Αυτή είναι η πόλη που κατέχει ρεκόρ lockdown σε όλο τον κόσμο

Από τον Μάρτιο του 2020 οι πολίτες της έχουν περάσει συνολικά 246 ημέρες σε καθεστώς εγκλεισμού, μέσα από έξι διαφορετικά lockdown.

Article featured image
Article featured image


Η πόλη «με τα μεγαλύτερα lockdown» στον κόσμο έγινε από σήμερα η Μελβούρνη. Από τον Μάρτιο του 2020 οι πολίτες της Μελβούρνης, έχουν περάσει συνολικά 246 ημέρες σε καθεστώς εγκλεισμού, μέσα από 6 διαφορετικά lockdown. Ξεπέρασαν πλέον το Μπουένος Άιρες, που είχε πριν το αντίστοιχο παγκόσμιο ρεκόρ 244 ημερών.

Οι πολιτειακές αρχές της Βικτώριας, από την αρχή της πανδημίας, εφαρμόζουν στην Μελβούρνη άμεσα και σκληρά lockdown, με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων. Σε συνδυασμό με την πολιτική κλειστών συνόρων και παροχής επιδομάτων της Αυστραλίας η κατάσταση φαινόταν υπό έλεγχο μέχρι πέρυσι τον Ιούλιο.

Το 2ο κύμα της πανδημίας ξέφυγε από τα ξενοδοχεία καραντίνας, μπήκε στην κοινωνία και σάρωσε τα γηροκομεία. Το ένα πέμπτο των θυμάτων COVID 19 στην Μελβούρνη, περίπου 145 νεκροί, ήταν ηλικιωμένοι Έλληνες ομογενείς.

Ελληνίδα ομογενής ήταν και η τότε υπουργός υγείας στη Βικτώρια, η Τζένη Μικάκου, η οποία ως επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης της πανδημίας με την κωδική ονομασία «Σωτηρία», αναγκάστηκε σε παραίτηση.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το 2o lockdown στην Μελβούρνη κράτησε 111 ημέρες, μέχρι που οι αρχές ανακοίνωσαν την ήττα του κορvνοϊού, κηρύσσοντας τη Μελβούρνη επιτέλους Covid free. Ήταν μια πρώτη νίκη των περιοριστικών μέτρων. Έδειξε ότι μέσα από το lockdown υπάρχει ελπίδα, για επιστροφή σε μια φυσιολογική ζωή. «Οι θυσίες έπιασαν τόπο», έλεγαν τότε οι αρχές.

Το καλοκαίρι (Δεκέμβριος – Φεβρουάριος) πέρασε στην Αυστραλία, με τους πολίτες και τις αρχές να νομίζουν ότι ξεπέρασαν με επιτυχία την πανδημία. Οι μάσκες έπεσαν, τα μαγαζιά άνοιξαν, οικογένειες έκαναν και πάλι μαζί διακοπές, βρέθηκαν στις χριστουγεννιάτικες γιορτές. Γεύτηκαν και πάλι την ελευθερία. Πριν ακόμα ριχθούν στη μάχη της προστασίας τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Όποτε ξέφευγε κάποιο κρούσμα από ξενοδοχεία καραντίνας, ένα νέο ολιγοήμερο lockdown έμπαινε σε ισχύ. Ενώ σιγά σιγά έκλεισε η κάνουλα με τα κρατικά επιδόματα.

Ημερομηνίες lockdown στη Μελβούρνη

Lockdown 1: 30 Μαρτίου έως 12 Μαΐου 2020 – 43 ημέρες.

Lockdown 2: 8 Ιουλίου έως 27 Οκτωβρίου 2020 – 111 ημέρες.

Lockdown 3: 12 – 17 Φεβρουαρίου 2021 – 5 ημέρες

Lockdown 4: 27 Μαΐου – 10 Ιουνίου 2021 – 14 ημέρες.

Lockdown 5: 15 – 27 Ιουλίου 2021 – 12 ημέρες

Lockdown 6: 5 Αυγούστου – 26 Οκτωβρίου 2021 – 82 ημέρες.

Η διανομή εμβολίων στην Αυστραλία έγινε σε στάδια. Τους πρώτους μήνες επικεντρώθηκε στον εμβολιασμό ηλικιωμένων, ευπαθών ομάδων και των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Οι κάτω των 60 και οι νεότεροι έμειναν τελευταίοι στην λίστα των εμβολιασμών. Ήταν όμως αυτοί που κυκλοφορούσαν περισσότερο στην απροστάτευτη αυστραλιανή κοινωνία.

Τον Ιούνιο του 2021 η μετάλλαξη Δέλτα κατάφερε να διαπεράσει τα περιοριστικά μέτρα και να εξαπλωθεί αρχικά στο Σίδνεϊ. Η φιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας ακολούθησε άλλη πολιτική από αυτήν της Βικτώριας. Αντιστάθηκε να εφαρμόσει γενικό lockdown, κρατώντας την οικονομία ανοιχτή, για όσο περισσότερο καιρό μπορούσε. Τα κρούσματα στο Σίδνεϊ ανέβηκαν, από δεκάδες, σε εκατοντάδες και μέσα σε λίγες μέρες ξεπέρασαν τα 1000 την ημέρα. Ήταν θέμα χρόνου ο κορωνοϊός να «μετακομίσει» και πάλι στη Μελβούρνη.

Με την ανακοίνωση των πρώτων κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα στις 15 Ιουλίου η Μελβούρνη μπήκε στο 5ο κατά σειρά lockdown. Κράτησε μόλις 12 ημέρες μέχρι που έπεσαν τα κρούσματα και πάλι στο μηδέν. Οι αρχές πανηγύρισαν πως η Μελβούρνη έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο που «νίκησε» τη μετάλλαξη Δέλτα. Όμως η χαρά κράτησε ελάχιστα. Τα κρούσματα αύξηθηκαν ξανά και στις 5 Αυγούστου η Μελβούρνη βυθίστηκε στο lockdown νούμερο 6, που παραμένει ακόμα σε ισχύ.



Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, τα περιοριστικά μέτρα και τα αυστηρά πρόστιμα η Μελβούρνη τώρα καταγράφει πάνω από 1300 κρούσματα Covid κάθε μέρα.

Ειδικοί εκτιμούν πως η κόπωση από την παρατεταμένη απομόνωση ωθεί πολλούς στο να μην τηρούν τα περιοριστικά μέτρα. Ειδικά τους νέους, οι οποίοι ήταν στην πλειονότητα τους ανεμβολίαστοι. Οι συνεχείς διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των lockdown και των υποχρεωτικών εμβολιασμών, αλλά και οι κρυφές συνευρέσεις σε σπίτια βοήθησαν στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Πλέον τόσο στη Μελβούρνη, όσο και στο Σίδνεϊ οι αρχές παραδέχονται πως δεν μπορούν να εκμηδενίσουν τα κρούσματα κορωνοϊού, μόνο με lockdown. Έχουν ρίξει περισσότερο βάρος στην εκστρατεία εμβολιασμού, που τώρα δικαιούνται όλοι όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Το εθνικό σχέδιο προβλέπει άρση των lockdown και άνοιγμα των συνόρων όταν εμβολιαστεί πλήρως το 80% του δικαιούχου πληθυσμού. Αυτήν τη στιγμή έχει κάνει 2 δόσεις του εμβολίου το 50,6% των Αυστραλών κατοίκων και μία δόση περίπου το 80%. Ο στόχος αναμένεται να επιτευχθεί πρώτα στο Σίδνεϊ και μετά στη Μελβούρνη. Το νωρίτερο στα τέλη Οκτωβρίου. Ήδη στο Σίδνεϊ όσο αυξάνεται το ποσοστό εμβολιασμών, μειώνονται τα κρούσματα. Έπεσαν κοντά στα 600 την ημέρα και ετοιμάζονται να ανοίξουν στις 26 Οκτωβρίου.

Πηγή: in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ