Πώς ο αλγόριθμος του Twitter προτείνει πολιτικό περιεχόμενο στους χρήστες;

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η ίδια η πλατφόρμα, φαίνεται πως ο αλγόριθμός της προωθεί περισσότερο δεξιές πολιτικές.

Article featured image
Article featured imageΤο Twitter ενισχύει τα tweets από δεξιά πολιτικά κόμματα και ειδησεογραφικά πρακτορεία σε σχέση με τα αριστερά, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η ίδια η πλατφόρμα.

Ο κολοσσός των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης δήλωσε ότι έκανε την παραπάνω διαπίστωση, ενώ διερευνούσε τον τρόπο με τον οποίο ο αλγόριθμός του προτείνει πολιτικό περιεχόμενο στους χρήστες.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι δεν ήξερε το γιατί, λέγοντας ότι ήταν μια «πιο δύσκολη ερώτηση να απαντηθεί».

Η μελέτη του Twitter εξέτασε tweets από πολιτικά κόμματα και χρήστες που μοιράζονταν περιεχόμενο από ειδησεογραφικά μέσα σε επτά χώρες σε όλο τον κόσμο: Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, αναλύοντας εκατομμύρια tweets που στάλθηκαν μεταξύ 1 Απριλίου και 15 Αυγούστου 2020.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να δουν ποια tweets ενισχύονταν περισσότερο σε μια αλγοριθμικά ταξινομημένη ροή σε σύγκριση με μια αντίστροφη χρονολογική ροή, και τα δύο από τα οποία οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν.

Διαπίστωσαν ότι τα κυρίαρχα κόμματα και τα μέσα της Δεξιάς απολάμβαναν υψηλότερα επίπεδα «αλγοριθμικής ενίσχυσης» σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της Αριστεράς.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η διαφορά στην αλγοριθμική ενίσχυση θα μπορούσε να οφείλεται επίσης στις «διαφορετικές στρατηγικές» που χρησιμοποιούν τα πολιτικά κόμματα για να προσεγγίσουν το κοινό στην πλατφόρμα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Twitter επισημαίνει προκατάληψη στον αλγόριθμό του.

Τον Μάιο, η εταιρεία αποκάλυψε ότι η αυτόματη περικοπή εικόνων είχε ορισμένα προβλήματα που ευνοούσαν τους λευκούς έναντι των μαύρων ανθρώπων και τις γυναίκες έναντι των ανδρών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ