ΟΗΕ προς Έλον Μασκ: Έτσι θα εξαλείψεις την πείνα με 6,6 δισ. δολάρια

Τι απάντησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ στο tweet του Έλον Μασκ.

Article featured image
Article featured image


Την προηγούμενη εβδομάδα παρακολουθούσαμε με ενδιαφέρον τη συζήτηση που ξεκίνησε μεταξύ του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ και του επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, όταν ο πρόεδρος της Tesla είχε αμφισβητήσει τον ισχυρισμό του Μπίσλεϊ, σύμφωνα με τον οποίο μόνο ένα μικρό ποσοστό της περιουσίας του θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πείνας στον κόσμο.

Ο Μπίσλεϊ είχε απευθύνει έκκληση, ζητώντας από δισεκατομμυριούχους όπως ο Μασκ να αναλάβουν δράση, ενώ ζήτησε δράση συγκεκριμένα από τον Μασκ και τον συνιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος, τους δύο άνδρες που βρίσκονται στην κορυφή του Bloomberg Billionaires Index. Μόλις 6 δισ. δολάρια θα μπορούσαν να σώσουν 42 εκατ. ανθρώπους από τον θάνατο, είπε.

Τότε ο Μασκ είχε σχολιάσει: «Εάν το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας διαφανείς και ανοιχτούς λογαριασμούς, «μπορεί να περιγράψει στο Twitter πώς ακριβώς θα λύσουν τα 6 δισ. δολάρια την πείνα στον κόσμο, θα πουλήσω τις μετοχές μου τώρα και θα το κάνω».



Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ επανήλθε στο θέμα και σε ανάρτησή του στο Twitter σημειώνει: «Αυτή η κρίση πείνας είναι επείγουσα, άνευ προηγουμένου και μπορεί να αποφευχθεί @elonmusk, ζήτησες ξεκάθαρο σχέδιο και ανοιχτά βιβλία. Εδώ είναι! Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε μαζί σου – και με οποιονδήποτε άλλον – που είναι σοβαρός όσον αφορά τη διάσωση ζωών. Το ζητούμενο είναι 6,6 δισ. δολάρια για να αποφευχθεί ο λιμός το 2022».



Πώς θα διατεθούν τα χρήματα


Στην ανακοίνωση με την οποία απευθύνει έκκληση σε δισεκατομμυριούχους να δωρίσουν 6,6 δισ. δολάρια, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης αναφέρει πώς θα διατεθούν τα χρήματα. 

- 3,5 δισεκατομμύρια για τρόφιμα και την παράδοσή τους, συμπεριλαμβανομένου του κόστους αποστολής και μεταφοράς στις χώρες και αποθήκευση. 

- 2 δισεκατομμύρια για voucher τροφίμων και μετρητών σε μέρη όπου μπορούν να λειτουργήσουν οι αγορές. Αυτή η βοήθεια επιτρέπει σε εκείνους που είναι σε μεγαλύτερη ανάγκη να αγοράσουν τα τρόφιμα που προτιμούν και στηρίζει τις τοπικές οικονομίες. 

- 700 εκατομμύρια για δαπάνες σχεδιασμού, επέκτασης και διαχείρισης αποτελεσματικών προγραμμάτων για τις μεταφορές εκατομμυρίων τόνων περισσότερων τροφίμων και μετρητών και για voucher προσαρμοσμένα στις συνθήκες της κάθε χώρας, όπως και για τους επιχειρησιακούς κινδύνους σε 43 χώρες. Αυτό περιλαμβάνει γραφεία και την ασφάλειά τους, παρακολούθηση των διανομών και των αποτελεσμάτων και διασφάλιση ότι η βοήθεια φτάνει στους πιο ευάλωτους. 

- 400 εκατομμύρια για διαχείριση παγκοσμίων και περιφερειακών επιχειρήσεων, διοίκηση και λογοδοσία, μεταξύ άλλων για τον συντονισμό των παγκόσμιων εφοδισιαστικών αλυσίδων και εναέριων διαδρομών, τον συντονισμού logistics παγκοσμίως, την παρακολούθηση και ανάλυση της πείνας σε όλο τον κόσμο, τη διαχείριση κρίσεων και για ανεξάρτητους ελεγκτές για επίβλεψη.  

Αυτό που μένει τώρα να φανεί είναι εάν ο Έλον Μασκ θα κάνει πραγματικότητα τη δέσμευσή του να πουλήσει μετοχές της Tesla για να λύσει το πρόβλημα της πείνας.



Με πληροφορίες από Newmoney.gr, Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ