Το καινούργιο εργαλείο που ανιχνεύει (έγκαιρα) τον καρκίνο του παγκρέατος

Είναι φθηνό, γρήγορο, ακριβές και φτιάχτηκε από Έλληνες φοιτητές του ΑΠΘ.

Article featured image
Article featured image



Με ένα φθηνό, γρήγορο και ακριβές διαγνωστικό εργαλείο για την ανίχνευση του καρκίνου του παγκρέατος στα πρώτα στάδια που δημιούργησε, η ενδεκαμελής φοιτητική διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ «iGEM Thessaloniki» θα διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό «iGEM Competition».

Όπως δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το εργαλείο αυτό, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του πρότζεκτ «METIS» (MiRNA Expression Toehold Investigation System), η φοιτητική διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ θα διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό «iGEM Competition».



Το εργαλείο αυτό έχει στόχο να δώσει λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα που εμφανίζεται σήμερα στην κλινική πράξη και είναι η αδυναμία των διαγνωστικών μεθόδων να ανιχνεύσουν έγκαιρα την ύπαρξη του καρκίνου στο πάγκρεας που οδηγεί σε αποτυχημένες θεραπευτικές προσεγγίσεις και τελικά σε μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας.

Μάλιστα, το εργαλείο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια για την εύκολη, φθηνή και άμεση επεξεργασία δειγμάτων ούρων, στο πλαίσιο ουρολογικών εξετάσεων ατόμων μεγάλης ηλικίας ή ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ώστε να ανιχνευθεί έγκαιρα η ύπαρξη καρκινικού όγκου στο πάγκρεας.


w18-1051472APTH.jpg
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ



Η ενδεκαμελής ομάδα αποτελείται από προπτυχιακούς φοιτητές των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Χημείας, Πληροφορικής, Φαρμακευτικής, Φυσικής και Βιολογίας, ενώ συμμετέχει και μία προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ. Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ομάδας είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Βιζιριανάκης.

Πηγή: Rosa.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ