«Μάχες» για ένα διαβατήριο στο Αφγανιστάν

Όλη η ανθρώπινη απόγνωση συγκεντρωμένη σε μερικές φωτογραφίες.

Article featured image
Article featured imageΕκατοντάδες Αφγανοί έσπευσαν στο γραφείο έκδοσης διαβατηρίων της Καμπούλ σήμερα, μία ημέρα αφού έγινε γνωστό ότι θα επαναλειτουργήσει αυτή την εβδομάδα, με μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας των Ταλιμπάν να χτυπούν κάποιους από το πλήθος σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την τάξη.

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι το γραφείο θα επαναλειτουργήσει το Σάββατο, αφού ανέστειλε τη λειτουργία του τον Αύγουστο μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από το ισλαμιστικό κίνημα, με αποτέλεσμα να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στη χώρα πολλοί που ήθελαν να φύγουν.

ImgSrc--600x400.jpgΤσιμεντένιος φράχτης

«Έχω έρθει να εκδώσω διαβατήριο, αλλά, όπως βλέπετε, υπάρχουν πολλά προβλήματα, το σύστημα δεν λειτουργεί», δήλωσε ο Μάχιρ Ρασούλι. «Δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος εδώ για να μας πει πότε να έρθουμε. Οι άνθρωποι είναι μπερδεμένοι», πρόσθεσε.

Η φτώχεια και η πείνα έχουν επιδεινωθεί στο Αφγανιστάν από τα μέσα Αυγούστου όταν κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, την ώρα που η χώρα ήδη ήταν αντιμέτωπη με ξηρασία και την πανδημία covid-19.

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και ο αριθμός τους θα αυξηθεί αν οι υγειονομικές υπηρεσίες, τα σχολεία και η οικονομία καταρρεύσουν.

Οι εκατοντάδες άνθρωποι που συνέρρευσαν στο γραφείο έκδοσης διαβατηρίων το έπραξαν παρά την ανακοίνωση ότι η έκδοση εγγράφων θα ξεκινήσει το Σάββατο και αρχικά μόνο για όσους έχουν ήδη κάνει αίτηση.

Το πλήθος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, έσπρωχνε ένα τεράστιο, τσιμεντένιο φράχτη προσπαθώντας να δώσει έγγραφα σε έναν αξιωματούχο που βρισκόταν πάνω του, μια σκηνή που θύμιζε τη χαοτική κατάσταση που επικρατούσε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

ImgSrc-1111-600x384.jpg«Πρέπει να φύγουμε»

Ο αξιωματούχος τους ζητούσε να γυρίσουν στα σπίτια τους και να επιστρέψουν το Σάββατο. «Ήρθα για να βγάλω διαβατήριο, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα», δήλωσε ο Άμχαντ Σακίμπ Σιντίκι. «Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνουμε σε αυτή την κατάσταση».

Ο Σιντίκι και ο Ρασούλι εξήγησαν ότι η κακή οικονομική κατάσταση είναι αυτή που τους κάνει να θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν. «Δεν υπάρχει δουλειά και η οικονομική κατάσταση δεν είναι πολύ καλή, οπότε θέλω να φτιάξω ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μου», σχολίασε ο Ρασούλι.

Ο Σιντίκι επεσήμανε ότι χρειάζεται διαβατήριο για να συνοδεύσει έναν συγγενή του στο Πακιστάν προκειμένου να λάβει ιατρική περίθαλψη, όμως πρόσθεσε ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να φύγει από το Αφγανιστάν. «Πρέπει να φύγουμε από το Αφγανιστάν», τόνισε. «Είναι άσχημη η κατάσταση εδώ, δεν υπάρχει δουλειά. Δεν είναι καλές οι συνθήκες».

ImgSrc-10-3-600x400.jpg


ImgSrc-22-600x427.jpg


ImgSrc-2222-600x396.jpgΠηγή: In.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ