Ποιος είναι ο Abdulrazak Gurnah που κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021

«Για την ασυμβίβαστη διείσδυσή του στις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και τη μοίρα του πρόσφυγα μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων».

Article featured image
Article featured image


Κεντρική Φωτογραφία: Twitter


O Abdulrazak Gurnah βραβεύτηκε για την ασυμβίβαστη διείσδυσή του στις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και τη μοίρα του πρόσφυγα μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων.

Ο 73χρονος συγγραφέας γεννήθηκε στη Ζανζιβάρη της Τανζανίας και ζει στο Λονδίνο. Από το 1980 έως το 1982, ο Γκούρνα πραγματοποίησε διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο Bayero της Νιγηρίας. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, όπου πήρε το διδακτορικό του το 1982. Διετέλεσε Καθηγητής και Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Τμήμα Αγγλικών και το κύριο ακαδημαϊκό του ενδιαφέρον είναι η μετα-αποικιακή γραφή και οι λόγοι που σχετίζονται με την αποικιοκρατία, ειδικά για Αφρική, Καραϊβική και Ινδία.

Τα πιο διάσημα από τα μυθιστορήματά του είναι το Paradise (1994), που βρέθηκε στη βραχεία λίστα τόσο για το βραβείο Booker όσο και για το βραβείο Whitbread, το Desertion (2005) και το By the Sea (2001), το οποίο περιήλθε σε μακρά λίστα για το Booker και στη λίστα του βραβείου λογοτεχνίας των Los Angeles Times. Συνολικά, έχει δημοσιεύσει δέκα μυθιστορήματα και μια σειρά διηγημάτων.

Η ανάρτηση της Ακαδημίας:Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1 εκατ. ευρώ).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ