Η τρίτη δόση και το πιστοποιητικό Covid

Η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τι θα αλλάξει εάν ψηφιστεί.

Article featured image
Article featured image


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ειδική διάταξη για την επιβολή τρίτης δόσης ως προϋπόθεσης για το πιστοποιητικό COVID, αναφέρει δημοσίευμα του EURACTIV επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στο θέμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να ταξιδέψει κάποιος στην Ευρώπη και να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος και συνεπώς να έχει το πιστοποιητικό, θα πρέπει να έχει κάνει και τις τρεις δόσεις.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι Επίτροποι της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς και Στέλλα Κυριακίδου θα συναντηθούν με τον επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ για να συζητήσουν το θέμα την ερχόμενη Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η πηγή, «η Κομισιόν ετοιμάζει επί του παρόντος μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για την επικαιροποίηση του κανονισμού για τον COVID»

Η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Ελλάδα έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρουν στους πολίτες όλων των ηλικιών την τρίτη δόση, ενώ η Κύπρος αποφάσισε την επέκταση της χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό και συγκεκριμένα σε άτομα ηλικίας άνω των δεκαοκτώ ετών.

Άλλες χώρες την έχουν συστήσει για τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας.



Η πηγή ανέφερε στον EURACTIV ότι για να εισαχθεί η τρίτη δόση στον κανονισμό του πιστοποιητικού COVID, όλα τα κράτη μέλη πρέπει να συμφωνήσουν και να το κάνουν συντονισμένα. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι πλήρως εμβολιασμένος είναι κάποιος που έχει λάβει και τις τρεις δόσεις.

Η διάρκεια του κανονισμού COVID θα εκτείνεται για ένα έτος και αν η πρόταση της Επιτροπής προωθηθεί, αυτό σημαίνει ότι το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού θα διαρκέσει πέραν του καλοκαιριού του 2022.

Αλλά αυτό δεν θα είναι ένα εύκολο έργο, παραδέχθηκε η ίδια πηγή.


Αντιδράσεις από ΠΟΥ

Τα κράτη μέλη με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, ιδίως στην ανατολική Ευρώπη, αναμένεται να αντιδράσουν αρνητικά. Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στην προσπάθεια της ΕΕ για μια τρίτη δόση, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη δεν έχουν λάβει ακόμη τα δύο πρώτα εμβόλια.

Ειδικότερα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγιέσους δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι κάθε μέρα «χορηγούνται έξι φορές περισσότερες ενισχυτικές δόσεις παγκοσμίως από ό,τι αρχικές δόσεις σε χώρες με χαμηλό εισόδημα».

«Αυτό είναι ένα σκάνδαλο που πρέπει να σταματήσει τώρα», σημείωσε περαιτέρω.


Με πληροφορίες από Sigmalive.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ