Δεν γίνεται κύριοι… Δεν είναι σωστό. Είναι ανεύθυνο και προκλητικό

Διανύουμε τον μήνα Νοέμβριο, με τη γνωστή εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του προστάτη και των όρχεων να βρίσκεται στο πικ της. Κάποιοι, όμως, ως συνήθως έχασαν το μέτρο και το νόημα.

Article featured image
Article featured image

Από το 2013, η εκστρατεία Movember Cyprus επιτελεί ένα σημαντικό έργο ενημέρωσης που αφορά στον καρκίνο του προστάτη. Μια προσπάθεια που χρόνο με το χρόνο έγινε πιο μαζική, και αγκαλιάστηκε σε παγκύπρια κλίμακα εξ αιτίας του funky και fun σχεδιασμού της. Με χαρακτηριστικό σήμα το μουστάκι, η όλη καμπάνια στήριξε και στηρίζει το στήσιμό της γύρω απ’ αυτό έχοντας εδραιωθεί πλέον στις συνειδήσεις του κόσμου. Παρόλα αυτά, όπως και κάθε φορά που μια προσπάθεια μαζικοποιείται και γίνεται viral, υπάρχουν κάποιοι που χάνουν το μέτρο και στο βωμό της δικής τους προβολής εκμεταλλεύονται έναν σημαντικό σκοπό για να ωφεληθούν είτε βγάζοντας κέρδος είτε προβάλλοντας τον εαυτό τους.

Με μία ανάρτησή της η ομάδα του Movember Cyprus έβαλε τα πράγματα στη θέση τους ξεκαθαρίζοντας σε όλους όχι όλα όσα είναι η εκστρατεία, αλλά όσα δεν είναι.

Ακολουθεί αυτούσια η ανάρτηση:

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: Ό,τι μεγαλώνει δεν είναι απαραίτητα μουστάκι! Αυτό είναι κανόνας.

Σε αυτή την ανάρτηση δεν θα μπούμε στη διαδικασία να εξηγήσουμε τι είναι το Movember ούτε καν ποιοι είμαστε εμείς. Αν και το κάνουμε κάθε χρόνο και με κάθε ευκαιρία, θα υποτιμούσαμε τη δουλειά που κάνουμε από το 2013 (και κυρίως όλους αυτούς που το στηρίζουν) αν χρειαζόταν να πούμε ξανά τι πρεσβεύει το Movember Cyprus.

Είμαστε αναγκασμένοι όμως να πούμε τι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το Movember.

Πάμε λοιπόν από την αρχή…

Τo Movember δεν είναι Halloween. Ούτε Χριστούγεννα, ούτε Καρναβάλια, ούτε Black Friday, ούτε 25η Μαρτίου. Δεν είναι ούτε μπλε ούτε πράσινο. Δεν είναι γιορτή ούτε επέτειος. Και επειδή δεν είναι ούτε το πανηγύρι του χωριού μας, το Movember δεν είναι ευκαιρία για να κολλήσουμε ένα μουστάκι παντού. Ναι είναι fun, ναι είναι έξυπνο και πρωτότυπο αλλά δεν μπορούμε ανεξέλεγκτα να διαφημίζουμε ότι στηρίζουμε το Movember και την ανδρική υγεία.

Δυστυχώς, όπως τα περισσότερα πράγματα στην Κύπρο, το Movember έχει υποστεί αλόγιστη κακομεταχείριση. Όμως το Movember δεν είναι μόνο το μουστάκι. Και αυτό είναι το θέμα. Η εκστρατεία έχει σκοπό την ενημέρωση και τη συλλογή πόρων για τον καρκίνο του προστάτη, των όρχεων και τη ψυχική υγεία των ανδρών. Αυτό δεν θα το πετύχουμε ποτέ, όταν με αβασάνιστη ελαφρότητα κολλάμε ένα μουστάκι έξω από το μαγαζί μας, πάνω στον καφέ ή το burger που πουλάμε, στην ομάδα μας, στην εταιρεία μας για να εκμεταλλευτούμε αυτό το trend, μπας και πουλήσουμε 2 γλάστρες παραπάνω τον Νοέμβριο. Ή ακόμα χειρότερα, για να δείξουμε ότι είμαστε κοινωνικά υπεύθυνοι. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Ειδικά το «δεν γνωρίζαμε…». Δεν γίνεται κύριοι… Δεν είναι σωστό. Είναι ανεύθυνο και προκλητικό.

Είναι πάνω από όλα ντροπή. Γιατί σε αυτή τη ζωή δεν πρέπει να θεωρούμε ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα πάντα. Δεν προσφέρονται όλα για προσωπικό όφελος. Και κυρίως τα μη-κερδοσκοπικά ιδρύματα και οργανισμοί. Και σαν τέτοιος, το Movember Cyprus θα συνεχίσει να δουλεύει με αυτούς που σέβονται και δεν υποτιμούν το δεύτερο συνθετικό της λέξης ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ.

Προσοχή λοιπόν σε όλους εκείνους που νομίζουν ότι μπορούν να σας κοροϊδέψουν. Σε αυτούς που σας ξυρίζουν χωρίς σαπούνι. Το Movember δεν είναι απλά τρίχες.

Σημείωση:

Τη συγκεκριμένη ανάρτηση την οφείλαμε στους εκατοντάδες φίλους, υποστηρικτές και χορηγούς του Movember Cyprus όλα αυτά τα χρόνια. Και κυρίως στους εαυτούς μας. Το παρών δεν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, ονόματα, οργανισμούς και διοργανώσεις δεν είναι συμπωματική και ανταποκρίνεται δυστυχώς στην πραγματικότητα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ