές συνήθεις, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να μειωθούν έως και οχτώ γιγατόνους ετησίως.

Αποτελεί άλλωστε χαρακτηριστικό παράδειγμα της αλλαγής που συμβαίνει το γεγονός ότι πληθαίνει η παρουσία στα ψυγεία και στα ράφια των σούπερ μάρκετ των προϊόντων τα οποία παρασκευάζονται από φυτικές πρωτεΐνες, όπως για παράδειγμα τα υποκατάστατα τυριού.


Κρέας από 3D εκτυπωτή - Ο παράγοντας του κόστους

Ταυτόχρονα, σε χώρες όπως η Αμερική, το Ισραήλ και η Ιαπωνία εδώ και μερικά χρόνια έχουν ξεκινήσει μελέτες και πειράματα για παραγωγή κρέατος από βλαστοκύτταρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν εταιρείες που έχουν επενδύσει σε ό,τι έχει να κάνει με αυτή τη νέα τάση, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα και το αποτύπωμα άνθρακα του φαγητού. Αντί να εκτρέφονται αγελάδες και μοσχάρια, εξετάζεται η ανάπτυξη υποκατάστατων μπριζόλας από μάζες κυττάρων. Τα προϊόντα αυτά παίρνουν μορφή με τη βοήθεια των τρισδιάστατων εκτυπώσεων. Όλα δείχνουν πως το κόστος της τροφής δεν θα χαμηλώνει αλλά θα ανεβαίνει συνέχεια. Οπότε θα πρέπει να αναπτυχθούν υποκατάστατα της σημερινής διατροφής τα οποία θα είναι φτηνά για τον κόσμο.



Πηγή: AthensVoice

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ