Τα 10 κορυφαία μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στην Ελλάδα

Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας.

Article featured image
Article featured image

Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανισθεί.

Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει από το 1981 τη Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς.


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ

Στον λόφο της Ακρόπολης, στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχει το πιο σημαντικό και μεγαλοπρεπές ιερό της αρχαίας πόλης, αφιερωμένο στην προστάτιδα θεά της πόλης, την Αθηνά.

Acropolis.jpg


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΕΛΦΩΝ

Στους πρόποδες του Παρνασσού βρίσκεται το Πανελλήνιο ιερό των Δελφών και το πιο γνωστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας.

Delphi-Oracle.jpgΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ – ΑΘΩΣ

Το Άγιον Όρος είναι το ανατολικότερο από τις 3 χερσονήσους της Χαλκιδικής. Έχει μήκος 60 χιλιόμετρα και καλύπτει έκταση περίπου 360 τετραγωνικών μέτρων.

Mount-Athos.jpgΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ. Είναι μια επιβίωση του μεσαιωνικού κόσμου και το περίφημο Τάγμα των Ιπποτών του Νοσοκομείου του Αγίου Ιωάννη έχει αφήσει το στίγμα του στο νησί για πάντα.

Rhodes-696x492.jpgΜΕΤΕΩΡΑ
Μετά το Άγιο Όρος, τα Μετέωρα είναι ο μεγαλύτερος μοναστικός τόπος στην Ελλάδα, ο οποίος λειτουργεί συνεχώς, από την εποχή της ίδρυσης των πρώτων ασκητών.

Meteora.jpgΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Στη δυτική Πελοπόννησο, στην κοιλάδα του ποταμού Αλφειού, υπάρχει το ιερό της αρχαίας Ελλάδας, αφιερωμένο στον πατέρα των θεών Δία. Παρά την απομονωμένη τοποθεσία της, η Ολυμπία καθιερώθηκε στην Ελλάδα ως το σημαντικότερο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο.

Olympia.jpgΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΗΛΟΥ

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, ο Απόλλωνας γεννήθηκε σε αυτό το μικρό νησί των Κυκλάδων. Τα ιερό του Απόλλωνα προσέλκυε προσκυνητές απ΄ όλη την Ελλάδα και η Δήλος ήταν ένα ακμάζον εμπορικό λιμάνι.

Delos.jpgΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ

Η Μονή του Αγίου Ιωάννη στην Πάτμο είναι ίσως το σημαντικότερο μοναστικό συγκρότημα στο Αιγαίο Πέλαγος. Ιδρυτής του είναι ο Άγιος Χριστόδουλος.

Patmos.jpgΗ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Η στρατηγική γεωγραφική θέση της Κέρκυρας, στην είσοδο της Αδριατικής θάλασσας, την έκανε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Μεσογείου.

corfu-town.jpgΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΥΚΗΝΩΝ


Το έδαφος των Μυκηνών κατοικήθηκε από την 7η χιλιετία π.Χ. και τους προϊστορικούς χρόνους. Η μεγάλη ακμή των Μυκηνών με τη μεγαλοπρεπή αρχιτεκτονική, τα γραπτά μνημεία και τον ανεπτυγμένο πολιτισμό της ήταν μεταξύ 1350 και 1200 π.Χ.

Mycenae-696x492.jpgΜε πληροφορίες από Magical Earth

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ