10 φοβίες που δεν ήξερες ότι υπάρχουν

Όλοι φοβούνται κάτι σε αυτήν τη ζωή, αλλά αυτές τις φοβίες μάλλον δεν τις έχεις ξανακούσει.

Article featured image
Article featured image



Όλοι φοβόμαστε κάτι σε αυτή τη ζωή, είτε είναι ο οδοντίατρος, είτε είναι τα κλειστά μέρη, είτε οτιδήποτε άλλο. Υπάρχει ακόμα και φοβία του φόβου, ονομάζεται φοβοφοβία.

Η Kate Wolitzky-Taylor, κλινική ψυχολόγος στο Ερευνητικό Κέντρο για το Άγχος και την Κατάθλιψη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες εξηγεί: «Ως φοβία ορίζεται ο επίμονος φόβος ή η αποφυγή ενός συγκεκριμένου ερεθίσματος. Το ερέθισμα μπορεί να είναι ένα αντικείμενο ή μια κατάσταση – για παράδειγμα οι μέλισσες ή τα ύψη. Επιπλέον, ο φόβος που νιώθει το άτομο τού προκαλεί μεγάλη δυσφορία ή αποτελεί κατά κάποιον τρόπο εμπόδιο στην καθημερινότητά του».

Μπορεί κάποιες φοβίες όπως η αραχνοφοβία, η κλειστοφοβία και η υψοφοβία να είναι κάπως συνηθισμένες, υπάρχουν άλλες όμως που είναι πολύ πιο σπάνιες και ακόμα πιο παράξενες.


Πλουτοφοβία (Plutophobia)

pexels-alexander-mils-2068975.jpg



Όχι, δεν είναι η φοβία στον γνωστό χαρακτήρα της Ντίσνεΐ. Είναι η φοβία στον πλούτο, ή στους πλούσιους ανθρώπους. Συνήθως πηγάζει από χαμηλή αυτοπεποίθηση και δημιουργεί συναισθήματα που σε κάνουν να νομίζεις πως δεν αξίζεις τα λεφτά ή την επιτυχία στη ζωή σου. Μπορεί επίσης να εγείρει ένα συναίσθημα τού «δεν θα έχω ποτέ αρκετά λεφτά». Οι άνθρωποι με αυτήν τη φοβία τείνουν να νιώθουν ανάξιοι όταν περιτριγυρίζονται από επιτυχημένους ανθρώπους που βγάζουν περισσότερα λεφτά από αυτούς. Συνήθως νιώθουν ότι αυτοί οι άνθρωποι τους βλέπουν υποτιμητικά επειδή δεν έχουν όσα κέρδη όσα αυτοί. Μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερη δυσφορία σε κοινωνικές περιστάσεις με άγνωστους ή ακόμα και σε παρέες φίλων και συναδέλφων. Η πλουτοφοβία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κατάθλιψη, αφού κάνει τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις δύσκολες οδηγώντας σε απομόνωση .


Γλομποφοβία (Globophobia)

pexels-spemone-234196.jpg
ΦΩΤΟ: spemone / Pexels



Η γλομποφοβία είναι ο φόβος προς τα μπαλόνια, συγκεκριμένα, στον ήχο που κάνουν τα μπαλόνια όταν σκάνε. Είναι σχετικά κοινή φοβία και μπορεί να παιδέψει αρκετά αυτούς που πάσχουν. Όσοι έχουν αυτήν τη φοβία, μπορεί ακόμα και να τους πιάσει κρίση πανικού βλέποντας ένα μπαλόνι να σκάει στην τηλεόραση. Ακόμα και η μυρωδιά ενός μπαλονιού μπορεί να τους κάνει να τρομάξουν.

Σαν να μην έφτανε να ήταν μόνο τα μπαλόνια, οι πάσχοντες τρομάζουν γενικά από στρογγυλά αντικείμενα όπως μπάλες και φούσκες. Συνήθως, αυτή η φοβία κατευνάζεται όσο ενηλικιώνεσαι, όμως οι ενήλικες που πάσχουν ακόμα από αυτήν δεν είναι λίγοι.


Κλωστοφοβία (Linonophobia)

pexels-avni-jain-635002.jpg
ΦΩΤΟ: Avni Jain / Pexels



Ένα άτομο με κλωστοφοβία αντιδρά πολύ έντονα μόνο και στη σκέψη μιας κλωστής, πόσω μάλλον αν την δει και από κοντά. Συνήθως οι άνθρωποι αυτοί αποφεύγουν να έχουν οποιαδήποτε σχέση με κλωστές, συμπεριλαμβανομένου του πλεξίματος αλλά και ζευγάρια παπουτσιών με κορδόνια. Μερικοί φοβούνται ακόμα να πάνε και σε εμπορικά κέντρα γιατί υπάρχει η περίπτωση να δουν κλωστές να κρέμονται από τα ρούχα.

Αυτή η φοβία μπορεί να ξυπνήσει με διάφορους τρόπους, όπως στο άκουσμα του τραβήγματος μιας κλωστής. Κάποιοι άλλοι ενοχλούνται βλέποντας κάτι που μπορεί να μοιάζει με κλωστή, όπως το νήμα πλεξίματος ή μια βελόνα.


Γενιαδοφοβία (Pogonophobia)

2019-national-beard-mustache-championship-9-5dd7b7ec9be56__700.jpg
ΦΩΤΟ: Greg Anderson



Όσοι πάσχουν από αυτήν τη φοβία τείνουν να φοβούνται τα.. μούσια. Τρέμουν στην όψη τους ακόμα και σε φωτογραφίες ή ακόμα και όταν συνομιλούν με κάποιον μουσάτο. Αποφεύγουν να κάνουν παρέα με άτομα που φέρουν γενειάδα αφού πολύ πιθανόν να τους θυμίζουν κάποιο τραυματικό γεγονός από το παρελθόν τους όπου ένα άτομο με γενειάδα τούς προκάλεσε δυσφορία.

Σε μερικούς ανθρώπους δημιουργείται αυτή η φοβία επειδή δεν έχουν την ικανότητα να μεγαλώσουν το μούσι τους ή επειδή θεωρούν πως όσοι έχουν μούσια δεν είναι υγιείς.


Χαιτοφοβία (Chaetophobia)

pexels-element-digital-973401.jpg
ΦΩΤΟ: Element5 Digital / Pexels



Η χαιτοφοβία είναι η φοβία όλων των τριχών. Κάποιοι φοβούνται τις δικές τους τρίχες, κάποιοι των άλλων και ορισμένοι των ζώων. Φοβούνται να χτενίζουν τα μαλλιά τους και αποφεύγουν περιστάσεις που ο κόσμος ασχολείται με τρίχες, όπως μια επίσκεψη στο κομμωτήριο.

Σχετική φοβία με αυτήν, είναι και η τριχοφοβία, όπου κάποιος φοβάται πως θα χάσει τα μαλλιά του ή θα αλλάξουν χρώμα.


Ρουχοφοβία (Vestiphobia)

gallery-1503314208-messy-closet.jpg
ΦΩΤΟ: URSULA KLAWITTER / GETTY IMAGES



Άνθρωποι με ρουχοφοβία έχουν μια ανεξήγητη φοβία στα ρούχα. Η φοβία μπορεί να προέρχεται από το υλικό το οποίο είναι φτιαγμένο το ρούχο ή γενικά από την εμφάνιση του ενδύματος. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει αλλεργία στο βαμβάκι, το άγχος που συνδέεται με την αλλεργική αντίδραση, τού προκαλεί φοβία στα βαμβακερά ρούχα.

Ένας συνδυασμός ρουχοφοβίας και κλειστοφοβίας, μπορεί να κάνει κάποιον να φοβάται τα στενά ρούχα. Η δυσκολία στην κίνηση φορώντας ένα στενό τζιν είναι ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη φοβία. Στην πιο ακραία της μορφή η ρουχοφοβία μπορεί να κάνει κάποιον ανίκανο να φοράει ρούχα, με αποτέλεσμα να μένει σπίτι, γυμνός σε απομόνωση.


Οπτοφοβία (Optophobia)

pexels-pexen-design-1105191.jpg
ΦΩΤΟ: Pexen Design / Pexels



Οπτοφοβία είναι όταν ο παθών φοβάται να ανοίξει τα μάτια του. Οι οπτοφοβικοί συνήθως πάσχουν από γενική διαταραχή άγχους, η οποία πιθανόν έχει δημιουργηθεί από επεισόδια που τους προκάλεσαν ιδιαίτερη δυσφορία. Μπορεί επίσης να είναι περιστασιακή, όπως δηλαδή εκείνες τις φορές που σου έρχεται η ανάγκη να κλείσεις τα μάτια σου όταν βλέπεις μια ταινία τρόμου. Αν η σκέψη τού να ανοίξεις τα μάτια σου σε μια σκηνή που δεν θέλεις καθόλου να δεις, σού προκαλεί κρίσεις πανικού και έντονο καρδιακό παλμό, τότε ίσως έχεις Οπτοφοβία.


Αριθμοφοβία (Arithmophobia)

pexels-pixabay-534216.jpg



Πολύς είναι ο κόσμος που δεν άντεχε τα μαθηματικά τον καιρό του σχολείου. Όσοι υποφέρουν από αριθμοφοβία όμως, σίγουρα την είχαν χειρότερα αφού μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις στη ζωή τους. Οι πάσχοντες από αυτήν τη φοβία, νιώθουν άγχος όταν βλέπουν αριθμούς. Κάποιοι το νιώθουν βλέποντας γενικά νούμερα, ενώ άλλοι το παθαίνουν βλέποντας συγκεκριμένους αριθμούς.

Μια τέτοια φοβία μπορεί να επηρεάσει την εκπαίδευση και τη δουλεία του ανθρώπου που βιώνει αυτήν την κατάσταση. Καριέρες στη λογιστική, στην τράπεζα ή σε ταμείο καθίστανται πολύ αγχωτικές έως απίθανες για άτομα με αριθμοφοβία.

Όσο για αυτούς που φοβούνται συγκεκριμένους αριθμούς, φαίνεται πως η φοβία τους πηγάζει από δεισιδαιμονίες ή φόβο από τη θρησκεία τους. Για παράδειγμα οι αριθμοί 13 και 666 που θεωρούνται άτυχοι αριθμοί σε πολλά μέρη του κόσμου.


Αγμενοφοβία (Agmenophobia)

pexels-zhang-kaiyv-4568193.jpg
ΦΩΤΟ: zhang kaiyv / Pexels



Οι τράπεζες και τα εστιατόρια πολλές φορές έχουν μεγάλες ουρές και μερικές φορές δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η γραμμή που πρέπει να ακολουθήσεις. Για κάποιους, αυτό αποτελεί τεράστιο δίλημμα. Η αγμενοφοβία είναι όταν ο πάσχων φοβάται πως η σειρά που πήρε, θα είναι πιο αργή από την άλλη, καθηλώνοντάς τον σε μια αργή και βασανιστική γι' αυτόν εμπειρία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, στέλνοντας έναν φίλο του στη δίπλα γραμμή, μπορεί να καταπραΰνει τα συναισθήματα άγχους, αφού θα υπάρχει μια δεύτερη επιλογή αν η ουρά του πάει όντως πολύ αργά.


Παρασκευοδεκατριοφοβία (Paraskevidekatriaphobia)

jason-voorhees-e1540305577316.jpg
Από την ταινία Friday the 13th



Προφανώς, είναι ο φόβος προς την «Παρασκευή και 13». Οι ιστορίες και οι μύθοι για αυτόν τον αριθμό είναι πάρα πολλοί και κανείς δεν ξέρει πότε έγινε ακριβώς αυτή η σύνδεση με κάτι τρομακτικό. Σίγουρα όμως επηρέασε τη δεισιδαιμονία το πασίγνωστο βιβλίο του T.W. Lawson με τον ομώνυμο τίτλο. Όσοι πάσχουν από αυτήν τη φοβία, όταν βλέπουν την ημερομηνία να πλησιάζει αρχίζουν να αγχώνονται και περιμένουν να τους συμβεί κάτι ακραίο, όπως ένας θάνατος ή το να χάσουν τη δουλειά τους. Σε πολλές περιπτώσεις επιλέγουν να μείνουν σπίτι έτσι ώστε να αποφύγουν οποιοδήποτε τραγικό γεγονός.


Με πληροφορίες από το Listverse

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ