Ένα ειδικό project με drones που δημιουργούν τεχνητή βροχή τέθηκε πιλοτικά σε εφαρμογή εδώ και λίγες μέρες. Προς το παρόν μοιάζει να δουλεύει.
Δεν χρειάζεται να ανοίξει κανείς εγκυκλοπαίδεια για να το μάθει. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μία από τις χώρες με τις λιγότερες βροχές κατά μέσο όρο σε όλον τον πλανήτη. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Πολύ συχνά, τους καλοκαιρινούς μήνες, βλέπει το θερμόμετρο να φτάνει ή ακόμα και να ξεπερνά τους 50 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα η ζωή να γίνεται πάρα πολύ δύσκολη για τους ντόπιους. Μία λύση που προκρίνεται είναι η χρήση της τεχνολογίας σε μία μάλλον δυστοπική εφαρμογή της που πάντως δείχνει να δουλεύει.
Πρόσφατα, λοιπόν, είχε ανακοινωθεί ότι τα ΗΑΕ επρόκειτο να χρηματοδοτήσουν ένα project όπου drones θα προσπαθούσαν να ελέγξουν κάπως τις καιρικές συνθήκες. Οι πρόσφατες εικόνες που πήραμε από το Ντουμπάι δείχνουν ότι μάλλον αυτό δούλεψε. Χρειάστηκε βέβαια να ξοδευτούν περισσότερα από 15 εκατομμύρια δολάρια για 9 διαφορετικά projects που πρακτικά θα οδηγούσαν στη δημιουργία τεχνητής βροχής.
Πώς δουλεύουν αυτά τα drones; Ουσιαστικά προκαλούν ηλεκτρικές κενώσεις ανάμεσα στα σύννεφα, οι οποίες με τη σειρά τους ενεργοποιούν τις σταγόνες στα σύννεφα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η διαδικασία καθιστά πιο εύκολο για τις σταγόνες να πέσουν στο έδαφος ως βροχή.
Αυτή η τεχνική προτιμάται από τους περισσότερους κυρίως γιατί λειτουργεί χωρίς τη χρήση χημικών, σύμφωνα με τον The Independent. To Dubai πάντως ήταν μόλις το πρώτο μέρος όπου δοκιμάστηκε αυτή η καινοτομία, καθώς υπάρχει μία λίστα και άλλων περιοχών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που θα τη δοκιμάσουν πειραματικά. Προς το παρόν πάντως το τεστ ήταν μάλλον επιτυχημένο.