Γιατί δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Λίγο πριν από την επίσημη έναρξή του μαζέψαμε οκτώ λόγους για τους οποίους πρέπει να είσαι παρών!

Article featured image
Article featured image


Η Λεμεσός ετοιμάζεται να υποδεχτεί για 11η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, το οποίο σηκώνει αυλαία το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021 στο Θέατρο Ριάλτο, με την τελετή έναρξης που θα περιλαμβάνει ένα σύντομο οπτικοακουστικό θέαμα, εντός της κινηματογραφικής αίθουσας.

Αμέσως μετά την τελετή έναρξης, το Φεστιβάλ ξεκινά επίσημα με τις πρώτες προβολές του διαγωνιστικού προγράμματος, με ταινίες από το εθνικό και διεθνές διαγωνιστικό του πρόγραμμα

Το κοινό του Φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ταινίες μικρού μήκους από την Κύπρο και ολόκληρο τον κόσμο, ενώ επτά παράλληλες θεματικές εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν το κυρίως διαγωνιστικό πρόγραμμα. Στη διάρκεια της φεστιβαλικής εβδομάδας, η διεθνής πενταμελής κριτική επιτροπή, τα μέλη της οποίας θα βρίσκονται στην Κύπρο, θα παρακολουθεί τις διαγωνιζόμενες ταινίες προκειμένου να απονείμει τα βραβεία κατά την τελετή λήξης του Φεστιβάλ, την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021.

Εμείς, λίγο πριν από την επίσημη έναρξή του μαζέψαμε οκτώ λόγους για τους οποίους (και) φέτος πρέπει να είσαι παρών σε αυτόν τον σημαντικό θεσμό που φιλοξενείται στο νησί μας.

01_10 Oct20_281 Short Films Festival.jpg


Για τις 60 ταινίες, μεταξύ των οποίων και 16 κυπριακές συμμετοχές


Πρώτος και κύριος λόγος είναι φυσικά οι… ταινίες! 60 μικρού μήκους διαμαντάκια από όλα τα μήκη και πλάτη της γης διαγωνίζονται στο φετινό πρόγραμμα του ISFFC, ενώ 16 από αυτές είναι κυπριακές συμμετοχές.

01_Photo 1 MSL_still_18_300dpi.jpg



Για τις προβολές κάτω από τον ουρανό της Λεμεσού


To ISFFC λατρεύει διαχρονικά τις υπαίθριες προβολές. Στη Sousou@Rialto, το εξωτερικό bar theatre του Ριάλτο, θα παρακολουθήσεις όλα τα παράλληλα προγράμματα προβολών με το ποτό σου στο χέρι.

02_11 Oct20_1148 Short Films Festival.jpg



Για τα αφιερώματα σε καταξιωμένους σκηνοθέτες


Δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις και τα αφιερώματα σε κορυφαίους, διεθνώς καταξιωμένους σκηνοθέτες που θα φιλοξενηθούν φέτος στην υπαίθρια οθόνη: Roy Andersson, Jean-Gabriel Périot, αλλά και η σπονδυλωτή ταινία του Κύπριου Ντίνου Κατσουρίδη, «Ο Παλαβός Κόσμος του Θανάση».

03_ΠΑΛΑΒΟΣ ΚΟΣΜΟΣ - Μακαρονάδα full cast.jpg



Για τις «Κινηματογραφικές Αναγνώσεις»


Αν είσαι λάτρης της λογοτεχνίας και του σινεμά, σίγουρα δεν πρέπει να χάσεις τις «Κινηματογραφικές Αναγνώσεις», μια εκδήλωση που συνδυάζει την τέχνη της λογοτεχνίας και του σινεμά. Τέσσερις Κύπριοι καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν με τον δικό τους τρόπο τέσσερις ταινίες μικρού μήκους χωρίς διάλογο, διαβάζοντας ζωντανά, σε παράλληλη προβολή των ταινιών, το κείμενο που έχουν δημιουργήσει. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ο Γιώργος Τριλλίδης συζητά με τον Βαγγέλη Ραπτόπουλο για τη σχέση λογοτεχνίας-κινηματογράφου.

04_14 Oct20_104 Short Films Festival.jpg



Για την παρουσίαση του
Torino Short Film Market


Aν είσαι σκηνοθέτης ή παραγωγός ή ακόμα αν σκέφτεσαι να σπουδάσεις κινηματογράφο, πρέπει (οπωσδήποτε) να πας, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, στην παρουσίαση του Torino Short Film Market, όπου ο Enrico Vannucci, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του TSFM, επεξηγεί το πρόγραμμα που έχει ως στόχο την προώθηση της μικρού μήκους ταινίας στο διεθνές φεστιβαλικό στερέωμα. Από το 2022, δημιουργοί από την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή, θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν τα σενάριά τους στη Λεμεσό, μέσω ενός εντατικού εργαστηρίου. Τα επικρατέστερα θα συμμετάσχουν στο TSFM στο Τορίνο για περαιτέρω ανάπτυξη και παρουσίασή τους σε επαγγελματίες του χώρου.

05_IndustryEvent14 OKT18_110 Short Films.jpg


Για τα απολαυστικά κοκτέιλ και το
street food


Φεστιβάλ χωρίς ποτό και φαγητό δεν γίνεται! Απολαυστικά κοκτέιλ από το μπαρ του Φεστιβάλ στο διάλειμμα μαζί με street food ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη μοναδική εμπειρία!

06_17 OKT18_785 Short Films.jpg



Για να γνωρίσεις από κοντά και να συνομιλήσεις με τους δημιουργούς, αλλά και διεθνείς προσωπικότητες


Σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα, ενδιάμεσα ή μετά το τέλος των προβολών της ημέρας θα έχεις την ευκαιρία να συνομιλήσεις με νέους αλλά και καταξιωμένους επαγγελματίες του σινεμά, χαλαρά στην Πλατεία Ηρώων ή στους εξωτερικούς χώρους του Φεστιβάλ! Ανεκτίμητο!

07_10 Oct20_1247 Short Films Festival.jpg



Γιατί τα καλύτερα πράγματα είναι δωρεάν!


Η είσοδος στο Φεστιβάλ είναι εντελώς δωρεάν. Το safepass όπως γνωρίζεις είναι πάντα απαραίτητο όπως και η εξασφάλιση θέσεων, από το ταμείο του Θεάτρου ή από την ιστοσελίδα rialto.com.cy

08_10 Oct20_173 Short Films Festival.jpg


Info


Οι προβολές είναι για άτομα άνω των 18 ετών

Διοργανωτές: Το Φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υ.Π.Π.A.N. και του Θεάτρου Ριάλτο.

Facebook: @Int’l Short Film Festival of Cyprus

Instagram: isffc_filmfestival

Twitter: #RialtoTheatreCy /#isffc21

Πληροφορίες: Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ 77 77 77 45

www.isffc.com.cy / www.rialto.com.cy

16 OKT18_195 Short Films.jpg


Διοργανωτές:


Σε συνεργασία:
Δήμος Λεμεσού

Χορηγός Βραβείου: Stefilm

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΡΙΚ, City, Check In

Τεχνική Υποστήριξη: Event Pro

Χορηγός Φιλοξενίας: Mediterranean Beach Hotel

Στηρίζουν: Goethe-Institut Zypern / Cyprus, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΤΕΠΑΚ, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Εφημερίδα Λεμεσός, Lemesos blog, Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού, Limassol Tourism Board, Vestnik, Βιβλιοτρόπιο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ