Μπορεί να αποτραπεί η εξαφάνιση του βόρειου λευκού ρινόκερου;

Ο τελευταίος αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος πέθανε το 2018 και πλέον απομένουν μόνο δύο θηλυκά πριν το είδος εξαφανιστεί.

Article featured image
Article featured image



Τον έναν από τους δύο μεγαλύτερους βόρειους λευκούς ρινόκερους στον κόσμο αποφάσισαν να αποσύρουν οι επιστήμονες από ένα αναπαραγωγικό πρόγραμμα σε μια προσπάθεια να σώσουν το ζώο από την εξαφάνιση.

Η απόφαση να σταματήσουν τη συγκομιδή των αυγών της 32χρονης Νατζίν πάρθηκε μετά από μια «εκτίμηση κινδύνου» η οποία έλαβε υπόψη την ηλικία της και άλλους παράγοντες.

Ούτε η Νατζίν ούτε η κόρη της Φατού μπορούν να ολοκληρώσουν πλέον μία εγκυμοσύνη. Ο τελευταίος αρσενικός ρινόκερος του είδους πέθανε το 2018, ωστόσο το σπέρμα του είχε συλλεχθεί και χρησιμοποιείται για τη γονιμοποίηση αυγών.

Η διαδικασία περιλαμβάνει την εξαγωγή των αυγών του ρινόκερου, μέσω τεχνικών που αναπτύχθηκαν μετά από χρόνια έρευνας. Στη συνέχεια, τα αυγά στέλνονται για γονιμοποίηση σε ένα ιταλικό εστιατόριο, χρησιμοποιώντας το σπέρμα του νεκρού ρινόκερου.

Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί δώδεκα έμβρυα και οι επιστήμονες ελπίζουν να τα εμφυτεύσουν σε ανάδοχες μητέρες που έχουν επιλεγεί από έναν πληθυσμό νότιων λευκών ρινόκερων.

Ανησυχία για την υγεία της

Πέρα από την ηλικία της, ένας άλλος παράγοντας που έλαβαν υπόψη τους οι επιστήμονες αποφασίζοντας τη «συνταξιοδότηση» της Νατζίν ήταν το γεγονός ότι υπέρηχοι είχαν ανιχνεύσει αρκετούς μικρούς καλοήθεις όγκους στη μήτρα και τον τράχηλο καθώς και μια κύστη στην αριστερή ωοθήκη.

Παρά την απόσυρσή της, η εταιρεία BioRescue δήλωσε ότι θα συμμετέχει με άλλους τρόπους, όπως την παροχή δειγμάτων ιστού για την έρευνα βλαστοκυττάρων.

Εξαιτίας της λαθροθηρίας και της απώλειας του βιοτόπου τους, οι βόρειοι λευκοί ρινόκεροι κινδυνεύουν με πλήρη εξαφάνιση. Γεννημένη σε τσέχικο ζωολογικό κήπο, η Νατζίν μεταφέρθηκε μια δεκαετία αργότερα στην Κένυα, όπου ζει υπό ένοπλη φύλαξη.


Πηγή: cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ