Μπορώ να συνδυάσω δόσεις από διαφορετικά εμβόλια;

Τι λένε οι ειδικοί.

Article featured image
Article featured image

«Τα πράγματα αλλάζουν τόσο γρήγορα όσον αφορά την επιστήμη, την επιδημιολογία, τον ιό, τη συμπεριφορά των ανθρώπων - είναι δύσκολο να τα παρακολουθούμε», δηλώνει η δρ. Κάμι Κιμ, διευθυντής λοιμωδών νοσημάτων και διεθνούς ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα Health Morsani College of Medicine.


Αυτό σημαίνει ότι αυτό που γνωρίζουν οι ειδικοί για τη μίξη και τον συνδυασμό δόσεων από διαφορετικά εμβόλια εξελίσσεται, αλλά αυτό είναι εκείνο που πρέπει να γνωρίζουμε:

Οι επίσημες συστάσεις αναφέρουν να αποφεύγεται η ανάμειξη κι ο συνδυασμός

Σύμφωνα με επίσημες οδηγίες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, όποτε είναι δυνατόν, τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο Pfizer θα πρέπει να λάβουν δύο δόσεις από αυτό το εμβόλιο καθώς και τρίτη δόση εάν είναι επιλέξιμα.

Ομοίως, τα άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο Moderna πρέπει να λαμβάνουν δύο δόσεις από αυτόν τον κατασκευαστή. Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν ακόμη σταθμίσει μια τρίτη δόση για το Moderna, αλλά έχουν εγκρίνει μια τρίτη δόση του εμβολίου για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Και οι άνθρωποι που έχουν λάβει Johnson & Johnson θα πρέπει να μείνουν με μία δόση του εμβολίου τους - προς το παρόν.

«Είναι ένας τομέας έρευνας που συνεχίζεται και δεν υπάρχει συγκεκριμένη καθοδήγηση γι ’αυτό», δηλώνει η δρ. Ανγκελα Μπραντς, ειδικός σε λοιμώδη νοσήματα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ.

Αλλά οι ειδικοί λένε τώρα ότι είναι ΟΚ να αναμειχθούν τα εμβόλια mRNA σε συγκεκριμένες περιστάσεις

Τον περασμένο χειμώνα, το CDC άλλαξε χωρίς να γίνει ντόρος την επίσημη στάση του για την απαγόρευση μίξης και συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων, από μια προσέγγιση «μην το κάνεις ποτέ» σε νέες οδηγίες που λένε ότι είναι εντάξει να αναμειγνύονται και να συνδυάζονται τα δύο εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna) σε «εξαιρετικές περιστάσεις». Όπως αν κάποιος δεν ξέρει με τι εμβόλιο έγινε η πρώτη του δόση. Η εάν μια δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου δεν είναι διαθέσιμη για κάποιο λόγο.

Οταν το CDC έδωσε το πράσινο φως για μια τρίτη δόση των δύο εμβολίων mRNA για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα τον Αύγουστο, άφησε επίσης την πόρτα ανοιχτή για ανάμειξη και συνδυασμό. «Εάν το προϊόν εμβολίου mRNA που δόθηκε για τις δύο πρώτες δόσεις δεν είναι διαθέσιμο ή είναι άγνωστο, μπορεί να χορηγηθεί οποιοδήποτε προϊόν εμβολίου mRNA COVID-19», ανέφερε ο οργανισμός.

Το Johnson & Johnson εξακολουθεί να αποτελεί ένα ερωτηματικό σχετικά με όλα αυτά

Σχεδόν 15 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson, το οποίο χρησιμοποιεί διαφορετικό μηχανισμό για την παραγωγή αντισωμάτων από τα δύο εμβόλια mRNA. Και πολλοί νιώθουν ότι έχουν μείνει εκτός των συζητήσεων γύρω από την τρίτη δόση, την μείξη και τον συνδυασμό.

Το CDC λέει ότι οι άνθρωποι που έλαβαν μία δόση είτε Pfizer είτε Moderna, αλλά δεν μπορούν να λάβουν μια δεύτερη δόση (με κάποιο από τα παραπάνω εμβόλια), μπορούν να κάνουν ένα εμβόλιο Johnson & Johnson - και θεωρείται ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως με αυτό το εμβόλιο μετά από δύο εβδομάδες. Το προηγούμενο εμβόλιο βασικά δεν μετράει.

Η Johnson & Johnson δημοσίευσε πρόσφατα αποτελέσματα έρευνας που αναφέρουν ότι μια δεύτερη «αναμνηστική» δόση του εμβολίου παράγει ισχυρή ανοσολογική απάντηση. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα, οι δύο δόσεις ήταν 94% αποτελεσματικές ως προς την προστασία από συμπτωματική λοίμωξη, σε σύγκριση με την αποτελεσματικότητα κατά 72% (της μιας δόσης) ως προς την (αντιμετώπιση της) μέτριας ή σοβαρής νόσου στις ΗΠΑ.

Αλλά οι άνθρωποι που έχουν λάβει εμβόλιο Johnson & Johnson δεν είναι επιλέξιμοι για ενισχυτική δόση σε αυτή την φάση. Το ίδιο ισχύει και για τους ανοσοκατεσταλμένους που έλαβαν το εμβόλιο Johnson & Johnson.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οδεύουμε προς την ανάμειξη και τον συνδυασμό εμβολίων

Ορισμένες χώρες στην Ευρώπη - που έχουν εγκρίνει διαφορετικά εμβόλια από ό, τι στις ΗΠΑ - έχουν συστήσει μια προσέγγιση μικτής δόσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Και ειδικοί όπως η Κιμ είπαν ότι θα μπορούσαμε κάλλιστα να κατευθυνθούν προς τα εκεί και οι ΗΠΑ.

«Υπάρχουν μελέτες στις οποίες οι άνθρωποι τα εξετάζουν όλα αυτά. Εξετάζουν κάθε είδους διαφορετικούς συνδυασμούς », λέει η Κιμ.

«Φαίνεται ότι η ανάμειξη και ο συνδυασμός είναι ασφαλείς (λύσεις). Αυτό που αναφέρουν πολλοί άνθρωποι - και συμβουλεύουν άτυπα τους ανθρώπους (να κάνουν) - είναι ότι δεν θα μας βλάψει να πάρουμε άλλη δόση», προσθέτει, λέγοντας ότι αυτό είναι πραγματικά μόνο για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και δεν είναι επίσημη πολιτική. Όλοι οι άλλοι θα πρέπει ιδανικά να περιμένουν.

«Κατανοώ το άγχος και την ανησυχία των ανθρώπων που πραγματικά θέλουν να μάθουν τι να κάνουν για να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς και προστατευμένοι», λέει η Μπραντς. «Να γνωρίζουμε, όμως, ότι ο πρώτος κανόνας της ιατρικής είναι να μην δίνεις στους ανθρώπους αυτό που δεν χρειάζονται».


ΠΗΓΗ: HUFFPOST

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ