Ένα τεράστιο, διεθνές σκάνδαλο φοροδιαφυγής και κρυμμένων περιουσιακών στοιχείων αρχηγών κρατών, καθώς και πλήθους άλλων διασήμων και μεγιστάνων, έρχεται στο φως χάρη στα Pandora Papers.
Πρόκειται για συντονισμένη έρευνα 600 δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο, που εξέτασαν 11,9 εκατομμύρια αρχεία από 14 εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αποκαλύπτοντας τον ύποπτο ρόλο χιλιάδων offshore.
Στο σκάνδαλο εμπλέκονται ηγέτες χωρών, όπως ο βασιλιάς της Ιορδανίας, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, ο Πρόεδρος του Ισημερινού και ο ομόλογός του από την Κένυα, που φαίνεται να έχουν αποκρύψει αμύθητα περιουσιακά στοιχεία από τις φορολογικές αρχές και τους πολίτες τους, μέσω υπεράκτιων εταιρειών. Συνολικά εμπλέκονται τα ονόματα 35 νυν και πρώην ηγετών κρατών.
Η αναφορά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη
«Δεν έχω γνώση και θα ήταν αδύνατο για μένα να γνωρίζω και να είμαι σε θέση να απαντήσω σε οποιαδήποτε κατηγορία αφορά τον χειρισμό των υποθέσεων της πρώην εταιρείας μου», σημειώνει σε δήλωσή του στην εφημερίδα Guardian ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα Guardian, που συμμετείχε στη μελέτη των εγγράφων, η δικηγορική εταιρεία που ίδρυσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατηγορήθηκε για ψευδή δήλωση στοιχείων του ιδιοκτήτη τεσσάρων υπεράκτιων εταιρειών με σκοπό να κρατηθεί μυστική η ταυτότητα του πραγματικού ιδιοκτήτη, ενός «αμφιλεγόμενου» Ρώσου γερουσιαστή, του Λεονίντ Λεμπέντεφ.
Η κατηγορία αυτή απορρίπτεται από τη νομική εταιρεία, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει άγνοια ως μη έχων σχέση με το νομικό γραφείο. Με δήλωσή του στον Guardian ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει περαιτέρω, ότι αν και κάτοχος μετοχών, δεν είχε κανέναν ενεργό ρόλο στη νομική εταιρεία από όταν έγινε ηγέτης της αντιπολίτευσης το 1997.
«Δεν έχω γνώση και θα ήταν αδύνατο για μένα να γνωρίζω και να είμαι σε θέση να απαντήσω σε οποιαδήποτε κατηγορία αφορά το χειρισμό των υποθέσεων της πρώην εταιρείας μου», σημειώνει η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη προς την εφημερίδα. Προσθέτει δε ότι η σχέση του με τον κ. Λεμπεντεφ ήταν «εγκάρδια» αλλά ποτέ σχέση δικηγόρου-πελάτη.
Ο Guardian σχολιάζει πως δεν υπάρχει υπόνοια περί ανάμειξης του Προέδρου στις δραστηριότητες του νομικού γραφείου, αλλά αμφισβητεί τη σύνεση της απόφασης να επιτρέψει στο γραφείο να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το όνομά του.
Το νομικό γραφείο από την πλευρά του διευκρινίζει προς τον Guardian πως οι τρεις υπάλληλοί του που κατά την Alcogal είχαν δηλωθεί ως ωφελούμενοι ιδιοκτήτες των υπεράκτιων εταιρειών δεν είχαν ποτέ δηλωθεί ως τέτοιοι, αλλά ως διαχειριστές εκ μέρους του ιδιοκτήτη, σε απόλυτη συμφωνία με τον κυπριακό νόμο. Η δήλωση της εταιρείας προς τον Guardian, επίσης, τονίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει καμία ενεργή εμπλοκή στις δραστηριότητες του δικηγορικού γραφείου από το 1997.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το ίδιο δικηγορικό γραφείο παρείχε συμβουλές προς τον κ. Λεμπέντεφ ώστε να αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα το 2011.
Για εκτενές ρεπορτάζ και πληροφορίες στο Sigmalive.