Πάνω από 200 μοντέλα πόζαραν γυμνά για τη διάσωση της Νεκράς Θάλασσας

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός καλλιτέχνης Spencer Tunick κάνει ένα τέτοιο πρότζεκτ.

Article featured image
Article featured image


Κεντρική φωτογραφία από AP

Πάνω από 200 άνθρωποι, γυμνοί, με μόνο λευκή μπογιά στα κορμιά τους, πόζαραν σε μια ερημοποιημένη έκταση κοντά στη Νεκρά Θάλασσα, στο πλαίσιο του τελευταίου εμπνευσμένου φωτογραφικού εγχειρήματος του Αμερικανού καλλιτέχνη Spencer Tunick.

Ο 54χρονος φωτογράφος επισκέφτηκε το σημείο στο νότιο Ισραήλ ως επισκέπτης του υπουργείου Τουρισμού, για να αναδείξει για τρίτη φορά τη συρρίκνωση της Νεκράς Θάλασσας μέσω των γυμνών πρωταγωνιστών του.

Spencer Tunick-dead sea (4).jpg
ΦΩΤΟ: AP



Ντυμένος στα μαύρα στην οροφή ενός βαν, σε έντονη αντίθεση με το σκηνικό που ο ίδιος είχε εμπνευστεί και δημιουργήσει, έδινε οδηγίες στα «λευκά» μοντέλα του μέσω ενός μεγαφώνου: «Ενώστε όλοι μαζί τα πόδια σας. Τα χέρια κάτω!».

«Για μένα το σώμα εκπροσωπεί την ομορφιά, τη ζωή και την αγάπη», εξηγεί ο Tunick που έχει στήσει δεκάδες μεγάλης κλίμακας γυμνές φωτογραφίσεις σε όλο τον κόσμο.

Tunick-Israel.jpg
ΦΩΤΟ: AP



«Από τη στιγμή που βγάζεις τα ρούχα σου, το νιώθεις ως κάτι εντελώς φυσικό. Είναι σαν να μη θες να τα ξαναφορέσεις μετά. Νομίζω πως απλώς παλέψαμε λίγο περισσότερο με τις πέτρες», ανέφερε η 26χρονη Άννα Κλέιμαν, διδακτορική φοιτήτρια που συμμετείχε στο γύρισμα σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική κρίση.

Spencer Tunick-dead sea (1).jpg
ΦΩΤΟ: AP



Όπως εξηγεί ο καλλιτέχνης, επέλεξε να εμφανίσει τα μοντέλα του «λευκά», για να θυμίσει τη βιβλική μορφή της Ιουδήθ, συζύγου του Λωτ, που μετατράπηκε σε στήλη άλατος, ανήμπορη να υπακούσει τις αγγελικές προσταγές και να μην κοιτάξει πίσω στα Σόδομα και τα Γόμορα που καταστρέφονταν.

Spencer Tunick-dead sea (2).jpg
ΦΩΤΟ: AP



Πριν από περίπου δέκα χρόνια, ο Tunick είχε βρεθεί ξανά, με περισσότερα από 1.000 γυμνά μοντέλα, στις όχθες της Νεκράς Θάλασσας, το αλμυρό νερό της οποίας υποχωρεί περίπου ένα μέτρο ετησίως.

Spencer Tunick-dead sea (3).jpg
ΦΩΤΟ: AP



Πέντε χρόνια αργότερα, όταν επέστρεψε στον τόπο της πρώτης εκείνης φωτογράφισης, τα νερά είχαν υποχωρήσεις, αφήνοντας πίσω τους βυθίσματα και μια κρούστα άμμου.

Spencer Tunick-dead sea (5).jpg
ΦΩΤΟ: AP



Ισραήλ και Ιορδανία έχουν εκτρέψει μεγάλο μέρος του νερού για λόγους υδροδότησης και γεωργίας, ενώ η φυσική εξάτμιση του νερού, επιταχυμένη από την κλιματική αλλαγή, έχει επιδεινώσει το πρόβλημα.


Πηγή: Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ