Μιλήσαμε με τους Κύπριους σκηνοθέτες του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Το Φεστιβάλ έρχεται για 11η χρονιά στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και λίγο πριν σηκώσει αυλαία, μιλήσαμε με τους σκηνοθέτες των κυπριακών ταινιών που συμμετέχουν σε αυτό.

Article featured image
Article featured image


Δεκαέξι ταινίες μικρού μήκους από πρωτοεμφανιζόμενους αλλά και καθιερωμένους Κύπριους δημιουργούς, θα βρίσκονται φέτος στο εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 μέχρι τις 15 Οκτωβρίου στο θέατρο Ριάλτο.


Θέλοντας να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τις κυπριακές συμμετοχές, μιλήσαμε με τους Κύπριους σκηνοθέτες που διαγωνίζονται στο Φεστιβάλ και τους θέσαμε την εξής ερώτηση: «Τι χαρακτηρίζει τη δική σας ταινία, και πώς αισθάνεστε που συμμετέχετε στο φετινό ISFFC;». Οι απαντήσεις που λάβαμε, είναι μια μικρή -πολύ μικρή- ένδειξη τού τι πολύ ωραίο θα δούμε και φέτος στο αγαπημένο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου.



A Summer Place (9/10/2021),
Σκηνοθέτις: Αλεξάνδρα Ματθαίου

AlexandraMatheou.jpg


H ταινία μου χαρακτηρίζεται από ένα φλερτ με το σουρεάλ και έναν απενεχοποιημένο μαξιμαλισμό στο πώς καταγράφεται η πόλη της Λεμεσού. Όλα αυτά αντιπαραβάλλονται με τη μεγάλη εσωστρέφεια της κεντρικής ηρωίδας και την ανάγκη της να επιλύσει όλα όσα την απασχολούν σε υπαρξιακό επίπεδο.

Τo ISFFC είναι κάθε χρόνο η χαρά της πόλης και ένα σημείο συνάντησης με φίλους και ανθρώπους που αγαπούν το σινεμά. Ανήκω λοιπόν στις groupies του!



Night
Lives (9/10/2021), Σκηνοθέτις: Ναυσικά Χατζηχρίστου

NafsikaHadjichristou.jpg


Το Night Lives χαρακτηρίζει, ως έναν βαθμό, τη γενιά μου, μέσα από τα συναισθήματα που βγαίνουν στη φόρα μέσα σε μια νύχτα clubbing, τη φοιτητική μου ζωή, και μια εποχή που δεν υπάρχει πλέον, λόγω κορωνοϊού.

Χαίρομαι πολύ που συμμετέχω στο ISFFC! Είναι για μένα ένα φεστιβάλ μεγάλης σημασίας, γιατί μαζί με τα άλλα φεστιβάλ στη χώρα μας, ήταν ένα από τα μόνα παράθυρα στον κόσμο του κινηματογράφου όσο μεγάλωνα.



Α Girls (10/10/2021), Σκηνοθέτης: Άντονυ Πέτρου

AntonyPetrou.jpg


Ένα κορίτσι, η Aviana Bella, που είναι η κόρη μου και ταυτόχρονα η πρωταγωνίστρια, είχε μια ιστορία να διηγηθεί και έτσι, κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, αντί για την κατ' οίκον εκπαίδευση, που θα οδηγούσε στην πλήρη κατάρρευση, επιλέξαμε να γράψουμε και να γυρίσουμε το «Α Girls». Η ταινία αντιπροσωπεύει ουσιαστικά το τι μπορούμε να κάνουμε με ελάχιστο μπάτζετ, αρκεί να υπάρχει μια καλή, απλή ιδέα και εξαιρετικοί φίλοι.

Το ISFFC είναι σαν το σπίτι μας. Ένα μοναδικό φεστιβάλ, με υπέροχες αναμνήσεις. Το να μάς δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη «μικρή» μας ταινία σε αυτό, μαζί με την κόρη μου, την Aviana, είναι μια πραγματική ευλογία.



Αφαίμαξη (10/10/2021), Σκηνοθέτις: Άννα Φωτιάδου

AnnaFotiadou.jpg


Η ταινία μας έχει ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, κάτι μεταξύ ονείρου, εφιάλτη, κάτι μεταξύ déjà vu και jamaisvu. Φαντασιακή πλοκή, ποιητικός λόγος και, κυρίως, αυτό το other point of view του στιγματισμένου χαρακτήρα στους αιώνες. Αν ήταν κατηγορία στο Netflix, θα εντασσόταν στο Strong Female Lead.

Χαρούμενη για τη συμμετοχή στο ISFFC και που θα προβάλουμε στο κοινό μια επαναπροσέγγιση του μύθου της Κλυταιμνήστρας, γυρισμένη σε δύο πολύ ιδιαίτερους χώρους της Κύπρου.



Ricostruzione/Ανασυγκρότηση (11/10/2021) , Σκηνοθέτις: Ασημένια Γαλάνη

AsimeniaGalani.jpg


Μπερδεμένοι ανάμεσα σε κατηγοριοποιήσεις ως Video-Art, Poetry Video Performance ή ExperimentalFilm, η ταινία μας χαρακτηρίζεται από την ελευθερία του θεατή να θεωρήσει ο ίδιος την καταλληλότερη για εκείνον τυπολογία του έργου. Κάτι το οποίο μπορεί κάλλιστα να παραληφθεί, μιας και διανύουμε μια περίοδο που οι θεατρικές σκηνές κατακλύζονται από εικαστικούς καλλιτέχνες και οι γκαλερί από θεατρικούς. Με αρχή όλων την ιδέα και την υλοποίηση μιας εικόνας, θα μπορούσαμε να πούμε πως η συμμετοχή στο ISFFC μας έπιασε «εξ απροόπτου».



Έρμα (11/10/2021), Σκηνοθέτης: Άγγελος Χαραλάμπους

Aggelos%20Charalambous.jpg


Η ΕΡΜΑ καταπιάνεται με την κοινωνική διαδικασία διαμόρφωσης τού φύλου. Από τη γέννηση μέχρι και τον θάνατό μας, οι εκάστοτε κοινωνικές αντιλήψεις, ρητά ή άρρητα, ασκούν τεράστια επιρροή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το σώμα και τις επιθυμίες μας εντός της όποιας κοινότητάς μας. Η επιλογή της ταινίας μας στο ISFFC αποτελεί ένα μικρό βήμα προς τη διεύρυνση του διαλόγου γύρω από ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας, τα οποία συχνά αντιμετωπίζονται εχθρικά και στην καλύτερη περίπτωση με τοξικούς όρους και εθελότυφλη επιφύλαξη από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.



Ο Μάριος Λοϊζίδης και τα όρια της Τέχνης (11/10/2021), Σκηνοθέτης: Ευαγόρας Βρυωνίδης

MariosLoizidis_Poster%20.jpg


Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αναδείξει τη δουλειά του μεγάλου Κύπριου καλλιτέχνη, Μάριου Λοϊζίδη,μέσα από μια ζωή στέρησης και απομάκρυνσης από τα καθημερινά. Αναφέρεται στην ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης μέσω μιας διττής εμπειρίας, πνευματικής και υλικής. Η τέχνη του Λοϊζίδη μάς θυμίζει τη φράση του Oscar Wilde, «Κάποια έργα χρειάζονται καιρό για να γίνουν κατανοητά γιατί συνιστούν απαντήσεις σε ερωτήματα που δεν έχουν ακόμα τεθεί». Ευχαριστώ την οργανωτική επιτροπή για την πρόσκληση στο Φεστιβάλ.


Everything is a lie, is a lie! (12/10/2021), Σκηνοθέτης: Δημήτρης Χειμώνας

dimitris%20chimonas%20by%20Kiymet%20Dasdan.JPG


Το «Everything is a lie, is a lie!» ακολουθεί το ταξίδι ενός χαρτομάντηλου που πρωταγωνιστεί σε μαγικό σόου, από τα χέρια ενός απλού ταχυδακτυλουργού μέχρι τη φήμη και την αποθέωση του κοινού. Σε συνεργασία με τον Χρίστο Κυριακίδη που ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια, μαζέψαμε φίλους και φτιάξαμε μαζί τις 150 μαριονέτες από χαρτομάντηλα που πρωταγωνιστούν.

Φεστιβάλ όπως το ISFFC προσφέρουν μια σημαντική πλατφόρμα προβολής των κυπριακών ταινιών. Η συμμετοχή μας με το συγκεκριμένο έργο είναι ιδιαίτερα τιμητική και ενθαρρυντική.



Εν Λίμπο (12/10/2021), Σκηνοθέτις: Σεμέλη Βογαζιανού

SemeliVogazianou.jpg


Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Εν Λίμπο» χαρακτηρίζεται από την ωμή απεικόνιση της τεράστιας μοναξιάς και μελαγχολίας που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Ως σκηνοθέτις προσέφερα σε τρεις νέους μια οδό ελευθερίας στην έκφραση των συναισθημάτων και των βιωμάτων, με απώτερο σκοπό την εσωτερική κάθαρση.

Μεγαλώνοντας στη Λεμεσό το Θέατρο Ριάλτο καθώς και το ISFFC αποτέλεσε πρωταρχικό ρόλο στο να ανακαλύψω και να αγαπήσω τον κόσμο του κινηματογράφου.



Κάμνω Πηλό (12/10/2021), Σκηνοθέτις: Σκεύη Λαού

SkeviLaou.jpg


Το ντοκιμαντέρ μας απεικονίζει κάθε Κύπριο καλλιτέχνη στην ηλικία του Πανίκου, που βρήκε τον τρόπο να ζει από την τέχνη του και να του δίνει ψυχική ηρεμία, αλλά και βιώσιμο τρόπο ζωής.

Θα έλεγα ότι είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ και σε κάθε φεστιβάλ γιατί λόγω ηλικίας και εμπειρίας είναι μία καλή αρχή η χώρα σου να εκτιμά την τέχνη σου.



Τελετουργίες της Άνοιξης (13/10/2021), Σκηνοθέτης: Γιώργος Τσαγγάρης

YiorgosTsaggaris.jpg


Την ταινία «Τελετουργίες της Άνοιξης» χαρακτηρίζει το έντονο στοιχείο του πειραματισμού και αυτοσχεδιασμού. Η ιδέα βασίζεται σε ένα κείμενο του Κωστή Κολώτα. Πρόκειται για ένα ημιτελές κείμενο, έναν ύμνο στην ομορφιά του κόσμου της Κύπρου.

Νιώθω μεγάλη χαρά γιατί αυτή η ταινία προβάλλεται και στον τόπο μας στο ISFFC, στην πόλη όπου έζησε ο Κωστής Κολώτας, το κείμενο του οποίου με ενέπνευσε να δημιουργήσω αυτό το έργο.



Garden Latte (14/10/2021), Σκηνοθέτης: Στέλιος Στυλιανού

SteliosStylianou.jpeg


Αφήγηση ιστορίας/μοναξιάς με μια ποιητική ματιά και τρόπο προσέγγισης. Επιμονή, υπομονή, αγάπη για δημιουργία.

Mόνο υπερήφανος νιώθω για τη συμμετοχή μας στο ISFFC, σε ένα τόσο σημαντικό φεστιβάλ. Καλή επιτυχία σε όλους!



Every Sunday (14/10/2021), Σκηνοθέτις: Καίτη Παπαδήμα

KetiPapadima.jpg


Η ταινία μου είναι ένα ντοκιμαντέρ που μιλά για μια πολύ σημαντική ομάδα της κυπριακής κοινωνίας, που δυστυχώς συχνά προσπερνούμε. Θα έλεγα πως την χαρακτηρίζει η γυναικεία ματιά και παρουσία, και μπροστά και πίσω από την κάμερα.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που η ταινία θα προβληθεί σε κυπριακό κοινό στο πλαίσιο του ISFFC, και ανυπομονώ να δω τι απήχηση θα έχει στους θεατές.



Η Ιστορία μου (15/10/2021), Σκηνοθέτιδες: Έλενα Αλωνεύτη, & Μαγδαλένα Ζήρα

Elena%20alonefti.jpg
Έλενα Αλωνεύτη


Ποιο είναι το θύμα και ποιος ο θύτης; Αυτό καλείται να ανακαλύψει ο θεατής στην πειραματική ταινία «My Story» με θέμα τη σεξουαλική παρενόχληση και τα στερεότυπα του φύλου στον χώρο εργασίας. Ως ακτιβίστριες, η Μαγδαλένα και εγώ φτιάξαμε την ταινία, για να προβληματίσουμε. Το θεωρούμε τιμή μας που η ταινία θα προβληθεί στο ISFFC, ένα φεστιβάλ με κοινό που μπορεί να εκτιμήσει το ύφος και το περιεχόμενο της ταινίας.


Magdalena%20Zira.jpg
Μαγδαλένα Ζήρα



Losing Grace (15/10/2021),
Σκηνοθέτις: Athena Mandis

AthenaMandis.jpg



Νομίζω ότι αυτό που κάνει την ταινία μας διαφορετική είναι ότι προσπαθήσαμε να αγγίξουμε με κάποιο τρόπο τον αντίκτυπο που έχει η οικιακή κακοποίηση στα θύματά της, αντί να δείξουμε την πραγματική κακοποίηση. Επίσης γυρίσαμε στο μικρό γνωστό νησί, το Isle of Man.  Η προβολή στο ISFFC είναι τιμή γιατί ως μετανάστης δεύτερης γενιάς στο εξωτερικό είναι σημαντικό να έχω μια υποδοχή στον τόπο όπου βρίσκονται οι ρίζες μου.


07_13 Oct19_451 Short Films.jpg


Info


Οι προβολές είναι για άτομα άνω των 18 ετών

Διοργανωτές: Το Φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υ.Π.Π.A.N. και του Θεάτρου Ριάλτο.

Facebook: @Int’l Short Film Festival of Cyprus

Instagram: isffc_filmfestival

Twitter: #RialtoTheatreCy /#isffc21

Πληροφορίες: Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ 77 77 77 45

www.isffc.com.cy / www.rialto.com.cy


16 OKT18_372 Short Films.jpg



Διοργανωτές:

Σε συνεργασία: Δήμος Λεμεσού

Χορηγός Βραβείου: Stefilm

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΡΙΚ, City, Check In

Τεχνική Υποστήριξη: Event Pro

Χορηγός Φιλοξενίας: Mediterranean Beach Hotel

Στηρίζουν: Goethe-Institut Zypern / Cyprus, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΤΕΠΑΚ, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Εφημερίδα Λεμεσός, Lemesos blog, Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού, Limassol Tourism Board, Vestnik, Βιβλιοτρόπιο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ