Περιβάλλον
Η τρομακτική όψη της κλιματικής αλλαγής μέσα από 22 φωτογραφίες
Οι φωτογραφίες που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό «Environmental Photographer 2021» είναι η απόδειξη ότι η κλιματική κρίση πρέπει να μάς προβληματίσει πολύ σοβαρά.
Ένα παιδί που κοιμάται στα συντρίμμια ενός διαβρωμένου από τα κύματα της θάλασσας σπιτιού σε μια παραλία στο Τόγκο: αυτή η συγκλονιστική φωτογραφία, έργο του Ισπανού φωτογράφου Antonio Aragón Renuncio, θέλησε να υπογραμμίσει ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της δυτικής Αφρικής.
Με αυτή την εικόνα, ο Ισπανός φωτογράφος κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση στον διαγωνισμό Φωτογράφων Περιβάλλοντος (Enviromental Photographer 2021) για το 2021. Η 14η χρονιά του διαγωνισμού συγκέντρωσε πάνω από 7.000 συμμετοχές από 119 χώρες. Οι νικητές ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα στη Σύνοδο για το Κλίμα COP26 που έγινε στη Γλασκώβη.
Τα βραβεία ήταν μία συνδιοργάνωση της Nikon, της περιβαλλοντικής οργάνωσης CIWEM και της πλατφόρμας streaming WaterBear. «Είναι τεράστια τιμή να κερδίζεις ένα τέτοιο σημαντικό βραβείο δήλωσε στο CNN o Aragón. Ειδικά ένα βραβείο που συνδέεται με το περιβάλλον -ένα θέμα πάνω στο οποίο εργάζομαι για αρκετά χρόνια και με ενδιαφέρει πολύ».
Ο νικητής μίλησε και για το παρασκήνιο του πώς τραβήχτηκε η νικήτρια φωτογραφία. «Ήταν παράξενο πως κάθε φορά που περνούσα μέσα από την πρωτεύουσα του Τόγκο, τη Λομέ, στον δρόμο προς το αεροδρόμιο, παρατηρούσα ότι κάθε χρόνια ο δρόμος ήταν όλο και πιο κοντά στο νερό. Είναι κάτι που λίγοι άνθρωποι ξέρουν και ακόμα λιγότεροι έχουν μιλήσει γι’αυτό».
Ο φωτογράφος Amaan Ali, από το Νέο Δελχί, πήρε το βραβείο του Νέου Περιβαλλοντικού Φωτογράφου για μία εικόνα ενός αγοριού που προσπαθεί να σβήσει μια δασική πυρκαγιά στις όχθες του ποταμού Γιαμούνα.
Ανάμεσα σε άλλες εικόνες που διακρίθηκαν ήταν η φωτογραφία ενός σπιτιού στη μέση μίας πλημμύρας στην Ιταλία. Η εικόνα πήρε το βραβείο στην κατηγορία «Περιβάλλοντα του Μέλλοντος».
Η εικόνα ενός φωτογράφου από το Μπαγκλαντές η οποία δείχνει πρόβατα σε αναζήτηση χλόης για βόσκηση υπό συνθήκες ακραίας ξηρασίας πήρε το βραβείο στην κατηγορία «Επιμονή».
Ο Κενυάτης φωτογράφος Kevin Ochieng Onyango κέρδισε στην κατηγορία «Κλιματική Δράση» για μια εικόνα βγαλμένη από το μέλλον. Ένα παιδί αναπνέει οξυγόνο από ένα φυτό συνδεδεμένο με καλαμάκι ενώ πίσω του εξελίσσεται μία αμμοθύελλα. Η ατμόσφαιρα στον αέρα είναι μολυσμένη.
Στην κατηγορία «Νερό και Ασφάλεια», νικητής αναδείχθηκε ο Ινδός Sandipani Chattopadhyay για μία φωτογραφία που δείχνει την μη αναμενόμενη άνθιση από φυτοπλαγκτόν που προκάλεσαν οι αλλαγές στην περίοδο των μουσώνων στην Ινδία. Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει οξύτατες συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων της περιοχής.
O Iταλός Simone Tramonte αναδείχθηκε νικητής στην κατηγορία «Βιώσιμες Πόλεις». Η εικόνα του δείχνει έναν φωτοβιοαντιδραστήρα στην Ισλανδία.
Οι υπόλοιπες εικόνες που διακρίθηκαν και κατάφεραν να μπουν στη βραχεία λίστα της φετινής διοργάνωσης:
Εικόνα στην περιοχή του Αρχανγκέλσκ της Ρωσίας, Μάρτιος 2021
Ερευνητές ζυγίζουν μία αναισθητοποιημένη πολική αρκούδα στον αρκτικό ωκεανό κατά τη διάρκεια μιας αποστολής το 2021.
Γυναίκες αναζητούν νερό στο Μπαγκλαντές
Πάνω από μία δεκαετία μετά τον κυκλώνα Άϊλα, οι λίμνες και τα πηγάδια σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν γίνει εξαιρετικά αλατούχα. Οι γυναίκες είναι παραδοσιακά υπεύθυνες για τη συλλογή νερού και πολλές φορές διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να προμηθεύσουν τις οικογένειές τους.
Ο μολυσμένος ποταμός Buriganga, Ντάκα, Μπαγκλαντές, 2021
Mια μολυσμένη και «μποτιλιαρισμένη» πλωτή οδός. Οι επιβάτες των πλοιαρίων πηγαίνουν το πρωί στη δουλειά τους στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, την Ντάκα, μία πόλη με πληθυσμό πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους.
Καλλιέργεια Γιούτας στο Δέλτα του Γάγγη, Ινδία, 2021
Η Γιούτα είναι μία βιώσιμη εναλλακτική λύση αντί του πλαστικού με χαμηλό κόστος παραγωγής. Η κυβέρνηση της Ινδίας στηρίζει την ανάπτυξη της συγκεκριμένης καλλιέργειας.
To πολυγωνικό δάσος, Sierra de Béjar, Σαλαμάνκα, Ισπανία, 2019
Η διαχείριση των δασών από καστανιές γίνεται με βιώσιμο τρόπο. Πεσμένα δέντρα αφήνονται σε πολυγωνικές κενές ζώνες και έτσι συντελείται η φυσική αναδάσωση.
Ξεραίνοντας το λιβάνι, Ανόι, Βιετνάμ, 2019
Το λιβάνι φτιάχνεται με παραδοσιακές μεθόδους για εκατοντάδες χρόνια στο Βιετνάμ και παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική ζωή των ντόπιων.
Περικυκλωμένος από πλαστικό, Chittagong, Μπαγκλαντές 2021
Ένα παιδί κάθεται σε μία σκάλα σε ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών στο Μπαγκλαντές. Παρότι ο συγκεκριμένος βιομηχανικός τομέας είναι αναπτυσσόμενος στο Μπαγκλαντές η συλλογή και η διαλογή των πλαστικών γίνεται ακόμα κυρίως με χειρωνακτική εργασία.
To μωρό φώκιας που πιάστηκε στο γάντζο, Μεξικό 2020
Ένας νεαρός θαλάσσιος λέοντας με ένα γάντζο στο στόμα του ακολουθεί τον δύτη που τον φωτογράφισε και μοιάζει να ζητά βοήθεια.
Θαλάσσια μόλυνση λόγω της γεωργίας, Βιετνάμ, 2020
Υπολείμματα από υδροπονικές καλλιέργειες στο Βιετνάμ πέφτουν κατευθείαν στο θαλάσσιο νερό και προκαλούν μόλυνση.
Ο Καθεδρικός της ερήμου, Λίμνη Πάουελ, Γιούτα ΉΠΑ, 2021
Το συγκεκριμένο σημείο πήρε το όνομά του επειδή μοιάζει με έναν καθεδρικό ναό. Από το 1963 βρισκόταν θαμμένο μέσα στα νερά από τον υδροταμιευτήρα του φράγματος Glen Canyon. Όμως η ξηρασία του 2021 επέτρεψε αυτή την φωτογραφία.
Μαζεύοντας τα παστά ψάρια Sirajganj, Bangladesh, 2020
Στη συγκεκριμένη περιοχή μπορεί κανείς να δει απλωμένα ψάρια που παστώνονται σε μεγάλες εκτάσεις. Η παραγωγή παστού ψαριού είναι ο βασικός τομέας εργασίας για πολλές οικογένειες στον υγρότοπο Chalan Beel, o οποίος βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας ανθρωπογενών δραστηριοτήτων.
Ο κήπος του Νέμο, Ιταλία, 2021
Ο Κήπος του Νέμο αντιπροσωπεύει ένα εναλλακτικό σύστημα γεωργίας κατάλληλο για περιοχές όπου οι κλιματολογικές συνθήκες και η μορφολογία του εδάφους κάνουν δύσκολη την καλλιέργεια φυτών. Πρόκειται για ένα απολύτως αυτοτροφοδοτούμενο και βιώσιμο σύστημα υποβρύχιων καλλιεργειών.
Καθαρή ενέργεια, Serra de São Macário, Portugal, 2021
Ανεμογεννήτριες στις κορυφές των βουνών λίγη ώρα πριν το ηλιοβασίλεμα μιας συννεφιασμένης μέρας.
Η ζωή: Μια λεπτή γραμμή, Ουέλβα, Ισπανία
Μια λεπτή λωρίδα δρόμου χωρίζει τα καθαρά και τα βρώμικα νερά. Δίπλα στα καθαρά νερά έχουν καταφέρει να επιζήσουν δέντρα. Η μόλυνση στα άλλα νερά έχει προκληθεί από ένα γειτονικό ορυχείο.
Η κοιλάδα της Λάσπης, Κριμαία
Και σε αυτή την φωτογραφία βλέπουμε τις συνέπειες που έχουν στο περιβάλλον οι εκτεταμένες καλλιέργειες. Εδώ τα απόβλητα των καλλιεργειών έχουν πέσει στο καθαρό νερό.
Με πληροφορίες από travel.gr