Οι επιθυμίες του Μίκη Θεοδωράκη μέσα από τις διαθήκες του

Αναφέρονται στο μέλλον του σπιτιού του, στα πνευματικά δικαιώματα του έργου του και στον Νίκο Κουρή.

Article featured image
Article featured image



Εκτενή αναφορά στον Νίκο Κουρή, τον οποίο αποκαλεί χαρακτηριστικά Νίκο Κουρή (Θεοδωράκη), κάνει ο Μίκης Θεοδωράκης σε μία από τις πέντε συνολικά διαθήκες που άφησε και η οποία συντάχθηκε τον Ιούνιο του 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, o κορυφαίος Έλληνας συνθέτης, μπορεί να μην τον χαρακτηρίζει ως γιο του, τηρεί ωστόσο την ίδια στάση που είχε και εν ζωή, αποδίδοντάς του το επώνυμο Θεοδωράκης, - «όπως υπογράφει και τον θεωρώ ως ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μού έχουν γίνει»- αναφέρεται στη σχέση τους και καλεί τους εκτελεστές της διαθήκης του και τα άτομα του περιβάλλοντός του να τον βοηθήσουν έτσι ώστε να συνεχίσει, απρόσκοπτα και χωρίς κανένα εμπόδιο, τη σημαντική εργασία που κάνει τα τελευταία χρόνια για την διάδοση του πλούσιου μουσικού έργου του μέσα από το διαδικτυακό ραδιόφωνο «Mikis Radio».

Ο εκλιπών αναφέρεται στην συστηματική συνεργασία που είχε την τελευταία πενταετία με τον Νίκο Κουρή – Θεοδωράκη, εξάρει την ποιότητα της δουλειάς του, για την οποία όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «καταβάλει πολύωρη και πολύμορφη προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ποιοτική μετάδοση της μουσικής μου και γενικά το υψηλό επίπεδο των εκπομπών».

Επιπλέον, ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους να διατηρηθεί η απαλλαγή του από την πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων για τα έργα του που αναπαράγει, κάτι που ο ίδιος είχε φροντίσει να ισχύει όσο ζούσε.

Με δύο λόγια ο Μίκης Θεοδωράκης ικανοποιεί μέσα από την διαθήκη του τη βασική επιθυμία του Νίκου Κουρή-Θεοδωράκη, εξασφαλίζοντας την συνέχιση της λειτουργίας του διαδικτυακού ραδιοφώνου που έχει στήσει και είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στο έργο του. Εκφράζει, δε, την πεποίθηση πως ο Νίκος «δεν θα θελήσει ποτέ να κάνει κάτι αντίθετο με τις απόψεις και τις αρχές μου τις οποίες γνωρίζει».

Nikos-Theodorakis---Mikis-5.webp
Ο Μίκης Θεοδωράκης με τον Νίκο Κουρή - Θεοδωράκη. ΦΩΤΟ: Πρώτο Θέμα



Η απάντηση του Νίκου Κουρή – Θεοδωράκη σε όλα τα παραπάνω ήταν άμεση, σύντομη αλλά περιεκτική: «Εγώ θα σεβαστώ τα γραφόμενα της διαθήκης, εύχομαι να σεβαστούν όλοι τις επιθυμίες του!!!! Ο Μίκης με τίμησε αφήνοντας μου την διαχείριση του έργου του μέσα από το "Mikis Radio" απαλλάσσοντας το από την υποχρέωση των Πνευματικών Δικαιωμάτων!». Όπως εξάλλου έχει επανειλημμένα δηλώσει ο ίδιος, ποτέ δεν σκόπευε να διεκδικήσει κάτι από την περιουσία του Μίκη Θεοδωράκη ούτε επιθυμούσε να εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με τα παιδιά του Μαργαρίτα και Γιώργο.

Στην ίδια συμπληρωματική διαθήκη ο συνθέτης αναφέρεται και σε άλλες πλατφόρμες που ασχολούνται με το μουσικό του έργο αλλά και στην βαθιά επιθυμία του το έργο του να είναι ελεύθερο και να παίζεται από όποιον το επιθυμεί χωρίς κανένα εμπόδιο, αρκεί να μην αλλάζει τις νότες και τη μελωδία του, πρακτική η οποία θα δημιουργούσε επί της ουσίας ένα άλλο έργο.


Η επιθυμία του για το σπίτι του στην Ακρόπολη

Ο Μίκης Θεοδωράκης εκφράζει την επιθυμία το σπίτι όπου ζούσε στην περιοχή της Ακρόπολης και οτιδήποτε υπάρχει μέσα σε αυτό να μετατραπεί σε μουσείο υπό την διαχείρηση του κράτους και όχι των μελών της οικογένειάς του: «Ορίζω τα προσωπικά μου αντικείμενα που υπάρχουν στην οικία μου επί της οδού Επιφανούς 1 να παραμείνουν στο σπίτι αυτό εφόσον μετατραπεί σε μουσείο, με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους και όχι των σημερινών ιδιοκτητών του» γράφει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «εάν αυτό δεν συμβεί να παραδοθούν στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη όπου έχει δωρίσει και το προσωπικό του αρχείο».

Mikis_spiti_akropoli_city.png
Το σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη με θέα την Ακρόπολη που ο ίδιος επιθυμεί να γίνει μουσείο που θα το διαχειρίζεται το κράτος. ΦΩΤΟ: Πρώτο Θέμα



Ως εκτελέστρια της διαθήκης του ο Μίκης Θεοδωράκης ορίζει την επί σειρά ετών πιστή γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου την οποία και εξουσιοδοτεί να ελέγχει το κατά πόσο τηρούνται ή όχι οι επιθυμίες που ο ίδιος έχει εκφράσει στις διαθήκες του.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ